Нова образователна идея - хем учиш, хем работиш... шлосер

Министър Стойнев твърди, че бизнесът страда от липсата на кадри
Обновена: 2 сеп 2013 16:38 | 2 сеп 2013 16:38,
111
Нова образователна идея - хем учиш, хем работиш... шлосер
Снимка: flickr

Образование и препитание – от това се нуждаят българите, категоричен е министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

В Хасково той сподели, че по време на всички срещи бизнесът е изтъквал пред него като основен въпроса с липсата на квалифицирана работна ръка.

"Инвестицията в образование е инвестиция в икономиката и в дългосрочен план - в заетост. Затова аз ще поддържам пред колегите си в Министерския съвет предложението за разглеждане на образованието като стратегически сектор и съответно насочване на по-големи бюджетни средства, включително и за реформирането му", сподели министърът.

Стойнев обяви, че през септември предстои подписването на съвместно споразумение между Министерствата на икономиката, на образованието и на труда и социалната политика, за да се въведе по нов начин дуалната система в образованието.

Министърът поясни, че според тази система младите хора ще учат през половината от времето, а през останалата половина ще работят.

"С тази реформа се цели учениците да се обучават и на занаяти, които да отговарят на нуждите на българския бизнес – инженери, шлосери, технически специалист и др.", аргументира се Стойнев.

"Следващият ни бюджет ще бъде насочен към образованието, така че да подготвяме кадри. Не може да нямаме конкретна реформа в образованието, която да отговаря на нуждите на българския бизнес. Имаме нужда от инженери, от шлосери, от заварчици, но най-вече от технически кадри. Бизнесът, който се разраства, има нужда от подкрепата на държавата", е мнението на Стойнев.

Икономическият министър обяви, че правителството започва активен диалог с българския бизнес, като политиките ще се формулират отдолу нагоре, а нямат да се спускат, както е било до сега.

"Предстоят срещи в цялата страна, в рамките на които искаме да чуем проблемите и вижданията на икономически активните представители на големия, средния и малкия бизнес. Стратегии, политики и промени ще се правят съгласувано с тях", зарече се Стойнев.

По време на разговорите с представители на бизнеса министърът сподели и плановете за провеждане на нова външноикономическа политика.

"Тя трябва да е резултат от сериозен анализ, който да открои нови бързоразвиващи се пазари и да оцени потенциала на българските производители. Безвремието и инерцията във външноикономическа политика трябва да бъдат преодолени и държавата да помогне за отваряне на врата за българска продукция към перспективни пазари", категоричен бе той.

"По време на всички разговори бе изразена принципна подкрепа за политиката на правителството и желание за стабилност и избягване на нов период на политическо безвремие", завърши Драгомир Стойнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
5
 
12
 
! Отговори
БМ_21 Град преди 10 години
Наистина с проблемът с липсата на професия у завършващите средно образование е голям! СОУ-та произвеждат всяка година десетки хиляди безработни, при това привлекателността им е по-голяма от тази на техникумите, сега преобразувани в Проф. гимназии. Млади хора завършващи "елитните" езикови гимназии допускат елемент. провописни грешки. Едно време имаше т.н. УПК при него завъшващите гимназия 1 година учеха в Техникум за профисия .. нещо трябва да се направи за да имат младите хора професия!
86
3
 
11
 
! Отговори
saki преди 10 години
Отдавна се разделихме с мита, за трудолюбивия български народ. Да сте чували прабългарин ,да е сял нещо на полето, няма такива работи, били са грабители и завоеватели. Сега е същото, вече никой не иска да бачка на тъпия струг, докато покрай него фучат джипове с наточени мадами. Всеки гледа да краде, да прави далавери и тъмен бизнес. Това е вече истинския българин. Като евреите и арменците, българите вече са бизнес тарикати.
85
0
 
33
 
! Отговори
daaaaa, ama ne преди 10 години
Често срещана обява във вестниците; (Фирма търси експерт счетоводител, висшист, да е млад, добре изглеждащт, с дълъг опит в бранша, да е на "ТИ" с компютрите, с владеенето поне на три западни езика писменно и говоримо, материално отговорен, непретенциозен към работно време, да е склонен да работи допълнително след работно време, и да си взима и работа за в къщи, заплата между 300 до 450лв.) е, драги биСнесмени, такива балъци отдавна няма.
84
1
 
17
 
! Отговори
къф е проблема ? преди 10 години
стойнеф тая вечер не гледай слафи и тегли една *** на жена си , ама и кажи "тази вечер ша праим стругар фрезист профсъюзен робот" другия ден опани некоя *** на околомръсното и си направете заварчик с естествен тен " . може и газена лампа да ти дадат ....
83
1
 
21
 
! Отговори
!?!?! преди 10 години
Драго, Драгоооо (Стойнев)!Таз простотия сме я минали, баковото! УПК се казваше от края на 70 - та до 89-та! Ни ученик с учениците, ни работник с работниците!Учебните програми трябва да се осъвременят и да се вържат с практиката. И бизнесът да си даде мотивирани предложения и заявки в МОН - така както е по света! Ама как да заяви бизнесът, като не знае, дали изобщо утре ще го има!А на тоя струг на снимката са работили дядовците на днешните ученици. Комунистическа ви работа!Дайте да дадем другари
82
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А ,СТОЙНЕВ, ПО КОЛКО ЩЕ ПЛАЩАШ НА ДЕЦАТА ЗА ТРУДА ИМ? ЕДНО ВРЕМЕ РАБОТИХМЕ ЗА БЕЗ ПАРИ И ТАКА НИ НАУЧИХА ЧЕ И ДО СЕГА СЕ ЧУСТВАМЕ НЕУДОБНО КАТО ТРЯБВА ДА СИ ИСКАМЕ ЗАПЛАТИТЕ И ОТПУСКИТЕ. ЗАТОВА И ЗАПЛАТИТЕ СА НИ ПО 250-300 ЕВРО.И ДЕЦАТА НИ ЛИ ТАКА ЩЕ НАУЧИТЕ ...ДА СА РОБИ И ДА БАЧКАТ ЗА ПАРТИЯТА
81
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предлагам още по нова идея!!Дайте направо от детската ясла да почват да работят,..
80
0
 
15
 
! Отговори
фен преди 10 години
Този пич да не е бил даскал по трудово обучение
79
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бизнесът не страна то липса на кадри, а от стиснатост. Когато оправят заплатите и станат средно 2000 лв. т.е. 1000 евро, т.е. каквато е средната заплата за целия ЕС тогава ще се реши проблемът с кадрите.
78
3
 
46
 
! Отговори
очите ми горят преди 10 години
Бизнесът страда от липса на мозък. Всеки селски чичко с повечко парички и всяка мутра си мислят, че могат да бъдат бизнесмени. Искат да имат кадри наготово, без да влагат средства във фирмено обучение, както е на Запад, и без да подкрепят по никакъв начин нито системата на средното, нито тази на висшето образование. Така, като се замисля, май и правителството май страда от липса на мозък.
77
11
 
6
 
! Отговори
Стоян преди 10 години
Иван Костов не провел масовата подамасовата и т.н.приватизации!Преди да пишеш глупости се информирай добре!Иван Костов направи приватизацията по НАЙ ЧЕСТЕН начин,чрез търгове,но ги спечелиха гадните комунисти,в които бяха парите!Така че приватизацията беше ЧЕСТНА,но несправедлива поради това!!!
76
1
 
4
 
! Отговори
boza преди 10 години
Do 73 CNC Programist -- na put si da poznaesh , samo che takiva rabotnici ( nastroichik - programist ) imashe edno vreme , ama se usetiha navreme i si dignaha chukalata ot BG , stoto tuk se opitvaha da gi ebavat za 200- 300 lv. Ja gi pitay kolko vzimat navun-- njama da povjarvash kakva razlika, ot zemjata do kosmosa .
75
2
 
16
 
! Отговори
versaux преди 10 години
Сойнев ли си... Стомнев ли е ... не знам.. Едно е видно, че си първокласен селяндурин... А бе нещастнико, ти защо не ОДИШ да работиш шлоцер ами се седнал в паламента....
74
1
 
8
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До шоп:В първите години от социализма работливи българи(поколенията останали от царство България) е имало!Като са измрели работливите и идват тарикатите.
73
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Глупости бизнеса страда заради алчността си. Кой иска да работи за 500 лв когато сметките му надхвърлят тая сума и за да ядеш трябва да работиш още една работа. Бизнеса също така иска кадри с опит минимум 2 години и повече, изглежда тия севдо "бизнесмени" са родени научени. И сега това министърче обслужва частни интереси, иска да направи така че хем учиш хем работиш за минимална заплата има няма 300 лв . И вече след 1-2 години стаж в дадената фирма да може да си помислиш за увеличение.
72
2
 
33
 
! Отговори
ОПТИМИСТ преди 10 години
ДАА И В КЪРДЖАЛИ СЕ ТЪРСЯТ ШЛОСЕРИ 300 ЛЕВА НА МЕСЕЦ ,А *** БЕЗ РАБОТА ПО 400
71
3
 
9
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До ДимоБи следвало да ти се зададе въпроса, при толкова празни села, защо не се изнесеш някъде и да станеш производител на елитни *** и вкусни домати?
70
3
 
10
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До ДимоСелата се изпразниха от трудолюбивите български селяни.---------- Кога при комунизма е имало трудолюбиви български селяни? Селата се ипразниха още 70-те години, има соцфилми на тая тема - Матриархат, Щурец в ухото, просвещавайте се.
69
1
 
22
 
! Отговори
CNC програмист преди 10 години
До АнонименЗа съжаление на коментиращите машиностроенето отдавна навлезе в космоса. Това допотопно C11 на снимката е заменено от CNC машини които не понасят *** и неук народ. Няма вече неук работник - за да се програмират сегашните стругове и фрези се иска много познание в областта на математиката, механиката, материалознанието и теорията на рязането на металите.
68
0
 
3
 
! Отговори
kaicheto преди 10 години
Просто трябва учениците да бъдат по-мотивирани. Нещата са комплексни:vbox7/play:76d1e79de3