„Комисарите“ отиват в историята

Главният секретар на МВР - с петгодишен мандат, предвижда нов закон
7 сеп 2013 07:30,
50
„Комисарите“ отиват в историята
Снимка: архив, Булфото

Сбогом на комисарите казва министерство на вътрешните работи. Те отиват в историята с новия закон на МВР, съобщава вестник „Стандарт“. Категориите главен комисар, старши лейтенант и старши инспектор отпадат, става ясно от проекта, с който "Стандарт" разполага. В чл. 146 от него пише, че видовете длъжности за държавните служители в МВР са: висши ръководни, старши ръководни, ръководни, експертни, изпълнителски и младши изпълнителски. Досега категориите имаха специфични наименования като главен комисар и главен инспектор. "Текстът е в суров вариант и може да се допълва", уточниха източници, близки до правителството.

Предвижда се също главният секретар да се назначава от Министерския съвет по предложение на МВР шефа за 5 години. Досега той нямаше мандат и се изискваше указ на президента, за да бъде назначен. Според промените законодателят ще регулира дейността на доброволните сътрудници. Те няма да имат полицейски правомощия и няма да получават заплата.

Министър Цветлин Йовчев вече обяви, че министерството ще разчита на помощта им в борбата с битовата престъпност. Самоличността им ще е тайна. Данни за доброволни сътрудници ще могат да се предоставят на съда и прокуратурата само след писменото им съгласие във връзка с конкретно дело, предвижда законът.

Освен това в МВР вече ще има 4 главни дирекции - "Криминална полиция", "Охранителна полиция", "Гранична полиция" и "Пожарна безопасност и защита на населението". С промените се регламентира и дейността на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Сред дейностите му ще са предотвратяване на терористични действия и освобождаване на заложници. Проектозаконът е разписан на 109 страници и е на разположение на депутати от комисията по вътрешна сигурност. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: МВРзаконкомисари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
18
 
! Отговори
Мама преди 10 години
Място за Пеевски има, нали?
18
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е, и? Какво ще стане след това? Сменят наименованията на разни длъжности и чинове. Полицията ще си остане същата скапана, корумпирана машина. *** ще крадат безнаказано - подчертавам - абсолютно безнагазано. Ще се замазват далаверите на всички местни големци и богаташи. Всичко ще е по старому и по-зле ще става. Нямам им никаква вяра на тези. Напротив - очаквам най-лошото.
17
3
 
12
 
! Отговори
Фъф преди 10 години
До 5f5Ще сложим като главен агент Цветан Цветанов-Цоко.
16
0
 
16
 
! Отговори
хахахахаха преди 10 години
от написаното горе,НИЩО не става ясно-пишещият си е писал ей тъй...СТАРШИ ЛЕЙТЕНАНТ в полицията няма от девоенизацията-това е армейски чин.Иначе ,всичко си е по старому.Свалят по една звезда от пагоните на главния комисар и на главния инспектор и ги закриват като чинове-това е написано горе.Дирекциите са си същите.Нещатните сътрудници-си ги има и до сега-като категория информатори и осведомители-тоест хванати в крачка дребни престъпници.Кое е новото?
15
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всяка честа промяна (положителна/отрицателна) е стрес за всяка система. Нормалните държави имат институции от поне 100 години и затова работят почти безотказно.
14
1
 
24
 
! Отговори
Краси преди 10 години
Вместо да направят драстични реформи в това многобройно,не работещо,тежко корумпирано министерство което струва много скъпо на народа те си създават нови длъжности............
13
4
 
27
 
! Отговори
Тони преди 10 години
Те да започнат да си плащат данъците и осигуровките защото не може повече да им плащаме всички разходи а те да не искат да се реформират...............
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До OTEC RALFМоля , ако толкова държите на България,пишете на кирилица.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До OTEC RALF
10
6
 
18
 
! Отговори
tough преди 10 години
Ох, колко бъркотии после трябва да се оправят не е истина... Всеки ден нова глупост.
9
3
 
24
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Едно време инспектор Гешев, без компютри, без ДНК лаборатории е бил супер-полиай!Ама бил двоен-троен агент, викат комунистите!Гешев е бил професионалист!
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До чукча Точно така е ,затова виждаме по филмите Шерифът да казват на някой *** "утре да те няма в моя град" ,защото е избран пряко от местните хора.Ако и тук стане така полицаите ще вземат най накрая да си вършат работата.
7
1
 
22
 
! Отговори
5f5 преди 10 години
До чукчаЗабележи,главия секретар ще се назначава от МС,а не от Президента както е сега!
6
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Целта е ясно да назначат техен човек в МВР който да не може да се смени 5 години.
5
2
 
35
 
! Отговори
чукча преди 10 години
Да-дори и в най-затънтеното щатско градче ширифа се избира пряко от народа-не се ли справя с престъпността -втори шерифски мандат няма да види....Тук началниците на РПУ ги спускат партиите-разликата е огромна....
4
0
 
13
 
! Отговори
5f5 преди 10 години
И кой ще води агентурния списък?????
3
5
 
13
 
! Отговори
5f5 преди 10 години
Тия са се побъркали...........
2
0
 
27
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Докато,не се въведе...шерифската институция,няма да се стопира битовата престъпност.Полицейският ни апарат е...тежък и централизиран,което намалява неговата...оперативност.
1
2
 
17
 
! Отговори
toma newerni преди 10 години
Да се напише изрично,та да си го научат вече,че трябва не само политиците да пазят,а НАРОДА.Веднъж годишно на детектор на лъжата с въпрос-лоялни ли сте на СИСТЕМАТА.Заловен с подкуп-=загуба на категорията труд(да се приравни със стажа на нас простосмъртните)