ЕРП-тата да обяснят по-високите сметки за ток, зове Стойнев

Качеството на услугите пада, затова не идват богати туристи, смята министърът
61
ЕРП-тата да обяснят по-високите сметки за ток, зове Стойнев
Министърът на икономиката Драгомир Стойнев. Снимка: БТА

Електроразпределителните дружества трябва да обяснят защо някои потребители са получили по-високи сметки за ток за август, въпреки че беше променен начинът на формиране на цената на електричеството и така тя беше намалена, смята енергийният министър Драгомир Стойнев.
 
ЕРП-тата трябва да кажат как така хората получиха по-високи сметки. Има различни обяснения, че консумацията през август е била с 10% по-висока, че е имало застъпване на два периода, но ЕРП-тата да го обяснят, коментира той след заседание на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм, където беше извикан на блиц контрол. 

Пред депутатите той призна, че през годините монополите са се развивали и като че ли никой не е мислил за потребителите, но една от основните причини за това е, че няма законодателство, което да спре този процес.

Когато държавата преживява доста тежка икономическа криза и народът обеднява, тогава се сещаме за това, сега се предприемат мерки от всякакъв характер, но се опасявам, че част от тях по-скоро ще влошат нещата. Например „Топлофикация-София” планира да не начислява такси върху просрочените задължения, а това според мен по-скоро ще насърчи клиентите да не си плащат сметките, призна министърът.

Още по темата
Според него законодателството трябва да е такова, че хората да усещат защита от монополите.

Относно развитието на туризма според Стойнев качеството на услугите пада и това е една от основните причини да не идват по-платежоспособни туристи.
 
За скъпоплатени туристи трябва да предложим друг продукт, примерно за голф туризъм ставаме добра дестинация, но пък таксите на летищата за чартърите са прекалено високи. През годините нямахме политика точно какъв туризъм ще развиваме, а и нямаме инфраструктура, особено по Черноморието, призна той.
 
Драгомир Стойнев увери депутатите, че в програмата на правителството, която според него ще бъде приета най-късно следващата седмица от парламента, има специална точка за икономизиране на външната политика.
 
За целта вече има и реални действия от страна на икономическото и на външно министерство за по-тясно сътрудничество на посланиците ни и търговските представители.
 
Трябва да има координирани действия на посланици и търговските представители, така че всяка една български фирма да бъде подпомогната и от дипломатическите ни служби, ако иска да се реализира в чужбина. Създаде се специален отдел за координация на политиките между МВнР и МИЕ”, обясни министърът.

Сега имаме 52 търговски представители в 39 страни, като най-много са в Европа.

Стойнев обаче съобщи, че планира да изтегли част от тях и да ги прати в страни от Азия, Близкия Изток и в бивши републики на СССР.
 
Можем да увеличим стокообмена си с Китай, Виетнам, Обединените арабски емирства, посочи като пример той.
 
В Китай  сега имаме двама търговски представители – в Пекин и Шанхай, което според него е недостатъчно за такава огромна държава и заради това до края на годината ще бъде изпратен още един.

Относно ВМЗ-Сопот Драгомир Стойнев обяви, че предприятието трябва да остане държавно, въпреки огромните му дългове.

Заварихме сложна ситуация, но сега ВМЗ изпълнява поръчките си, работи се на три смени, моя задача е и да помагам за намирането на поръчки и правя всичко възможно, не случайно имах среща със зам.- министъра на отбраната на Виетнам, който прояви интерес, добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
оргия преди 10 години
Тези пак биле направили нещо ама да попитат друг защо не се е получило нищо .Отговорност за действията им никаква .Намалихме тока с 5 % ама те нещата не зависят от нас я да поразмием малко отговорноста попитайте ЕРП-тата .Ами да вземе дядото да попита жена ти защо не вдига самолета -то пък след като му е омръзнала бабичката тя ЖЕНАТИ може да знае за какво иде реч и да поеме отговорност да свърши работата
50
0
 
6
 
! Отговори
Somebody преди 10 години
Стойнев, ко прайм сега?Аз още на 15 Август след като платих ток на Energo Pro коментирах тук, че сметките са завишени... Нещо правтелствената ви сметка май излезе крива... Ами вземете ги изгонете тия ЕРП та и нека тяхната функция да се поеме от държавата... И докога на вътрешния пазар ще се разпределя скъпят ток, а на външния, евтин - за да подбива цените на родната икономика... Това е икономическо национално предателство, Г-н Министър!
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
драго бе, чичи, много си готин, много те харесвам. едно време, тия дето завршваха училиище за бавно развиващи се, немаха много шансове за работа, а сега гледай и до мнистър се издигна!
48
0
 
3
 
! Отговори
ток и жици преди 10 години
по-добре ти Стойнев да го обясниш, с намаление или без - все тая, 4-5% никого не подпират, само ти си мислиш, че като "добрия" стар вълк Лупи си направил добрина
47
1
 
4
 
! Отговори
ГЮРО преди 10 години
ние тебе те питаме ало спинозния а не ерп етата не ни бутай у лево
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За скъпоплатени туристи трябва да предложим друг продукт, примерно за голф туризъм ставаме добра дестинация, но пък таксите на летищата за чартърите са прекалено високи. През годините нямахме политика точно какъв туризъм ще развиваме, а и нямаме инфраструктура, особено по Черноморието, призна той. СТОЙНЕВ,ДА БЯХТЕ ПОМИСЛИЛИ ЗА ИНФРАСТРУКТУРАТА,А НЕ ДА ВИКАТЕ ЧЕ АСФАЛТА НЕ СЕ ЯДЕ. ДОБРЕ,ЧЕ БОЙКО ОПРАВИ ДОНЯКЪДЕ ИНФРАСТРУКТУРАТА ПОНЕ ДО БУРГАС.АКО ЧАКАХМЕ НА ВАС...ОЩЕ 40 ГОДИНИ. ОСТАВКА
45
6
 
1
 
! Отговори
joro преди 10 години
bsp dps sds gerb gord kuneva muneva ala bala rzs vmro vse e komuunizam vsi4ko bez ataka e ds
44
0
 
16
 
! Отговори
BG.BG преди 10 години
Докато плащаме крадения *** ток възлизащ 40-50 млн. на месец и разпределен помежду ни, електричеството ще е скъпо. Промяна, обаче няма как да има тъй като ромите са основните гласоподаватели на ДПС и БСП.
43
6
 
2
 
! Отговори
edin golem преди 10 години
сидеров бил лош защото иска да ви извади xoя от клоаките, 7 процента българи 93 процента federasi, тъжно но истина
42
1
 
9
 
! Отговори
!?!?! преди 10 години
До АнонименТакава е комунистическата аритметика, колега! Винаги е била такава!Ако си по-голям, ще помниш, че през 1979 г., като увеличиха шоково цените на храните и бензина, постановлението на цк на бкп и на мин. съвет беше озаглавено: "....... ЗА ПОВИШАВАНЕ БЛАГОСЪСТОЯНИЕТО НА ТРУДЕЩИТЕ СЕ..."Евтино било тогава, дрън-дрън! Лев бензин, сирене - 2.60, ама заплатите - под 150 кинта, с изключение на военни, милиция и партийци. И дефицит на промишлени стоки - жесток!
41
2
 
6
 
! Отговори
просто аз преди 10 години
До 1chovekДругарю,не се напъвай, може да се поизцапаш.Хората са си много грамотни, точно това е причината да видят гигантската манипулация на тези, които ти плащат да дращиш глупости по форумите.Я да те видим, колко си грамотен. Семейство прекарва у дома целия юли месец, тока е скъп, плаща сметка хикс лева. Същото семейство, отсъства от дома си 10 дни от август месец, тока е евтин, сметката е по-висока. Обясни, защо.
40
15
 
1
 
! Отговори
1chovek преди 10 години
Сметките СА намалени! Това, че 90% от хората са неграмотни, не успяват да си ги разчетат, и са със сериозни психически повреди (напр. да смятат, че някой друг им е длъжен да им покрива разходи "на корем" - като в соц-а) - си е друг въпрос... Явно дори и този министър не прави изключение, уви...Като си сравнявате сметките - 1- гледайте консумацията ви колко е, 2 - графи "Енергия дневна/нощна" са по-високи номинално, НО в тях вече влиза "зелена", кафява енергия и още 1-2 доп.пера.
39
3
 
14
 
! Отговори
1 преди 10 години
Герб били калинки.А този пелтечещ *** какъв е? *** или дървеница?Образование свястно няма, квалификация никаква, има стаж като орг.работник в апарата на бсп.Но реален трудов стаж нито ден.От енергетика не разбира нищичко и при всеки въпрос се оплита като пате в кълчища и пелтчи неазбираемо. ДКЕВР и ЕРП тата го лъжат като бавноразвиващ ,а той *** мухи и кърши ръчичките с меките китки...
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Буахахахахаха, ама как намалиха сметките за тока само!... Сега ако успеят и обяснение да извадят как това било положително, направо ще се насе:а!.... Буахахахахахахахахаха....
37
1
 
4
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До heheeКъде ли съм чувал вече такъв призив?! А-ха - зимата, когато имаше едни други протестиращи - дето сега вече не протестират, а подкрепят?!
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До бъдинЧакай, тук не става дума за по-бедни отдавна, а за чиста проба *** що се отнася до туристите. За доста по-малко пари отиваш на море кеф ти в Хърватия, кеф ти Италия, кеф ти Испания, а за Гърция и Турция въобще да не говорим. И това е по български стандарти. Прекрасни условия, обслужване на страхотно ниво и ти излиза около 35-40% по-евтино от булгаристанско море. По същия начин седмица на Алпите е по-евтина от седмица на Боровец. Тези туристи, които идват ще са последните.
35
1
 
2
 
! Отговори
6 преди 10 години
Манете го тоя *** бе . Сорбоната бил завършил. Турете Бат Сали да се упраят сметките бе нещастници. И резняка от Юруш турнете до него тея че упраят работата.
34
1
 
7
 
! Отговори
do ORE{ARSKI!! преди 10 години
ПРАВИТЕЛСТВО на БКП/БСП,ДПС,АТАКА, защо сега киловат час дневна и нощна е ПО-СКЪП??Разгледайте фактура на ЕНЕРГО-ПРО!!!! Събирам и ПРЕНОСИ всички доп- НИКАКВО НАМАЛЕНИЕ НЯМА,А УВЕЛИЧЕНИЕ!!!СТИГА ЛЪЖИ,ЗАБЛУДИ!ОСТАВКА!ТО дори не е"лъжи, секс и рокендрол", аи никой няма да се захване с такива ЛЪЖЦИ!!
33
1
 
7
 
! Отговори
Джимбо преди 10 години
Нали са много отворени политицитеда кажат кой колко печели от цената на тока?ДА КАЖАТ !!! Кой и КОЛКО!!! Кунева,Овчаров,Станишев,Цв. Бориславова,мутрата и т.н.
32
0
 
4
 
! Отговори
Абе Стойнев преди 10 години
Кога ще видим във факурите за тока една цена за дневна и една за нощна енергия на квч, а ЕРП-та да се оправят със зелените централи, некове и прочие.