"Тепали сме се, но сега нещата са други", заяви Николич

Сърбия ще отпечата учебници на български за нашето малцинство там
Обновена: 19 сеп 2013 15:58 | 18 сеп 2013 17:30, Камелия Цветанова
43
"Тепали сме се, но сега нещата са други", заяви Николич
Президентът на Сърбия Томислав Николич с Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Сърбия ще отпечата учебници на български език, за да могат децата от българското малцинство там да учат на майчин език. Това обеща президентът Томислав Николич, който е на посещение у нас по покана на Росен Плевнелиев, след като стана ясно, че са закрити нови паралелки в основното училище в Босилеград заради липсата на учебници, преведени на български език.

Темата за българското малцинство е била поставена по време на разговора на четири очи между двамата президенти.

Росен Плевнелиев призна, че са обсъдили проблема с учебниците и ще се положат съвместни усилия за решаването му.

Сърбия ще посвети особено внимание на тези общини, в които живеят българи, обеща Томислав Николич.

 „Сърбия е най-богата по отношение на своето население, защото в нея има представители на над 30 различни националности и малцинства. Нашата конституция е една от най-прогресивните в света, като дори имаме т.нар „позитивна дискриминация”, което означава, че ако дадено малцинство изпитва затруднения, държавата ще му помогне”, обясни Николич.

Освен че ще отпечата учебници за българчетата, Сърбия ще обнови военните паметници, които съществуват на територията на Сърбия.

По думите на Николич по този начин през идващата година по по-различен начин ще да бъде отбелязана 100-годишнината от началото на Първата световна война.

„Там сме били на две страни, но идващата година ще бъдем на една и съща страна. В един строй, като знак, че това никога не бива да се повтори. България и Сърбия изгубиха много и в население, и във възможността да се развиват по-добре. Ще поддържаме общите паметници, ще четем историята, но ще живеем днес и утре”, заяви още в президентът на Сърбия.

Друг акцент от изказването му падна върху икономическото развитие. Според него икономическата криза през последните пет години е сериозно предизвикателство пред двете страни и тя ги е накарала да засилят сътрудничеството помежду си.

Той, както и Росен Плавнелиев, смятат, че сега отношенията между България и Сърбия са във възход, макар че Николич призна, че „сме се тепали, сме се тепали, това е факт“, но сега вече нещата са други.

„България ще се бори Сърбия да получи дата за присъединяване в Европейския съюз не по-късно от декември настоящата година или януари 2014 година“, увери от своя страна Росен Плевнелиев.

Той беше категоричен, че сме готови да споделим своят опит от процеса, през който България мина за интеграция в Европейския съюз.

„Нека да гледаме напред и да развиваме своето добросъседство и приятелство. Народите ни са близки, славянски и православни, а писмеността ни свързва”, призова Росен Плевнелиев и добави, че това са здрави фундаменти.
Президентът съобщи още, че двамата със сръбския му колега са обсъдили и общите проекти като например магистралата по транспортен коридор 10 София-Калотина-Ниш, железопътната линия по коридор 10, възможност за нови гранични пунктове, както и изграждането на газов интерконектор със Сърбия и възможността за директна въздушна линия между София и Белград”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да върнат Западните покрайнини-Югославия не съществува.Те би трябвало да принадлежат и на останалите бивши югославски републики,не само на Сърбия.Макар ,че вече българите там са със сръбско самосъзнание,асимилирани тотално,оставени да живеят в бедност.
15
1
 
8
 
! Отговори
0 преди 10 години
Да ви имам и безумното заглавие!
14
10
 
32
 
! Отговори
Urkoto преди 10 години
Българския народ никога не може да бъде братски на тези гнусни предателски ***, говоря именно за сръбските мекерета с повече ДНК на плъх отколкото на човек. Тези *** винаги са ни забивали нож в гърба, нека не се съмняваме, че ще го направят отново при първа възможност. Затова и българския народ не иска да има нищо общо с тези гнусни ***, още по-малко ги иска в европейското семейството. Същото с двойна сила важи и за последователите на бог Македон.
13
8
 
19
 
! Отговори
bg преди 10 години
Tupoto govedo Plevneliev da kaje na gnusnata srubska shumadjiiska svinja 4e bulgarite ne sa samo v Bosilegrad,no I v Nish,Vrana,Leskovac,do reka Morava,i 4e srubskite svinje sa izvurshili mnogo zverstva,vkl.dneshna Makedonia.
12
1
 
17
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Сърбите са...царете на 20-ти век и...каръците на 21-ви век.Сега са само в...началото;хубавото тепърва...предстои.
11
0
 
3
 
! Отговори
Васил преди 10 години
До АнонименА ти си.....?????
10
7
 
27
 
! Отговори
западните покрайнини преди 10 години
Плевнята да не говори празни приказки както винаги, ами да постави въпроса за западните покрайнини.Този договор вече е невалиден, защото държавата Югославия я няма на картата !!! Върнете Българската земя !Сърбе на върбе !!!!!
9
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бил съм по целия свят. По-прости хора от балканците няма.
8
5
 
26
 
! Отговори
CIVIL WAR WANTED преди 10 години
Ne sme se TEPALI.....TEAPLI SME GI NIE TEH....Vseki srubski voinik se e nasiral kato 4ue na6eta "URA" Trqbvalo e Avstro-Ungariq da gi vadi 6toto i v Belgrad sme 6teli da vleznem...Tupi al4ni surbi VURNETE ZAPADNITE POKRAININI WE!!!!
7
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕЗАВИСИМОСТ ЗА ВОЙВОДИНА
6
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нашата конституция е една от най-прогресивните в света, като дори имаме т.нар позитивна дискриминация, което означава, че ако дадено малцинство изпитва затруднения, държавата ще му помогне, обясни Николич. Държавата ще му помогне да се асимилира по-бързо
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво!
4
5
 
36
 
! Отговори
главнокомадващ преди 10 години
Другарю главнокомадващ Плевелиев! Предлагам сърбите да ни осигурят противовъздушната отбрана. Все пак те са единствените, които успяха да свалят през 1999 много невидимия американски бомбардировач F-117.
3
1
 
21
 
! Отговори
Tihomir1488 преди 10 години
Дано са се разбрали нашите и техните бандити да лежат заедно в съвместен затвор !
2
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевнята се е строил на снимката в стил първия учебен ден
1
6
 
16
 
! Отговори
Рошко преди 10 години
Роската ще се измори от толкова срещипритеснен съм за негодано вечерта удари една ракия за антистрес терапия