Свиват министерските бюджети, за да има пари за конкретни политики

Няма да се наложи "силово оптимизиране на разходите", успокои Чобанов
Обновена: 19 сеп 2013 17:32 | 19 сеп 2013 17:00, Веселина Йорданова
20
Свиват министерските бюджети, за да има пари за конкретни политики
Петър Чобанов Снимка: БТА

Базовите бюджети на министерствата за догодина ще са по-ниски, ако бъде освободен ресурс за финансиране на конкретни политики, стана ясно от думите на финансовия министър Петър Чобанов, който беше препитан в т.нар. блиц контрол от депутатите от бюджетната комисия.

Все пак министърът уточни пред журналисти, че тече процес на „формулиране на този инструмент“. Като цяло идеята е да видим програми, проекти, идеи на министерствата, мерки за реформи до какво ще доведат, оттам от какво финансиране се нуждаят и на някакъв тип конкурсен принцип да разпределим това финансиране, ако то води до увеличаване на растежа и заетостта, обясни финансист номер 1.

Чобанов заяви, че като цяло най-важното послание е, че в условията на ограничен финансов ресурс са необходими мерки за оптимизиране на разходите. Така ще се освободят средства, които да може да се използват за финансиране на конкретни политики, насочени именно към увеличаване на растежа и заетостта.

Все още не се знае каква част от бюджета на ведомствата може да бъде давана по този механизъм. Във фазата сме, в която все още министерствата трябва да изпълнят първата част от задачата, а именно да покажат как ще си оптимизират разходите, каза министърът.

Чобанов обаче не смята, че ще се наложи „силово оптимизиране на разходите“.

Надявам се, че министрите ще направят това, за което са помолени, тъй като те осъзнават, че трябва да се отличават от своите предшественици и като цяло трябва да покажат необходимите реформи и политики, заяви той.

По думите му в хода на бюджетната процедура за 2014 г. и съвместните обсъждания с останалите министри от кабинета ще бъдат определени приоритетите, които ще се следват и съответно ще изискват финансиране.

Това не е въпрос на силови методи и действия, а е въпрос на диалог, един общ разговор всички да седнем и да се разберем какво считаме за важно за развитието на страната и как да го покажем в бюджета, така че да стане ясно каква е нашата политика, разясни Чобанов.

Министърът не е предложил конкретен процент рязане на разходите. Той не одобрявал и стремежа на ведомствата да получат по-висок процент от БВП, за да покажат значимост. Идеята не е да се стремим към процент от БВП, а към конкретни политики, които да реализираме, категоричен е той.

Според него е добре данъчната система първо да бъде „рестартирана“, да се събират приходи и да се видят нейните възможности, преди да се мисли за облекчения.

За съжаление отпада облекчението за ипотечни кредити за млади семейства, мярката не е много широко използвана, има и ограничения, които не би трябвало да съществуват в страна-членка на ЕС. Считаме, че тя може да отпадне и да вървим към модел на семейно подоходно облагане, за който обаче има нужда от време и предпочитаме за момента да изчакаме, уточни финансовият министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПЕЩЕРНЯК РОШАВ, БОЖЕ КАКВИ ЕКСПЕРТИ ИЗВАДИХА ЧЕРВЕНИТЕ КЪРЛЕЖИ...ОСТАВКА
15
1
 
2
 
! Отговори
Друг Министър преди 10 години
Тоя *** ще иска и тоалетна хартия от къщи да си носим.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Svivaite`biudjeta`i`vadete`ot`svoite`smetki`za`siriizite,gadove.Izsmukahte`ni`krvta,ubihte`ni.
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Махни Дянковия данък лихва , че вече не се трае Ако този данък остане след 1 ви януари ,ще гласувам против Вас !
12
5
 
3
 
! Отговори
Лили преди 10 години
ами да, и този е 'Брат Пит' точно толкова, колкото бе предишния *** на *** хер Флик
11
3
 
10
 
! Отговори
SS преди 10 години
Мярката, или по точно фокусът "свиване на министерските бюджети" изобщо не са необходими, достатъчно е да се ликвидира срамната практика за раздаване на бонуси в министерствата, и ще има достатъчно пари за "конкретни политики"
10
3
 
17
 
! Отговори
СПРЕТЕ ТЕ СЕ!!! преди 10 години
СПРЕТЕ ДА ПОКАЗВАТЕ ТОЗИ *** НА СНИМКАТА, МОЛЯ !!! ШЕ СЕ РАЗБОЛЕЕМ ОТ ***, САМО КАТО ГО ПОГЛЕДНЕМ И ЧЕ ВИ СЪДЕМ ПОСЛЕ!!!
9
7
 
19
 
! Отговори
eeha преди 10 години
тоя не може да поддържа себе си, тръгнал държавата да оправя?!
8
6
 
16
 
! Отговори
eeha преди 10 години
Пиша му 2 на този ***!
7
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чобански се опитва дипломатично да почне уволнения и чистка по министерствата на калинки на ГЕРБ. Битката с окопалите се чиновници няма да е лека.
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Страхотен мъж!! Мечтата на всяка жена в мокрите сънища! Хахахахахахахахаахах
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
в под прикритие имаше един калкулатора,тоя си е мотамо като него- душичка
4
4
 
22
 
! Отговори
Гошо преди 10 години
баси *** ...
3
4
 
19
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
Овчаров,освен,че непрекъснато говориш глупости и нямаш нужния интелект и ерудиция за заеманата длъжност като те погледне човек се пита как може млад човек да ходи така сякаш го е въртяла центруфуга на 1.600 оборота?
2
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този е много смешен с тази "модна"прическа!
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗА ДА ИМА ПАРИ МИСТЪР МИНИСТЪР, СМЕНЯШ ШЕФОВЕТЕ НА НАП, ДКХ И ДРУГИ, ПРЯКО СВЪРЗАНИ С ПРИХОДНАТА ЧАСТ КЪМ БЮДЖЕТА. ЗАЩО ОЩЕ НЕ СА СМЕНЕНИ, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ИМА НЕИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРИХОДИТЕ НАД 1 МИЛИАРД?!