Спор за плана "Орешарски". Вляво: Прекрасен е! Вдясно: Провал!

Власт и опозиция се счепкаха за реформите, тока, цените...
Обновена: 20 сеп 2013 14:55 | 20 сеп 2013 13:57,
67
Спор за плана "Орешарски". Вляво: Прекрасен е! Вдясно: Провал!
Бивш и настоящи. Снимка: БТА

Очаквано депутатите не постигнаха консенсус по програмата на премиера Пламен Орешарски, която днес бе представена в Народното събрание.

ГЕРБ не останаха никак доволни от това, което чуха, докато, също очаквано, левицата много хареса програмата.

"Аз съм разочарован, че имаме 43 страници добри пожелания, с които всеки от нас би се съгласил, но няма никакви срокове и конкретика", заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

Още по темата

Той се спря предимно на икономическата програма на кабинета, като по думите му приказките за борба с безработицата не кореспондират с реалността, защото безработицата това лято не е намаляла спрямо предходните години.

Бившият министър видя свръхнационализация и във ВМЗ-Сопот.

"Промяна би било повече поръчки за това предприятие, а не наливане на държавни средства, взети от приватизация", аргументира той тезата си.

Добрев използва повода да прогнозира за пореден път провал на новото ценообразуване на тока и шоково поскъпване на тока.

От БСП пък решиха да върнат лентата назад и да припомнят управлението на ГЕРБ. Не можело "Козлодуй" да се управлява от доставчик на детски закуски, обясниха от левицата. Корнелия Нинова пък остана много доволна от напредъка в социалната сфера.

"Свършихме добра работа с краткосрочните социални мерки, с които помогнахме на над 1 милион българи. Сред мерките са енергийни помощи за социално слаби, увеличаване на майчинските, на помощите за първокласниците, намаляване на цената на тока. По всички тези мерки постигнахме съгласие с всички парламентарни сили", заяви тя.

Колегата й от ГЕРБ Тотю Младенов пък видя точно обратното и обвини управляващите в липсата на реформи в сектора.

Той се противопостави на въвеждането на ранното пенсиониране, въвеждането на гъвкаво пенсиониране, както и замразяването на изискуемия трудов стаж.

"Искам да изкажа разочарованието на ГЕРБ, че когато се обсъждаше криминализирането на укриването на осигуровки, вие го отхвърлихте", припомни на управляващите Тотю Младенов.

Думата взе и социалният министър Хасан Адемов, който призова за коректност, когато се говори за пенсионната реформа и допълни, че такава всъщност никога не имало.

Той отговори и на думите на Делян Добрев, че няма намаляване на безработицата. "Бъдете по-коректни и внимателни към данните", възмути се министърът.

Адемов се позова на данните на Агенцията по заетостта, които сочат, че към края на август броят на регистрираните безработни е 351 438, а от началото на годината броят им е намалял с 10,3%.

"Ние се борим не да спрем реформата, а да я върнем в рамките на параметрите, които са обществено приемливи", заключи Хасан Адемов.

В спор за Сектор "Транспорт" пък влязоха двама бивши ресорни министри – Ивайло Московски от ГЕРБ и Петър Мутафчиев от БСП.

Червеният депутат остана доволен от спирането на приватизацията на БДЖ и Български пощи. "Липсват каквито и да е политики за оздравяване на БДЖ и пощите", опонира му Московски.

ДПС също обяви, че подкрепя програмата на правителството.

Йордан Цонев настоя здравната и административна реформа, както и реформата в бюджетирането, да бъдат отразени още в Бюджет 2014. Цонев настоя за защита от монополите.

"Ние няма да спрем пред никакви вопли на икономически субекти", уверено обеща той.

"Тази есен е есента, през която държавата ще покаже на българските граждани, че не абдикира от ролята си", завърши Йордан Цонев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
5
 
! Отговори
conservator преди 10 години
Ако в този форум има поне една готина мацка, си заслужава да пише човек. АКО сте готина мацка (18-35) дайте плюс и добавете коментар :)
11
5
 
26
 
! Отговори
4321 преди 10 години
Вчера гледах един репортаж на Сашо Диков от кулоарите на парламента и останах потресен - за стаята на ДПС бяха приготвени какви ли не манджи, кюфтаци и какво ли още не. Напомня ми за онази прословута новогодишна вечеря по БНТ в края на 1996-та. Единствено бих казал - пир по време на чума. Народните иззедници си ядат, пият и живеят охолно, за сметка на останалите 80% изнемогващи и нормално живеещи българи. Питам се докога? Докогато ликвидират и последния българин ли?
10
9
 
14
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
Присмял се щърбел на хърбел. Бившите некадърници обвиняват сегашните некадърници.
9
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
О С Т А В К А и затвор за националните предатели
8
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре му се смеят на този *** и необразован *** :)Газ почна на пикае, че не е МП.
7
1
 
23
 
! Отговори
muzaka преди 10 години
Вляво:прекрасен е, а в дясно:Провал.А бе, защо не ви показа един по средата./на едната ръка/Вземат по 5000лв.месечно и се дърлят за кой е по по-най.
6
3
 
14
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
ДО КОГА ЩЕ МЪЛЧИМ? - Едно унижение, което не получи подобаващ отговор, става причина за все нови и нови унижения Роналд Рейгън!!!
5
3
 
23
 
! Отговори
зъл преди 10 години
Пак циркове и пак балъците ще натягат коланите и ще се чудят как да вържат двата края.България е инкубатор на най-тъпите и най-наглите политици в света, а българина с право може да спечели приза за *** на хилядолетието щом си ги избира и търпи.
4
15
 
24
 
! Отговори
Бачо преди 10 години
Червените мазници как са се ухилили - *** нагли
3
8
 
22
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
НАЛАГАТ НИ ГЛАД, ЧРЕЗ СВРЪХ-ЛИБЕРАЛИЗЪМ И НИ СМЯТАТ ЗА ***!- ВЗЕХА НИ ПАЗАРИТЕ ЗАМЪЛЧАХМЕ- ВЗЕХА НИ ЗАВОДИТЕ ЗАМЪЛЧАХМЕ- РАЗОРИХА СЕЛСКОТО НИ СТОПАНСТВО - ЗАМЪЛЧАХМЕ- ЗАТВОРИХА НИ РЕАКТОРИТЕ ЗА ЕВТИН ТОК В КОЗЛОДУЙ ЗАМЪЛЧАХМЕ- ВЗЕХА НИ 10% ОТ СПЕСТЯВАНИЯТА ЗАМЪЛЧАХМЕ- НА 90% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НАПРАВИХА ДОХОДИТЕ ПОД СОЦИАЛНИЯ МИНИМУМ ОТ 566лв. МЪЛЧИМ- ПРОБУТВАТ НИ СКЪПИЯ ФОТО ТОК НА ЦВЕТЕЛИНА БОРИСОВА- КАЧВАТ НИ ВЪЗРАСТТА ЗА ПЕНСИИ ДО КОГА ЩЕ МЪЛЧИМ? - Едно унижение, което не получи подобаващ отговор, става причина за все нови и нови унижения
2
8
 
18
 
! Отговори
Борисов преди 10 години
как ми се хилят ... а до скоро аз им се хилех оттам :(
1
22
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДАВАЙ БОЙКО МАЧКАЙ *** ОЩЕ ЕДИН МАНДАТ ЗА ГЕРБ!