Вдигането на пенсионната възраст е без алтернатива

Адемов: Таванът на пенсиите трябва да падне, търсим решение за кои
20 сеп 2013 11:09,
79
Вдигането на пенсионната възраст е без алтернатива
Социалният министър Хасан Адемов. Снимка: Булфото

Повишаването на възрастта за пенсиониране е без алтернатива. Това заяви в интервю за БНТ министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Той не даде конкретни отговори за предстоящата нова пенсионна реформа – нито с колко ще се увеличава възрастта, нито от кога. Не даде конкретен отговор и за осигурителния стаж и други параметри, които вълнуват хората в предпенсионна възраст. Той обаче беше категоричен, че с оглед на демографската картина и перспективите пред пазара на труда пенсионната възраст в България няма как да не бъде увеличена в бъдеще.

Адемов посочи, че Консултативният съвет към социалното министерство все още е в процес на обсъждане на оптималния вариант за пенсионната възраст и тавана за размера на пенсиите.

Още по темата
По негово мнение таванът на пенсиите трябва да падне, но най-големият въпрос е как да се намери „най-малко несправедливото решение“ при тази стъпка. Във всички случаи, според Адемов, не е възможно да отпадне горният праг за всички пенсии, защото това ще натовари много системата. Министърът изказа опасение, че ако падне таванът за всички пенсионери, някои ще трябва да получават пенсии от по 10 хиляди лева.

Препоръките на експерти в социалната сфера също са за увеличаване на възрастта за пенсиониране или поне да се помисли в посока обвързване на възрастта за пенсиониране със средната продължителност на живота.

Да се увеличи възрастта за пенсиониране над 65 години е и препоръка, направена към страната ни в доклад на Световната банка за демографската картина у нас, който ще бъде официално представен пред журналисти днес.
Припомняме, че кабинетът планира на този етап замразяване на възрастта за пенсиониране, но е с разбиране, че мярката е временна, по мнение на икономисти.

На въпрос за бюджета на Националния осигурителен институт министърът коментира, че той не е застрашен и всички социални плащания до края на годината са гарантирани. Той не изключи най-бедните пенсионери да получат коледна добавка в края на годината.

Още икономически новини вижте в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
каква заплата ще да е получавал този пенсионер ,какви вноски са правени за осигуряване,че след отпадане на тавана му се полагат 10 000лв пенсия?
67
1
 
0
 
! Отговори
работохоличка преди 10 години
И тъпите соцпрофсъюзи - и те ще пращат хората в пенсия. А бе простаци *** -борете се за по-високи заплати за работещите и за по-висока възраст за работа, а не да ни пращате насила в пенсия. Член съм на КНСБ, но жестоко ме разочароваха с насилственото пенсиониране на нежелаещите. И битката им за разтеж на минималната заплата, към която като се прибавят и помощите през зимата за ток и непрекъснатото им подпомагане, излиза, че човек е по-насметка да е на минимална заплата, отколкото да е учил до с
66
0
 
0
 
! Отговори
работохоличка преди 10 години
Аз съм в предпенсионна възраст и не желая да ми слагат таван за пенсиониране. Не желая мизерната ви пенсия, която е 30% от заплатата ми. Сега получавам 500 лв. и ще ми дадат 150 лв. пенсия. Та това е заколение. Не искам да ме пенсионират насила -уж за добро. Това е смърт за хората в предпенсионна възраст. Или който го мързи да работи и предпочита да кибичи пред ТВ -да оди в пенсия, но сигурна съм, че над 90% от хората не искат замразяване на нараства-нето на възрастта за пенсиониране.Или по-умни
65
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Вдигането на пенсионната възраст е без алтернатива" - това звучи като внасяйте пенсионни вноски и не чакайте пенсия!Даже имам предложение - който доживее до пенсия да плаща глоба!Алооо, къде останаха предизборните ви обещания? Голяма част от хората в предпенсионна възраст именно затова гласуваха за вас!
64
0
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До prof. Konstantinov Запиши си за самоподготовка, следните мерки, че ще те изпитам.1. Обявяване Криза и шокова Либерализация в енергетиката2. Замяна Данък лихва с Данък банковите транзакции3. Качване Корп. данък на 20% и махане на преференциите4. Махане "тавана" на Осигуровките, изваждане Пенсиите от КСО, 0% вноски за "частни" пенсии, а инвалидните да се плащат от Здравните вноски5. Качване на чистата МРЗ на соц. мин. 566лв. (на 3 мес. с по 20лв)6. Връщане на ДДС за лечение, лекарства и храна7. До пълнолетие на децата родителите без ДОД и спиране на Педофилията, чрез
63
0
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До prof. Konstantinov"Професоре",- Хартата е препоръчителна, но Конституцията, в която е инкорпорирана хартата, е с пряко деиствие. Възползвай се ти от тълковен речник...- С обиди, не си оборил нито едно от съжднията ми, а просто ми падна в очите...- Те само, че не съм комик, а и идеи и изводите ми се четат много внимателно от умните хора, а виждам, че в момента и един полуграмотен го прави... Ех, "Професоре...!!!!".
62
1
 
0
 
! Отговори
prof. Konstantinov преди 10 години
ручменчо,да ти купим освен тълковен речник, дано разбереш смисъла на думата "препоръчва".и да четеш конситуцията както си искаш, няма да промениш реалността, а тя е доооста далеч от "съжденията" ти.Нарочно ги слагам в кавички, защото са комични.Оборих ти всичките тези, но ти си на принципа - "ти го плюваш, то си мисли, че вали дъжд".неслучайно единствената ти трибуна са днес.бг и сие подметки, без реални аргументи, ще си останеш комик, неразбран при това.
61
0
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Приятели,ОБЕМА на пенсионния фонд ЗАВИСИ НЕ ОТ ПОПУЛАЦИЯТА, а от:- БРОЯ РАБОТНИ МЕСТА, БАЗАТА и %-ТА ЗА ОСИГУРЯВАНЕ!! От Европата препоръчват: - Пенсионната възраст да бъде завишена така..., че служителите (не работниците), да прекарват не повече от една трета от зрелия си живот в пенсионна възраст.- Средната продължителност на живот в България е 72г., зрелия живот (над 18г.) е 54г. и остават 18г., преполовени от възрастта за пенсиониране или ТРЯБВА да се пенсионираме на 72-9 = 63г. и 36г.стаж.- Значи - колкото повече ни мразят управляващите - толкова по-късно ще с
60
1
 
0
 
! Отговори
Адам преди 10 години
България за мен най-тревожен е факта, че след навършване на дадена възраст, а именно пенсионна такава, хората се превръщат изведнъж от работоспособни в абсолютни инвалиди, неспособни да работят каквото и да е било. Няма нищо лошо, срамно и неестествено един 70-годишен човек например да работи, да бъде активна личност, допринасяща за развитието на цялото общество - най-лесно е да седнеш пред телевизора и да се оплакваш колко ти е тежко, и как не искат да ти дават пари
59
0
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До prof. Konstantinov- "ПРОФЕСОРЕ...!!!!"
58
0
 
8
 
! Отговори
кандидат пенсионер 3 преди 10 години
На практика работещите трета категория ще работят доживотно, за да осигурят пенсиите на другите две категории ранно пенсионирани. А пък мъжете ще се пенсионират по-късно защото живеят по-малко от жените.Къде е логиката?Сигурно от кавалерски чувства.
57
0
 
9
 
! Отговори
кос преди 10 години
Да вдигнат възрастта за пенсиониране до 72 г.(средната продължителност на живота)и тогава статистически погледнато няма да има пенсионери.И ето че проблемите са решени.Ще остане само да се измисли метод и за хуманно изтребване на бездомните кучета и тогава вече всичко ще е ОК
56
0
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До prof. KonstantinovДа продължавам ли с причинно-следствените връзки... Отнема много време и затова е измислено "плакатното писане", което използвам...- Допусках, явно погрешно, че един професор има по-богата "база данни" в главата си и по-гъвкава мисъл...- Май съм грешал....
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защото турция не е в еврейски съюз!Нито е под еврейско иго!
54
0
 
5
 
! Отговори
въпрос преди 10 години
А в Турция защо се пенсионират на 50 години!?
53
1
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До prof. KonstantinovПрофесоре,- Казах, че тази Декларация е повторена почти дословно, но по-простронно в Конституцията ни...- Реалното качване на Мин. заплата е управленска техника... и е като абезчестяване на девица... Прави се плавно, с много любов и смазка (ако се налага)... Е, винаги има и малко кръв...Използвам този пример, защото допускам, че ти се е случвало... (поне веднъж...).
52
0
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До prof. KonstantinovФАКТ - "Тавана" за осигуяване пративоречи на Конституцията - Чл. 6. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.Противоречи и та Чл. 60 - въведен е с Правилник, а не със закон...ИЗВОД - ТРЯБВА ДА ОТПАДНЕ...!!!.
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо тогава ние всичко трябва да насим на раменете си?Да се намлят пенсиите на тези които рано са се пенсионирали по времето на комунизъма и да си плащат данъците държавните служители,милиционерите и офицерите! и никаква държавна работа след пенсиониране!
50
1
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До prof. KonstantinovПоправка- Ще се изненадаш колко грешиш във виденията си...Предпоставките за вижданията ми са две:- Хартата за правата на човека (преписана почти дословно в Конституцията ни)- Икономическите макро-реалности...Само свръх-либерален талибан може да ги игнорира...- Какви и нетрудови доходи и с каква ставка се облагат за пенсии, здраве и т.н... (девидентите само с 5% ДОД)?.
49
0
 
5
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До prof. KonstantinovФАКТВСEOБЩA ДEКЛAРAЦИЯ ЗA ПРAВAТA НA ЧOВEКAЧлен 25 т.1. Bсеки човек има право на жизнено равнище, включително прехрана, облекло, жилище, медицинско обслужване и необходимите социални грижи, което е необходимо за поддържане на неговото и на семейството му здраве и благосъстояние. Tой има право на осигуряване в случай на безработица, болест, инвалидност, овдовяване, старост или други случаи на лишаване от средства за съществуване по независещи от него причини.