Касата се смили. 16 българки с рак ще се лекуват

НЗОК прие дарените лекарства от "Новартис фарма"
Обновена: 2 окт 2013 14:04 | 2 окт 2013 11:36,
42
Касата се смили. 16 българки с рак ще се лекуват
Снимка: flickr

Надзорният съвет на НЗОК реши, че ще приеме дарението от "Новартис фарма сървисиз България" на лекарствен продукт, с който ще се осигури напълно лечението на жени в напреднал стадий на рак на гърдата.

"Дарението ще покрие лечението за месеците октомври и ноември", коментира Багряна Маркова от пресслужбата на Касата.

Миналата седмица Надзорният съвет отхвърли предложението НЗОК да покрива лечението, защото ще са нужни 730 000 лева, а дупката в бюджета на институцията надхвърля 100 млн. лв.

Именно тогава стана ясно, че 16 българки са в риск от прекратяване на терапията им, защото не могат да плащат сумата за лекарствата си - 7 000 лева на месец.

Преди дни обаче Касата получи писмо от производителя на лекарството, че компанията иска да поеме лечението на нуждаещите се за октомври и ноември.

Все още не е ясно какво ще се случи след този срок, но шефът на НЗОК Румяна Тодорова вече обяви, че медикаментът ще бъде включен в Националния рамков договор за 2014 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
thegbc преди 10 години
Комунистите дойдоха на власт и хората с болести почнаха да се оплакват ...защо ли ми напомня за годините преди 2009? Когато пак световноизвестния некадърник син на доказан масов убиец Станишев украинеца беше на власт? Някой неща никога немогат да бъдат променени и той е едно от тях! Бог да помага на болните хорица и да го богослови! С НАМИ БОГ!
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе важното е, че за *** с брадви, които никога в живота си не са плащали стотинка данък или стотинка здравна осигуровка лечението е напълно безплатно, + бонуса от побой над лекаря. Касата тази седмица стана известна и с това, че освен, че обрече тези жени на смърт, също така и с отказа да приеме дарение от принтери. Уронвало престижа им
37
0
 
1
 
! Отговори
ааа преди 10 години
Касата е мащеха!
36
2
 
2
 
! Отговори
me преди 10 години
А колкото до хората плюещи срещу "***", имам един въпрос за вас. Ако на вас или ваш близък му се налага трансплантация, ще откажете ли *** сърце/черен/бял дроб/бъбрек? Или на "белокож" неосигурен? Много се съмнявам. Ако органите им са достатъчно добри за вас, значи нямате право да обричате тези хора на смърт, само защото държавата не е измислила как да си прибере осигуровките. Достъпното здравеопазването е достижение на цивилицацията, не на единиците платили 16,90лв/мес.
35
0
 
6
 
! Отговори
Куку преди 10 години
Какво се е смилила касата, като ясно си пише, че производителят поема лечението на пациентите за октомври и ноември? Аз предлагам всички да се смилим над касата и да престанем да наливаме пари в нея, за да й спестим главоболията с вечните дефицити. Как ще има пари, като се краде най-нагло и никой не казва къде отиват?
34
0
 
4
 
! Отговори
me преди 10 години
до DDT: Интересно е, че сравняваш човешкият живот с кола. Чудно дали това говори повече затова колко цениш близките си или колко цениш себе си. Няма как човек да прецени дали ще му трябва сърдечна или мозъчна операция в близкото бъдеще или не. Стават всякакви инциденти. А ако знае, че ще му трябва, дали застрахователя ще иска да го застрахова? Вземи помисли. Човешкият живот е безценен. А лечението е изключително скъпо. Вноските никога не стигат, независимо от "пакета".
33
0
 
6
 
! Отговори
ODESSA преди 10 години
Глупости. Над един милион българи не плащали. Глупости, българите си плащат. Плащат и за лечението на всеки ***, който не може да работи по болест. Във Франкфурт има цял квартал ***, пак не плащат нищо. ***.
32
1
 
6
 
! Отговори
Иво-000 преди 10 години
Още малко лекарчета продължавайте в същия дух,и някой със точната диагноза ще превърти и ще ви поразчисти, то бива бива подигравки с този народ ама май кръв трябва да се лее....
31
1
 
7
 
! Отговори
ррррррррррр преди 10 години
Браво ли да викаме или на колени да им падаме? Като, че ли милостиня дават, некадърници с некадърници! Толкова българи не осакатил и убил Василий II-***!
30
1
 
2
 
! Отговори
DDT преди 10 години
До meА ти умнико смяташ ли, че вноските за автомобилно каско се покриват с щетите, които ти плаща застрахователя при катастрофа или ако ти свият колата. И с 16.90лв ясно ,че не става. Който иска плаща три пъти, пет пъти, десет пъти повече и съответно има различни пакети, които покриват различни заболявания. Ако си се скръндзил вадиш от джоба или мреш. Кво толкова сложно има. СОЛИДАРНОСТ означава кражба в 99% от случаите.
29
0
 
2
 
! Отговори
me преди 10 години
Към социалните дарвинистчета, какви собствени здравни сметки бълнувате, бе, тикви? Лечението на рак струва 7-10к на месец, една сърдечна операция струва 30-50к, трансплантациите сигурно отиват на 100к+лекарства доживот. Вие изобщо акъл имате ли? Как си представяте с 16.90лв/мес да платите някога една такава операция?Как си представяте със собствените ви лични средства да платите каквото и да е сериозно и продължително лечение?Знаете ли изобщо цената на здравеопазването? Неслучайно е СОЛИДАРНО!
28
1
 
7
 
! Отговори
681 преди 10 години
В цял свят всеки пациент е със собствена здр сметка и такива каси-маси са излишни с целия си тунеядски състав дето нищо не върши и от нищо не отбира, ама иначе за пари зад.ниците им са като селски плевни! Махнете я тя е отживелица и не върши абсолютно нищо!
27
2
 
19
 
! Отговори
DDT преди 10 години
Закрийте скапаната каса. Тя не служи за нищо. Освен на неосигурените *** дето се лекуват с нашите пари. Нека всеки има собствена сметка и да прецени за какво да се осигурява... Ама де ти нали "по-тъмните" са гласчета в урната...
26
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Над 1 милион българи не искат да плащат дори и 16,80 на месец за здравни осигуровки, но когато се разболеят се възмущават, че не им плащат по 7000 лева на месец за лекарства! Държавата може да разпредели само това което е съгбрала, но явно много хора не могат да разберат тази проста истина!
25
1
 
12
 
! Отговори
me преди 10 години
Ау, колко благородно от тяхна страна, смилили се да приемат ДАРЕНИЕТО! Какви добри хора! Едва ли мога да изразя възмущението си срещу престъпното бездействие, което имаше касата към тези жени, а и към още много много други хора. За съжаление, ставаме свидетели на геноцид.Това което обаче не разбирам е - лечението е 7к/мес, за 16 жени, за 2 мес. = 224к, за 3 мес. = 336к. До колкото разбрах от 2014 се покрива. Тогава какви са тия 700к???
24
2
 
13
 
! Отговори
Васко преди 10 години
Няма ли вече да я махат тази паразитна структура НЗОК ? Само смуче средства за лечение, докога ще търпим парите за здраве да отиват за мързеливи държавни служители ?
23
2
 
26
 
! Отговори
Стършел преди 10 години
...е е е е, това вече е цинизъм .... какво означава касата се смили....да не би тези пари да са лични на тия, които работят в НЗОК ....това са пари на българите включително и на тези, които имат нужда от това лечение....до кога ще се гаврите със собствения си народ комунистически скапани чиновници?
22
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Егати и жалката държава, да не може да поеме лечението на 13 души... Поне да спрат да си прибират скапаните здравни вноски, да се знае официално, че здравеопазването в България е само частно.
21
1
 
23
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Брей, Касата се смилила да приеме дарението...Иде Коледа! Колко ще са бонусите тази година? На администрацията на Кацата.
20
0
 
10
 
! Отговори
омг преди 10 години
е е еее, за принтерите разбирам да откажат, но за дарените лекарства, при положение, че и те нямат пари да ги платят - това не знам как да го нарека.