Предложение: 60 лв. данък за кола, поизведена преди 2000 г.

Столична община недоволство срещу данъчното бреме за софиянци
7 окт 2013 19:24,
95
Предложение: 60 лв. данък за кола, поизведена преди 2000 г.
Снимка: архив, Булфото

Зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов обяви, че е сериозно притеснен от предложените промени в Закона за местните данъци и такси, които ще доведат до двоен скок в данъците на автомобилите.

По думите му сметките показват, че за колите, произведени преди 2000 година, средното увеличение на данъка ще бъде 60 лева.

"Това, което ме притеснява по-сериозно, са кратките срокове, в които новите законови текстове ще влязат в сила. На практика вече сме октомври, а от януари новият закон ще влезе в сила. Към този момент не разполагаме с информация за евростандартите на отделни автомобили. Тази информация трябва да бъде обработена", коментира пред той пред "Фокус".

По думите му остава и неясно на каква база ще се определя данъкът за 2014 година и то 2 месеца преди началото на съответната година. Надява се обаче това да не окаже отрицателно влияние върху събираемостта.

Зам.-кметът посочи, че в бюджета на общината за догодина са разчетените 65 млн. лева приходи от данъка за моторни превозни средства, но при сега действащата нормативна база.

"Имах възможност да се запозная от страницата на Народното събрание с предложените изменения в закона, и съжалявам, че те не бяха подобаващо консултирани нито с общините, нито с хората, които в крайна сметка също са много заинтересовани от това какви данъци ще плащат", изрази възмущението си Барбалов.

В началото на октомври стана ясно, че автомобилите, отговарящи на високи екостандарти, ще ползват отстъпки, но само ако са с двигатели до 100 конски сили. Това стана факт, след като правителството отмени отстъпката в налога за коли с катализатор.

В момента автомобилите с катализатор се ползват от 50% отстъпка от данъка. Това правило обаче няма да важи от следващата година.

По този повод днес зам-кметът коментира, че е абсолютно естествено да се работи за подобряване на екологичните качества на превозните средства в страната и да се създадат стимулите за това.

"Въпросът е дали точно този стимул е най-подходящият за подновяване на парка от моторни превозни средства", каза Барбалов и добави, че с тази промяна законодателят ще увеличи данъчната тежест на населението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
4
 
! Отговори
Илиев преди 10 години
И това правителство само се чуди как да ошушка българския народ. Уж дава някакви пари за социални проекти, и то най-вече само за пред медиите, а после двойно повече взима от българския данъкоплатец. Май плачат за голямата брадва, а не просто за шут. Не протести ще има, ами линч, ако продължават да се чудят как да ни ощетяват.
75
0
 
3
 
! Отговори
Иво преди 10 години
От 15лв данък да мина на 60лв. ?!?!?! Не стига, че горивата са ни достатъчно скъпи, и с най-лошо качество, не стига, че давам 67лв за винетка и да си троша колата по пътища осеяни с кратери, не стига, че плащам 180лв за застрховка ГО, и когато ме ударят парите не ми стигат само да боядисам колата, не стига, че плащам 50лв. за годишен преглед ( за тези пари и маслото могат да ми сменят) а сега ще ми вдигат 4 пъти данъка на колата, защото мислели за екология, и защо се плащат 250лв Еко такса ???
74
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето нещо, за което си заслужава да с протестира. Реално назначението на Пеевски по никакъв начин не засягаше обикновения човек, сега е момента да стане мазалото пред парламента, но нали сме си шилета и без организация от някоя партия нищо не можем да направим.
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В капитализма е така - бедните да го духат.
72
1
 
10
 
! Отговори
банкеръ преди 10 години
Чак смешно изглежда за кола под 1000 лева да искаш да я обложиш с 60лева данък,200лева гражданска отговорност,67лева винетка,30лева преглед.Като се има в предвид,че Екотаксата е 400 лева и се плаща за всяка кола предварително за какво замърсяване дрънкате.Просто прегледите трябва да станат качествени и бараките ще намалеят.А улиците са пълни с коли на ГАЗ и на МЕТАН,на бензин има само малолитражки и супер автомобили.Със заплата под 1000 лева не може да се кара на бензин кола 2000 кубика.
71
2
 
7
 
! Отговори
jruld преди 10 години
ДО 67 .Пикльо, имаме ван от 98, много добра кола е и я предпочетам в пъти пред градски транспорт, защото ми излиза ефтино с нея .Ние сме пет членно семейство.Аз от много време казвам, ще се оправим когата се спре плащането на данъците и тичкането под строй да се гласува за *** и пульо.Отделно закона за гласуване наистина трябва да се промени-минимум средно образовение , максимум 60 години възраст.
70
3
 
6
 
! Отговори
До 64 преди 10 години
Абе, ти май си чел само народен фолклор. Всеки си маха ЕГР клапана-да бе!Махат го разни пишкодръпковци, дето искат да карат самолет, но за 500 лева и спират с летите джанти от страната на дискотеката. Тези, които си караме децата с тези коли, обикновено предпочитаме да си сменяме катализаторите редовно и да сменяме еърбеци, когато им изтече срока, а не да махаме неща, които са необходими. Въпроса е, че пак се опитват да ни съдерат и малкото останала кожа, вместо да подобрят условията на хората
69
0
 
11
 
! Отговори
Шофер преди 10 години
Да са ви честити комунистическо-турските управници!Да не си правехте илюзии,че ще направят нещо от великите си обещания, просто Дянков ще ви бъде добър далечен мираж...Тия милярди трябва някой да ги плати ,а и нали трябва да откраднат всичко,а някой трябва да го плати...Безочливите продажници се окопаха и докато се махнат, не знам дали ще има въобще БЪЛГАРСКА държава и народ,но....на този *** народ това му е съдбата, да бъде мачкан от свои и чужди,като чакаме все някой да ни освободи......
68
0
 
5
 
! Отговори
ПРОСТИЯ преди 10 години
Предложение: 60 лв. данък за кола, ПОИЗВЕДЕНА преди 2000 г. МНОГО ПОЗДРАВИ НА Златко Желев *** .ПРОФЕСИЯТА ДА СИ СМЕНИШ ЧЕ ТИ СЕ СМЕЕ ЦЯЛА БАЛГАРИЯ.....
67
1
 
11
 
! Отговори
ДДТ преди 10 години
Не плащайте данъци, не плащайте ВИНЕТКИ, не плащайте за фалшивия технически преглед, бъдете единни, всички, карайте си колите, КАТ не могат да спрат всички коли едновременно! Народа е по-силен когато е организиран и единен!
66
4
 
10
 
! Отговори
krazu bull преди 10 години
Мнооого добре, така ви се пада глупади, вие ги избрахте тези чеервени кръвопийци!!Духайте го под вода, аз съм в чужбина.
65
1
 
4
 
! Отговори
bobi преди 10 години
номер 59 , моля те *** на лекар, не си добре .
64
1
 
5
 
! Отговори
emo преди 10 години
parvo da ni osigorqt evropeiski zaplati ne da se 4udqt kak da derat horata zaslujavat da gi raztrelqt
63
1
 
16
 
! Отговори
Айляка преди 10 години
Стимулиране за покупка на нови коли от кого? Средния българин с по пестин (да кажем) лева заплата ли? Или стимулиране на банките да загробват хората още по-успешно. С всеки изминал ден тука става по-зле и после се чудите защо тези, които могат да си позволят напускат страната и на тяхно място застават ***.. потрес.
62
2
 
25
 
! Отговори
идиоти преди 10 години
Тия дето ги предлагат тези закони къде живеят, или може би са ***? Хората нямат пари за хляб и ток, те ще ми вдигат данъка за стари коли! Колко хора могат да си позволят нова кола на тая мизерия и глад! Безсрамници и народоубийци, свалихте и кожата от гърба на хората!
61
1
 
15
 
! Отговори
rio_de_oro преди 10 години
Колата не е лукс! А НЕОБХОДИМОСТ.Ако нямам кола няма как да прекарвам по 3 кутии с инструменти до всяка точка на София няма как да си изхранвам семейството си. А този който дава акъл да хваща той такси да пълни гушите на таксиджии.
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
луди ли са тези хора , и това няма да платя тази година , да видим още печеливши от томболата ще има ли!
59
8
 
2
 
! Отговори
67 до 68 преди 10 години
1. В повечето държави в Европа колата наистина е лукс. 2. Ако наистина няма да ползвате колата често, може би ще е по-изгодно да си вземете такси или кола под наем за няколко дни. Въпрос на сметки. 3. На мен наистина ми се иска да има стимули за нови коли и те да бъдат по-достъпни (вижте коментар 59), а не да ограничим достъпа до тях. 4. Данъците за автомобилите не отиват в правителството, а в местния бюджет на общината.
58
1
 
6
 
! Отговори
Tihomir1488 преди 10 години
Купувайте си МАГАРЦЕДЕСИ - екологични и без данък . При необходимост могат да къчосат някой от тези измислили как да ни скубят без притеснение .
57
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
г-н 67,Колата е необходимост, а не лукс. Може 1000 км на година да изминаваш с нея но си трябва. Било да напазаруваш, да закараш някой до болница, да отидеш до ранчото...И правителството не се е загрижило за екологията, просто иска още пари. Ако беше така щеше да намали едни данъци и да увеличи други.