Аларма от ГЕРБ: ЕК спря тунела под Шипка и Околовръстното

Борисов предупреди, че са наред еврофондовете
Обновена: 9 окт 2013 14:00 | 9 окт 2013 11:45,
126
Аларма от ГЕРБ: ЕК спря тунела под Шипка и Околовръстното
Снимка: архив, Булфото

ГЕРБ алармира, че Европейската комисия е спряла два изключително важни инфраструктурни обекта за България.

Бившият министър по еврофондовете Томислав Дончев, сега депутат, поясни, че става въпрос за проекта за тунел под Шипка и обход на град Габрово – фаза 1, както и за София – Калотина - Лот 1, в частта Западна дъга на Софийския околовръстен път.

С писмо от 4 октомври ЕК уведомява Министерството на транспорта, че двете апликационни форми, подадени на 26 и 30 септември, се отхвърлят, твърди Дончев.

Като конкретна причина за отхвърлянето е посочено, че правителството не е изпълнило ангажимента си да осигури финансиране за вече течащи изпълнения в проекти в жп сектора.

Той пресметна, че двата проекта струват €131 млн. Той обясни, че и двата проекта вече се изпълняват и ако проблемът с парите от ЕК не бъде уреден, те ще трябва да бъдат покрити с бюджетни средства.

"Тази новина може да буди само съжаление", каза Дончев и допълни, че това са първите отхвърлени апликационни форми от ЕК.

Бившият министър намекна, че причината за отхвърлянето им е лошото качество и начинът, по който са изготвени от настоящото правителство.

"Това некомпетентност ли е или нарочно саботиране на проекти?", попита той и призова в следващите дни да се направи необходимото - "малкото възможно", но тези проекти да бъдат спасени.

"Още преди няколко месеца предупредихме, че това правителство ще доведе до спиране на проекти", коментира и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

По думите му случващото се с тези два проекта са "първите лястовички" за това докъде ще стигне правителството.

Той видя бъдещо вземане на заем и увеличаване на дефицита, което пък ще доведе до започване на процедура срещу България за свръхдефицит и спиране на еврофондовете.

"Аз повтарям – готов съм целият екип да му го предоставя, да ходят да спасят програмата. Искам да предупредя българите, че всеки ден търпение означава, че всеки ден ще започнат да падат жизненоважните проекти на държавата", отбеляза още Борисов.

"България се отказва от своите инфраструктурни обекти с безвъзмездно европейско финансиране", ядоса се и депутатът Лиляна Павлова, бивш регионален министър.

По нейни думи тук става въпрос за отстъпление от националните интереси.

Ивайло Московски пък обвини в некомпетентност и некадърност кабинета "Орешарски". Според него тези проекти са били напълно готови и е трябвало само да бъдат продължени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
8
 
! Отговори
222 преди 10 години
До аз съм българчеНе се мъчи да го обърнеш на сирийци ти !!!!!
26
13
 
16
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
С какви бюджетни средства да покриваме проектите бе, в момента бюджета се изсмуква от сирийските ***, а бройката им расте с всеки изминал час.
25
6
 
8
 
! Отговори
бъдин  преди 10 години
Аз бъдинчо едно от многото именца на една червена *** тука в сайта
24
10
 
26
 
! Отговори
... преди 10 години
*** *** дано всичко ви се върне.
23
14
 
17
 
! Отговори
Мангал преди 10 години
Ний тунели не ядем бе батетааа. Българи прости ще си строят пътища вместо да ни изхранват нас да си се множим като скакалци. вива Серго
22
10
 
34
 
! Отговори
ubuntu преди 10 години
ГЕРБ не ви ли е ясно че нас пенсионерите,***,попфолк ***(БСП,ДПС и Атака) тези проекти не ни интересуват ! Ние се радваме на 5-6 лева увеличение на пенсий и соц.добавки и копнеем за майката партия БКП
21
29
 
12
 
! Отговори
знаещ преди 10 години
До всички ГЕЙБАРИСТИ - ДОКАТО СЛУШАТЕ БЕЗ ДА РАЗСЪЖДАВАТЕ ЩЕ ПОТОПИТЕ ДЪРЖАВАТА!!!!!!!! За да се финансира един проект от ЕС изисква 3,5-4години .Смятайте кой беше на власт през това време! Всички проекти които реализираха ГРОБ са със спечелено финансиране от "много лошата тройна ламя"!!!!!!!!!!!!!!
20
20
 
14
 
! Отговори
БУДА-ла преди 10 години
Аха, ясна работата - пак Станишефф е виновен... Ако бяха Герберастите, щяха да получат парите, все едно... Те въобще не се чувстват отговорни да подкрепят Държавата и Парламента, а гледат как да рушат Управлението на Държавата. Действат по махленското: "Не сакам Я да съм добре, ами сакам на Вуте да му е зле"... Болно Самолюбие...
19
2
 
8
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Пуснете тунела, БЕ!Хилядите бежанци как ще се разкарват насам-натам?!
18
3
 
9
 
! Отговори
... преди 10 години
DO... " Държавата е в състояние на свободно падане. Поне не падаме от високо... Оставка, веднага! "NAPRAVO V DESETKATA CHOVEK!!!!!! SHTOM USPIAH DA SE RAZSMEJA OTGORE NA DULBOKATA POTRES V KOJATO SE NAMIRAM...
17
30
 
25
 
! Отговори
възмутен преди 10 години
По-добре покажете документа от Европа, с който са спрени тези пари! На ГЕРБ и грам доверие нямам. Лъжат като разпрани от сутрин до вечер.
16
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Приоритет на правителството са бежанците,а за това са нужни пари.
15
34
 
20
 
! Отговори
Дани преди 10 години
ГЕРБ пак излъга нагло. ЕК не е спирала никакви фондове, а само се доуточняват подробности по апликационните писма.
14
9
 
32
 
! Отговори
В преди 10 години
Еми то и магистрала Струма , от Дупница до Благоевград, трябва да се стори , ама в момента никой не работи там , а трябва да е готова до 20 месеца ?!? КРАДЦИ , ОРГАНИЗИРАНИ ПРЕСТЪПНИЦИ са всички от БСП, ДПС И АТАКА, жалко че има заблудени българи , които гласуват за тях и им вярват.
13
9
 
32
 
! Отговори
НЕКЪДЪРНИЦИ преди 10 години
ТОЗ НАБЕДЕН ЕКСПЕРТ ОРИШАРСКИ Е ЕДИН ПРОСТИЧЪК ПРЕПОДАВАТЕЛ И ПРАВИ ТОВА КОЕТО МУ НАРЕЖДАТ КРАДЛИВИТЕ *** ДО КРАЯ НА 2014 ЩЕ БЪДАТ СПРЕНИ ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ ФОНДОВЕ И ВИДЕНОВАТА ЗИМА ЩЕ НИ СТРУВА КАТО КОЛЕДНА ТРАПЕЗА
12
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Държавата е в състояние на свободно падане. Поне не падаме от високо...Оставка, веднага!
11
22
 
18
 
! Отговори
BGN преди 10 години
Покажете писмото бе, тефтерчета!!!На едни от най- големите измамцили ли да вярвам ???В Габрово и Казанлък, след като кметове станаха хора на Герб, се разпродадоха общински земи, където ще минава тунеа, за 100лв декара !!!И една камара промити мозъци им се вързват!!
10
5
 
19
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Настоящите "социалисти" са отрочета на бившите "комунисти" и като такива са въплъщение на "добродетелите" на соца.- некадърност, мързел, нагаждачество, крадливост, умело симулиране на дейност, некомпетентност и откровена простотия. Научно доказано е, че интелигентността се предава по-наследство. От тиквено семе все тикви никнат !
9
11
 
41
 
! Отговори
професор вучков преди 10 години
С тези парици БСП предпочита да купува гласове под формата на надбавки и безсмислени мини увеличения.
8
11
 
44
 
! Отговори
so преди 10 години
За съжаление, изглежда че работата по инфраструктирни проекти постепенно ще затихва и ще става с все по-ниско качество, поради две причини:1. Еврофинансирането ще бъде преустановено;2. Бюджетните (нашите) пари, предвидени за целта системно ще бъдат крадени от обръчите;Това ще остави без препитание много хора. А приказките за 250 000 работни места са само мит. Това правителство реално работи само за *** и пуска по някоя стотинка на пенсионерите (от заемите, които тегли).