Бежанците и BG емигрантите – болката на Плевнелиев

Президентът се чуди дали е актуална стратегията за национална сигурност
Обновена: 21 окт 2013 16:32 | 21 окт 2013 11:55,
63
Бежанците и BG емигрантите – болката на Плевнелиев
Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: Булфото

Президентът Росен Плевнелиев попита управляващите доколко е валидна оценката, дадена в стратегията за Национална сигурност, приета през 2011 г.

"Свидетели сме на може би най-драматичните промени в средата на сигурност в човечеството. До каква степен събитията от Арабската пролет измениха най-важните изводи в този документ. Нуждае ли се вече стратегията от актуализация? Доколко възникващите конфликти и заплахи могат да бъдат своевременно правилно прогнозирани. Верен ли е изводът, направен в стратегията, че рисковете и заплахите се посрещат в територията на страната, след като бяхме атакувани на българска земя от терористи? Доколко стратегията е готова да генерира верни оценки на стратегическа страна на сигурност?", попита държавният глава на конференцията "Националната сигурност: актуални въпроси, подходи, решения".

Плевнелиев се спря на кризата с бежанците и зададе въпроса може ли България ефективно да изпълнява приетите планове за справяне с кризи.

"След като имаме приет план за бежанци отдавна, защо бежанците спят на пода пред очите на цяла България?", констатира той и пресметна, че повече от 2 млн. души търсят сигурност в други страни, включително и у нас.

По думите му асиметричните заплахи са най-големите заплахи за общество като нашето.

"След атентата в Сарафово, извадихме ли поуки? Готови ли сме днес, ако решат да повторят атентата?", риторично зададе въпросите си президентът.

Според него страната ни все още не е била жертва на масивна кибер атака, но трябва да се учим от другите държави в борбата им с трансграничната престъпност.

"Системата ни за сигурност не е успяла да пребори трафика на наркотици, прането на пари. Трябва да се стремим към енергийната независимост чрез диверсифициране на източници", настоя още държавният глава на форума.

Плевнелиев посочи, че в стратегията за национална сигурност е посочено, че корупцията остава един от основните проблеми в българското общество.

"Убеден съм, че най-краткият и ефективен път за борба с корупцията е създаване на електронно управление и услуги за гражданите, правила за управление на държавните пари и прозрачност", каза той.

Президентът предупреди още, че българите продължават да се местят в градовете, но реално положителен прираст има само в София и Варна.

"Много българи се насочат към по-благоприятен пазар на труда в чужбина", видя Плевнелиев и отбеляза, че повече от всякога на България са нужни силни и работещи институции.

"Нациите са силни, когато имат силни институции. Богатите нации са само два вида, когато имат големи ресурси ли са създали силни институции. Повече от всякога се нуждаем от силни национални институции. Всички партии и ръководни органи трябва да уважават институциите независимо кой е на власт. Добрата координация на институциите с фирмите, браншовите организации, е стратегически важна. Трябва да си даваме сметка, че капитализмът и демокрацията са най-доброто, с което разполага светът. България е постигнала много, потенциалът за развитие е много голям, но понякога сами си пречим. Има липса на диалог между големите политически партии, но въпреки това страната е стабилна и икономиката е стабилна", заключи Росен Плевнелиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
4
 
! Отговори
Izvestniq преди 10 години
Плевнелиев е колеблив и не може да вземе твърда позиция. От край време е така и много важни проблеми си остават нерешени, точно защото не се намесва навреме. Когато трябва да действа, той стои безмълвен и пасивен. То е ясно на всички, че е кукла на конци, но пък поне да помисли малко за проблемите, които вълнуват българския народ.
55
3
 
0
 
! Отговори
lou lou преди 10 години
Президентът като шеф на разузнаването какво още има да му се чуди, нали му снасят някакви доклади там, той ако не е наясно със ситуацията, та кой?! Все още ли е на мнение, че те не са опасност за страната ни?! И защо не се загрижи за мизерстващите българи, а сега е толкова загрижен за бежанците... Абсолютно политическо лицемерие и голословие. Не сме оправили себе си, пък ще спасяваме света.
54
3
 
2
 
! Отговори
avram_bakalina преди 10 години
общите приказки на този човек вече започнаха да ми идват в повече. той не даде нито едно конкретно решение за проблема с бежанците, но за сметка на това говори глупости винаги когато му се изпречи микрофон. а на всичкото отгоре досега трябваше да е свикал съвета за национална сигурност и да се реши този проблем веднъж завинаги.
53
3
 
2
 
! Отговори
Илияна преди 10 години
Нямам думи. Този пак си приказва общи приказаки, не е дал НИТО една конкретна стъпка за това какво да правим с бежанците, да не говорим, че не свикал все оше Съвета за сигурност, а е и главен главнокомандващ на Армията?!! Каквъ е тоя путь* с извинение!? Умее да си шикалкави от високата си трибуна на държавен глава, а ние простосмъртните да се оправяме! Няма какво да го слушаме! Поредната кукла на конци!
52
4
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Г-н Офшорналиев,- Като са ти толкава мили тези талибани и алкайдисти, защо не настаниш като лично твои гости, по двадесетина във вилите си на Черно и Егейско и Адриатическо морета...- Нали си комсомолски секретар и знаеш, че за да те последва "тълпата" трябва да дадеш ЛИЧЕН ПРИМЕР...А, забравих...- Вземи и десетина в къщата си..., да се зарадва и жена ти... (ако изобщо живее с теб)... - Храни ги пои ги..., а те накрая така ще ти се отблагодарят, че... ЦЯЛ ЖИВОТ ЩЕ ГИ ПОМНИШ...!!!.
51
5
 
1
 
! Отговори
MaTPoca преди 10 години
На кого задава въпросите си ***??? ЗА тези въпроси си има съвет за национална сигурност. Там се решават и обсъждат тези неща. Ама него го е страх да свика този съвет, защото ще се наложи да отговаря на неудобни въпроси.
50
6
 
1
 
! Отговори
ivan.hristov.779205 преди 10 години
А ако беше толкова загрижен за националната сигурност и бежанците, защо не е още направил нещо по въпроса, а само си чеше езика?
49
3
 
0
 
! Отговори
ivan.hristov.779205 преди 10 години
Президента пак ни говори сладки приказки от сорта на това - да не допускаме някой да налага дневния ред на институциите, а той самия прави ли нещо ако не се допита до собствения си тартор Бойко?
48
2
 
2
 
! Отговори
Mаcintosh преди 10 години
Плевнелиев никога не е бил загрижен за проблемите на обикновения българин, но ако става дума за САЩ, Обама или чужди проблеми, той става най-съпричастният човек на света.
47
1
 
4
 
! Отговори
DA преди 10 години
питай защо има твой сънародници който спят на земята и тънат в мизерия?!?!тоя не гледали новини дрехите които хората са им дали ги изхвърлели 80 процента от българите носят дрехи втора употреба мистър ***
46
2
 
4
 
! Отговори
Neli Petkova преди 10 години
Ние не можем да бъдем силни и никога няма да се чувстваме защитени, защото не тези, които се разхождат по улиците или бежанците са престъпниците, а вие Господине и другарите ви от Парламента сте престъпниците. Самите вие застрашавате националната ни сигурност, а сте тръгнали на ни питате какво ще правим и подготвени ли сме за още един атентат, като този в Сарафово. Заради хора, като вас ще ни затрият от лицето на земята! И няма да разберем от къде е дошло и защо!Измамник и крадец- боли истината.
45
1
 
3
 
! Отговори
? преди 10 години
A ZSHTO NE SA MU BOLKA BEZDOMNITE I BEDNI BALGARI
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сънародниците ни от недоимък тук заминават за чужбина. Работят известно време и си правят малък бизнес, след това си изтеглят семействата и не пращат вече пари. Толкова трудно ли е това да се прави тук, хем ще има работа за всички и ще подпомагат нашата икономика , защото тогава ще имаме някаква икономика.
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
A ti zashto spa po parkinZite pred ochite na cqla Germania?
42
3
 
5
 
! Отговори
Hitar Petar преди 10 години
На Пинокио по-скоро болката му е отзад...
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Министерски съвет (МС) и Президенство (П)нашата държава е организирана така, че образно казано МС има мотиката да обработва земята, а П стои гордо на къра и повдига духа на копачитеи когато МС го домързи няма как П да свърши нещо щото няма мотикатавярно е, че П може да прати представителната рота да пази границата и защо не, това би било много "мъдро", или да настани бежанци в президенството - "благородно"или пък да използва "силата" и да накара мотиката сама да работи
40
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 10 години
AKO POMNITE VSICHKO ZAPOCHNA OT DENQ V KOITO TOVA LICHE NA DARJAVATA OTIDE NA EDNA SRESHTA OT KOQTO IZGONIHA BALGARSKITE JURNALISTI I SLED 2 SEDMICHI ZAPOCHNAHA DA IDVAT *IMIGRANTITE* (BEJANCHITE )
39
4
 
11
 
! Отговори
Перо Пиперката преди 10 години
Като го гледам тоя *** и се размечтах за осанката на Гоце - ловджия, къркач, ку^ар, ама поне мъж! А тоя - ибрика на Боце! Сега, като му го нема началнико, съвсем се схумна и даже тия тънките микрофончета зеха да го закриват! хахаха!
38
1
 
16
 
! Отговори
123 преди 10 години
питай защо има твой сънародници който спят на земята и тънат в мизерия?!?!тоя не гледали новини дрехите които хората са им дали ги изхвърлели 80 процента от българите носят дрехи втора употреба мистър ***
37
2
 
11
 
! Отговори
tonkata преди 10 години
Хаха, ама има ли още хора, които да си мислят, че Росен Плевнелиев го боли нещо за България. Ако беше така, нямаше да се занимава с олигарсите и да обслужва техните интереси и сега !