Не съм влязъл в политиката, за да си оправя живота!

Плевнелиев се защити по казуса с къщата си в Гърция
Обновена: 21 окт 2013 17:39 | 21 окт 2013 17:00, Камелия Цветанова
270
Не съм влязъл в политиката, за да си оправя живота!
Росен Плевнелиев Снимка: архив, БТА

Президентът Росен Плевнелиев обвини няколко медии, без да ги назове поименно, че се опитват да опетнят името му.

Не приемам цената на политическия ми успех да бъде за сметка на разрушаване на институциите и държавността. През последните няколко месеци сме свидетели на опити за дискредитиране на президентската институция, какво ли не се изговори и от определена медийна група за мен, ще взема за пример измисления скандал за къщата ми в Гърция. Наглостта и задкулисието на самозвани популисти е безгранично. Тиражираше се, че съм разхождал куфарче с пари из границата. Това не е вярно, заяви той по повод на разпространена информация от ТВ7, че е платил за къщата си в Гърция в брой.

Плевнелиев подчерта, че е платил по банков път през Националната банка на Гърция.

Парите са преведени на 2 транша. На 1 октомври 2007 г. част от парите са преведени от моя сметка в Дойче банк, а на 2 октомври останалите са преведени от сметка в Райфайзен банк. Къщата е купена на 8 октомври, цената е три пъти по-висока от данъчната оценка, разясни Плевнелиев.

Чрез нелепи и откровени неверни твърдения се манипулира обществото. Не една, а няколко медии измислят скандали, за да остане накрая в общественото съзнание само „президент- скандал”, дали е вярно няма значение, важното е скандалът да се наложи, упрекна той. Според него, ако той не отговаря ежедневно на лъжите и манипулациите за него, тогава хората си правят извод, че казаното е вярно.

Президентът за пореден път настоя, че няма офшорни сметки, че не прави партия, коалиции структури и че всичко, което притежава, е в данъчните му декларации.

„Няма да търпя да ме учат на морал хора, които са вписали малки апартаменти, а имат имоти за милиони, за разлика от други аз живеят в къща, която е на мое име, а не на фирми, и идвам успял от реалния бизнес, и не съм влязъл в политиката, за да си оправя живота”, заяви той.

Плевнелиев обаче смята, че не е останала нито една институция в държавата, около която през последните 5 месеца да не се завихри скандал и заради това толкова дълго се въртим в омагьосан кръг и влизаме от криза в криза.

Българският народ знае кой печели, когато водата е мътна, подобни методи използват тези, които разчитат да постигнат успех против правилата, те не искат силна държава и силни интуиции, които да работят в интерес на обществото, а за силните на деня. В държава, в която е лесно да скриеш истината, няма да дойдат стратегически инвеститори да плащат данъци”, предупреди още той.

По думите му с кампанията срещу него се цели да се отклони общественото внимание от истинските скандали  и като пример посочи „опитите да се върне Държавна сигурност на бял кон”.

На всеки, който си мисли, че така ще си спести важните дебати, ще кажа, че това е измамно усещане. Как изглеждат регулаторите днес - независими, силни или всичко си е постарому, какви сметки ще получим за ток тази зима,  как да запушим пробойните в енергетиката, стана ли секторът по-прозрачен и как през 2014 г. ще обясним на гражданите, че сме пропилели цяла една година със скандали”, нападна от своя страна държавният глава.

Няма да легитимирам популисти, които са продукти на политически инженеринг, които вместо да обяснят какво ще допринесат за нацията, фабрикуват компромати, отсече той.

Когато си на върха, там духат силни ветрове, но нищо няма да ме отклони да служа на гражданското общество и да съм независим, добави държавният глава. Той призова политиците да запретнат ръкави за изграждането на силна България.

Плевнелиев съобщи, че до края на седмицата ще са готови мотивите, с които ще сезира КС заради случая с Делян Пеевски, след като на 8 октомври магистратите решиха, че той остава депутат. Съдиите отхвърлиха искането на 96 народни представители от ГЕРБ от 42-рото Народно събрание за предсрочно прекратяване пълномощията на народния представител Делян Пеевски на основание несъвместимост на положението му на народен представител с изпълнявана друга държавна служба – председател на Държавна агенция „Национална сигурност”.

Относно проблема с бежанците Плевнелиев коментира, че това е задължение на изпълнителната власт.
Не зависи от президента бежанците да получат легло, ток, вода и да осигурим нормални условия на хилядите жени и деца без мъже, убити и останали някъде по бойните полета в Сирия, настоя той.

Държавният глава информира, че все пак ще има заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, но кога и как, ще стане ясно скоро.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе Волен само лае като куче. Какво може да прави той? Плевнелиев е строител, все пак Волен не е добре с математката и изчисленията и затова си приказва. А със сигурност Волен е един от най-богатите сега, след като му платиха и комунистите и турците да ги поддържа. Волен е един изменник и аз много съжалявам че го подкрепях преди; никога вече за такива родоотстъпници! Който и да е на власт, той никога не трябваше да подкрепя смъртните врагове. Комунисти и фашисти заедно?!?!?!?!
189
0
 
6
 
! Отговори
Нике1класик преди 10 години
Бегай бе!Волен Сидеров беше казал нещо от рода че борбата му е да направи всички българи богати като него!Един-дол дренки са всички
188
18
 
16
 
! Отговори
NBC преди 10 години
Браво на Президента!Затвори им устите на такива нещастници като Бареков,Трифонов и МИЛЕН Цветков!
187
17
 
18
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Росене народа е с теб.По голяма излагация от самонатреслото се правителство не е имало..малко им остава..
186
5
 
4
 
! Отговори
Off shar преди 10 години
youtube/watch?feature=player_embedded&v=KZ8IethsyIQВижте кои блеят срещу Президента. По нотите на мафията
185
11
 
17
 
! Отговори
Иван Петров преди 10 години
Имам едно питане тия сметки в чужди банки дали са декларирани и регистрирани в БНБ към 2007г.? И второ това, че са преведени пари към банка в Гърция, не означава, че са били точно за тази сделка и че плащането не е в брой, което е забранено от гръцките закони. И трето защо Р.П. говори за чекове, с които е платил, ако е платил с банкови преводи? Да не е платил два пъти къщата?
184
8
 
6
 
! Отговори
ЗАЩО ЛИ ВСИЧКИ ПАЗЯТ преди 10 години
ДИНОДУШНО И МЪЛЧАЛИВО *** НА ПЛЕВНЕЛИЕВ, РЕСПЕКТИВНО НА БОРИСОВ?!Управляващи партии и техните врази мълчат завераджийски около скандалите които вихрят президента Плевнелиев на високото където се вижда той в трето лице единствено число и където веели бурите. Не само мълчат нещо повече скрито и потайно са даже ядосани че видите ли се торпилирала президентската институция. Доскорошни громители на ГЕРБ и Борисов изведнъж се умилиха от ЛИЧНИЯ ПРЕЗИДЕНТ на Борисов Мухлю бил ама си го пазим
183
7
 
7
 
! Отговори
Плевнелиев, оле преди 10 години
На таен съвет в Лукойл: Казахме чиба на оня... как беше, ааа Танов. Казах Ви аз другари, всеки ритнал срещу Лукойл го чака съдбата на Борисов и неговото правителство. Вече и митниците са изцяло овладяни от нас. Не бойте се от проверки, всичко е в ред. Какви разходомерни устройства, какви пет лева другари, тук става въпрос за милиони и е време да си върнем загубеното...Морален извод: Пуснете Лукойл срещу президента, те не прощават, до два дни и нема да го има.
182
15
 
13
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Дръж се все така мъжки Росене , не съжалявам че гласувах за теб на втория тур , само един съвет , не влизай в клопката им с обясненията , те това целят , тях не ги нтеесува истината а ефекта от скандала , все още сме в лапите на "същото зло"
181
9
 
17
 
! Отговори
J преди 10 години
За Плевньо или хубаво или нищо. Имайте уважение към чуждестранните "инвеститори", които са ни го избрали.
180
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не разбрах кой е подателя на тези коментари.май е все един и същи ***.като ще използвате поговорки си спомнете и още една ,,кервана си върви ,кучетата си лаят ,,защо гледате еднопосочно бе неразумни юроде,мисля че така е казал поета.явно и вашите познания по честност и лъжа са кокото и на един многознайко който все произвеждаше нещо в близкото минало ивсе беше лъжа и измама.
179
16
 
19
 
! Отговори
ani преди 10 години
За първи път имаме президент, който ни разединява, една шушуминга, дори Желев със селския си манталитет беше по-добър.
178
12
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Само оправдания и хвалби!Платил три пъти повече от даначната оценка - ей, колко е щедър!А намесването на Държавна сигурност с покупката на имота е върха на лицемерието!Роско ако знаеш колко гузен изглеждаше докато се оправдаваше....
177
5
 
15
 
! Отговори
смях в залата преди 10 години
Дали на нова година няма да представя нотариални актове за спа острови и басейни в Гърция. АБЕ Роска ти си инвестирал бая там може и гражданство да ти дадат почетно дори.Един безплатен съвет --- Преглътни и се върни към професията.Всеки които е бил маша на други добро не е видял, ЗАМИСЛИ СЕ.
176
6
 
11
 
! Отговори
TOTO_!!!! преди 10 години
Абе, тоз наистина ли е българо-мохамеданин, както на галено им викат?!Пф, какво ли да говорим:Барак ХЮСЕИН ОбамаРосен Плевнелиев Оглу...и останалите...
175
5
 
12
 
! Отговори
TOTO_!!!! преди 10 години
Президенте, ако не спреш да пускаш заедно с Ореха, Съсела и Бойко бежанците, ще ви съберем всичките и ще ви пратим обратно всичките в Сирия на държавно посещение, да знаеш...Смятай щом научните работници ни докарахте да пишем по форумите и да ви плюем, докъде сте се докарали...
174
4
 
11
 
! Отговори
Велизар президент преди 10 години
Ти другарю Плевнелиев си същата продажна *** като Станишев и Бойко!Така както се дупиш на Обама така щеше да се дупиш на който и да е президент на САЩ!Истинския човек на Барак Обама в България е Велизар Енчев който чрез СКАТ бе един от световните водачи които докараха Обама до президент!Така че това негро да се погрижи за истинския си човек в БГ вместо да казва:"Алах,да ми помогне" и окончателно да превърне Нобеловия комитет във външно министерство на САЩ!Видяхме нобела за мир и този за физика
173
4
 
12
 
! Отговори
Sofiq City преди 10 години
Това не е никакъв Президента, за мижитурка!
172
5
 
11
 
! Отговори
Fuckgerb преди 10 години
И ти си *** Росене !!
171
3
 
9
 
! Отговори
brumbrum преди 10 години
И сам не си вярва