Мораториумът за земята ще има сериозни последици

Вигенин: Правителството трябва да се съобрази с решението на НС
Обновена: 23 окт 2013 17:41 | 23 окт 2013 09:50, Елка Василева
82
Мораториумът за земята ще има сериозни последици
Кристиан Вигенин. Снимка: БТА

Решението на Народното събрание за удължаване на мораториума за продажба на земеделска земя на чужденци вероятно ще има сериозни последици за държавата и за отношението към България в рамките на ЕС. Това заяви външният министър Кристиан Вигенин пред БНР.

Вигенин е изненадан от начина, по който е взето това решение, което “не се базира на никакъв по-сериозен анализ дали наистина има такъв интерес към закупуване на българска земя, как това се отразява на пазара на земя. Единствено заради субективните страхове, че някой ще дойде и ще изкупи българската земя, се взимат решения, които на практика дискредитират България, тъй като до този момент България никога не си е позволявала да нарушава ангажименти, поети чрез договорите, които подписва и ратифицира“, каза Вигенин.

Според министъра правителството трябва да се съобрази с решението и да направи всичко възможно то да бъде реализирано на практика.

Още по темата

“Това е суверенна воля на най-висшата институция в България – Народното събрание, и правителството трябва да се опита и да изпълни това решение дотолкова, доколкото то е възможно”, заяви министърът.

Според него обаче “все още има възможности ние въпреки това решение внимателно още веднъж да анализираме какво следва от него и дали то има реално възможността да наложи такъв мораториум, защото все пак договорът за присъединяване е международно правен договор, който ние сме ратифицирали и сме длъжни да изпълняваме и не съм убеден, че ние можем да взимаме решения, които стоят по-високо от този договор, който правно обвързва България“.

Вигенин посочи, че тук става въпрос и за тълкуване, вероятно и на Конституционния съд, как решението на парламента може и трябва да бъде изпълнявано.

Министърът посочи, че това прибързано решение, без да бъдат направени предварителни необходимите анализи как то може изобщо да бъде реализирано,  създава доста сложна ситуация „Ще го обсъждаме с колегите и ще преценим как може да реагираме и какви биха могли да бъдат оттук нататък стъпките на институциите“, посочи Вигенин.

Вижте подробности във видеото на Bulgaria On Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
19
 
! Отговори
Ще ни довършат преди 10 години
Да направят справка по закон колко дка се падат за изхранването на един поданик на държавата. Нямаме много земя. Със сигурност трябва да си остане наша! Стига подмазване към ЕС! Всичките наши политици имат възможности и ще се изнесат в първия удобен момент, а ние ще останем тук- слуги на закупилите земите ни алчни и безжалостни чужденци. В ЕС може да е всякак, но българинът е свързан със земята си, тя е всичко за него. Както и домът му! И него се мъчат да вземат. Откажете се от кредити!
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
що за глупости се изписаха,те и сега могат да купуват земя,срещу регистрация на фирма за 50 лева.обаче няма желаещи.що не питате за пенсионните фондове,дето ги купува руската мафия
26
2
 
17
 
! Отговори
ee преди 10 години
нищо против чужденци да купуват земи стига обаче 1 година предварително от ЕС да ни осигурят доходи като техните :) дайте ни по 3000 евра заплати и по 1000 евро пенсии , намалете лихвите на 3 % като в другите държави от ЕС и после ще спазваме техните закони :) е тогава да купуват каквото си искат ако нещо е останало за купуване :)
25
1
 
16
 
! Отговори
maketo преди 10 години
Землио моя землио бугарска ке биде вечно моя ке ми раждаш грозде ке си правим винои кат видим некой да яде грозде иде ми ръцете да му откинем наздаве дружинаааааааа
24
1
 
14
 
! Отговори
1123 преди 10 години
Kristian VAGININ
23
1
 
17
 
! Отговори
Николов преди 10 години
За народните представители и за мутрите който усвояват субсидийте е ясно.Но виж за народа не е сигурно иска ли членството в ЕС.
22
1
 
25
 
! Отговори
Ей политици преди 10 години
колкото и да се мразим помежду си, толкова бързо ще се обединим и майка ви жална тогава. България е само наша. ЯСНО ЛИ Е !!!
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каква земя , какви чужденци, нали *** са наоколо. България е защитена територия и чужденец и бежанец не вирее.
20
0
 
14
 
! Отговори
А у нас преди 10 години
България е за българите. Иначе утре ще се събудите и вече ще сте на гости! Никога не трябва да се допуска. Или защитавайте интересите ни или ще ви изгоним. До тук сте за гонене всички (партий). Никой от вас за тия години не направи нищо за нас. Като ви гледам какви сте напудрени и как си мислите че като управлявате ще си правите каквото искате .... Няма да ви позволим. Всички ще сме навън против вас.
19
2
 
20
 
! Отговори
Иван Пешев преди 10 години
Глупости на търкалета, България трябва тотално да преосмисли начина по който се пазари с ЕС, 6 години след присъединяването май излиза, че се все прецакани. Който пита за позволение и го играе добрия ученик винаги е прецакан. Ще ни изгонят от съюза ли :) , добре няма грижи и ние им гоним търговските вериги , и ЧЕЗ , МЕЗ и т.н. и национализираме чуждите банки. и стопляме отношенията с Русия , дали ще им хареса ? Май не :) така, че никакви санкции няма да има.
18
2
 
13
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
А как така в Испания, например...- Само 15% от земята може да се притежава от чужденци...???ЗАЩО ЛИ - ПРОСТО Е...!- По международни норми за изхранване на 1 жител Държавата трябва да гарантира 5 дк. земеделска земя- Да смятаме 9 милиона Х 5 = 45 милиона, а цялата земеделска земя е 46 милиона...- Значи, при "испански" подход, ЗА ЧУЖДЕНЦИТЕ ОСТАВА САМО 1 МИЛИОН....
17
0
 
13
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Тия, всички политици, независимо от коя партия са трябва да са наясно че ние Българския народ казваме какво трябва да се случва в България. Ако не ни слушат ще ги сваляме всеки път когато нещо не ни харесва. Да започват да работят за нас иначе ще ги изтърпиме още малко. Нестига че не правят нищо за повишаване на доходите ни а всеки ден увеличават разходите ни. Още малко, още малко ...
16
1
 
11
 
! Отговори
svoboda преди 10 години
PREDATEL!!!!
15
2
 
14
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 години
Нито ще е единствен този закон, който нарушава Европейска директива, нито пък ще е последен. И Закона за енергетиката нарушава ЕД но никой в народното събрание не си мърда пръста да го промени, и хората масово биват мачкани да плащат такса "сградна инсталация" вместо Топлофикациите на тях да плащат. Няма такава държава!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
14
0
 
15
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Влагалин, направете всичко възможно чужденец да не може да закупи нещо повече от храст на българска земя. Относно имиджа ни в Европа и отношението й към нас изобщо не се притеснявам, по-зле не може да стане.
13
0
 
9
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До -10Много са.В родното ми село има две кооперации и трима,които си я обработват сами.Не са закривани кооперативите,смениха собствеността,рентата се изплаща редовно.Всичко се обработва-земята е с най-високите категории,чернозем е.Поливна техника-запазена.Селото е доста голямо и прочуто,и всички работят там или в близкия голям град.*** крак там не стъпва.Срещу колко стотинки да я продам,някой ще се грижи по-добре от тези хора,които са израстнали и все още живеят и работят там?В чужбина ?
12
3
 
15
 
! Отговори
zulus преди 10 години
Ей , с какви последици ни плашиш бре? То не остана какво по-лошо да ни се случи повече, точно заради такива изчадия като теб. Не ми дреме че ЕС щял да ни съди или щял да налага санкции, един голям и за Комисията и за чиновниците. То ако се махнем от там ще е много по-добре за обикновения човек.
11
3
 
14
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Отношението на ЕС към България е ясно за всички - съсипах ни икономиката, селското стопанство, сега искат да ни вземат и земята. Осъзнавате ли какво означава това. Означава че ще бъдем РОБИ!!! РОБИ!! НАБИЙТЕ СИ ГО В ГЛАВИТЕ ВСИЧКИ КОИТО МИСЛИТЕ ЧЕ НЯМА ДА ИМА ПОСЛЕДИЦИ!! ЩЕ БЪДЕТЕ РОБИ, АКО НЕ ВИЕ, ДЕЦАТА ВИ СЪС СИГУРНОСТ!!!! Само робите нямат собственост, нямат земя. Ще ви дават трохи колкото да не умрете, за да може да им работите. Решението е правилно!! И да, рефернедум за излизане от ЕС!
10
2
 
9
 
! Отговори
чиче преди 10 години
"договорът за присъединяване е международно правен договор, който ние сме ратифицирали и сме длъжни да изпълняваме и не съм убеден, че ние можем да взимаме решения, които стоят по-високо от този договор, който правно обвързва България"Само че Вигенин изпуска един важен момент, и той е, че изпълнението на клаузите по договора позволява вариации според местните условия на страните-членки. Но дай да сме по-католици и от папата.
9
3
 
12
 
! Отговори
Гочо преди 10 години
Стига с тези последици!Територията на България е била 240.000 кв.км.Заради Европа ,която я рзпарчоса и раздаде на съседни държави останахме с 111.000.Сега и малкото останало да продадем.Европа да си разпродава земята на когото си иска,ние искаме да си запазима останалото от нашата българска земя.Майната й на Европа!