Президентът не вижда кой месия ще ни оправи правораздаването

Омбудсманът призова за реформа, но не дело на магистратите
35
Президентът не вижда кой месия ще ни оправи правораздаването
Президентът. Снимка: Impact Press Group

Съдебната системата не е перфектна и правораздаването винаги е било обект на критики, призна президентът Росен Плевнелиев по време на организираната от него дискусия с гражданите на тема "Ефективна и справедлива съдебна система".

Държавният глава припомни изказването на един конституционен съдия, според когото политиците твърдят, че съдебната системата трябва да е независима, но когато дойдат на власт, се опитват да я яхнат.

"България избра да бъде демократична държава, а демокрацията се базира на три важни фундамента - пазарна икономика, независима съдебна система и независими медии", коментира Плевнелиев.

Според него "никой не очаква да се появи поредният месия на бял кон" и да ни реши проблемите, а правилният подход е те да се посочат и да се търсят решения.

Омбудсманът Константин Пенчев също разкритикува съдебната ни система.

Според него политиците имат нужда от ефективна, независима и прозрачна съдебна система.

"Когато една съдебна система е твърде любезна с управляващите, е твърде нелюбезна с опозицията, а знаем как се сменят те", коментира той.

"Бизнесът също се нуждае от добро правораздаване, защото в противен случай не се знае кой ще плати повече и ще спечели делото. Накрая и хората се нуждаят от това, защото иначе няма справедливост и пазарна икономика, а хора на улицата", обобщи той.

Пенчев смята още, че реформата в съдебната система трябва да се направи от политиците заедно с обществото, а не от магистратите.

"Твърде много я отлагахме и има много тумори, трябва да режем много на дълбоко", настоя той.

Росен Плевнелиев обяви, че третата дискусия, организирана от него, ще е в края на ноември и ще е за свободата на медиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чета критичните коментари и не мога да повярвам че в България има толкова сбъркани хора.Ако са искренни а не платени по.логи е ясно защо сме на този хал.Никой не оспорва проблемите в съдебната система а толкова негативни коментари - просто не е за вярване
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като не виждаш изход какво търсиш там на върха? Да си получаваш заплатката ли?
20
4
 
7
 
! Отговори
до "Президента& преди 10 години
"Президентът не вижда кой месия ще ни оправи правораздаването""Президенте" - някой различен от Вас и Вашето обкръжение и не месия а принципен човек , нямащ нищо общо с БКП . Изобщо "президента" много работи не вижда и са му "тъмна Индия" ама нейсе . Добре ,че разбира от офшорни фирми и имоти в чужбина ....
19
4
 
4
 
! Отговори
men преди 10 години
като не виждаш подай си оставката. *** боклуко. колко процента от истинските българи гласуваха за теб? всеки ден млади кадърни българи напускат българия а вие зионистки пионки развъждате ***, *** и арапи. да *** дано всичките политици, ченгели, съдии и адвокати в адски мъки.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До атакиТочно твоят любим лидер ибрика Сидеров докара *** от ДПС на власт.
17
10
 
4
 
! Отговори
laura преди 10 години
Аз вече сериозно започвам да се притеснявам за психичното здраве на напия президент. Не е лош човек, личи си, ама не е за този отговорен пост. А и не е добре самия той, най-добре е да си подаде оставката и да си почива у дома.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЛозановаАз пьк се пукам от смях като чуя серГЕИ да дрьнка как все нещо и някои му пречи.Ми като му пречи все нещо да се маха.Ааааа...как да се махне като е дал дума или дупе на Доган че ще прави каквото му се каже....иначе.....! А за''Хохегерската афера''защо не кажат нещо?Защото там се изпраха чували с мангизи......затова!!!!!!!
15
6
 
5
 
! Отговори
Janina преди 10 години
"България избра да бъде демократична държава, а демокрацията се базира на три важни фундамента - пазарна икономика, независима съдебна система и независими медии", коментира Плевнелиев. - Така е Роско. КОгато Икономедиа спре да те подпира и Саши Диков да ти бъде адвокат, може пак да ми говориш за свобода на медиите.
14
9
 
5
 
! Отговори
H.Poirot преди 10 години
Точно Плевнелиев да не говори за съдебна система, че ако тя го подкара, ще му излязат на повърхността кирливите ризи... Нещо пак се е разприказвал !
13
6
 
4
 
! Отговори
Лозанова преди 10 години
Оле, не направо ми става смешно като го слушам този човек, от къде ги вади тези изказвания, кой му пише речта? Нямаме съдебна система, нямаме и медии, които да не ни манипулират. Ехо, вие ли ни говорите за бизнеса и правораздаването, оправете първо себе си и тогава гледайте другите. Как не ви е срам? Точно вие, който ни показахте какъв измамник сте.
12
8
 
5
 
! Отговори
кк преди 10 години
герб, бсп, атака - съсипниците на България. разкрихте ли се най накрая..
11
6
 
6
 
! Отговори
шише преди 10 години
До Михаил МиковПияницоооо,направихте контрапротест щото така ви заповяда Доган и после да бикате с/у Плевнелиев че разделил нацията.Тя нацията и преди си беше разделена.Но Плевнелиев не е като вас близач на гьзове и доносник,не ви падна в краката и го намразихте.Дори и Пьрванов е срещу СПИНИШЕВ.
10
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
чрез анархия към бойкоивизъм
9
0
 
12
 
! Отговори
гост преди 10 години
Докато има циници и двуличници във властта все така ще е .Ако поне един оакан политик полежи ефективно всички политици ще се отнасят по сериозно към съдебната система.
8
5
 
18
 
! Отговори
въпрос преди 10 години
Защо не пишете нищо за стедунтския протест срещу конституционен съдия, решил Д.Пеевски да остане депутат!?
7
5
 
13
 
! Отговори
Dan преди 10 години
Започва се от бившите служители на ДС, и се оправят като ефекта на доминото, защото ТЕ офицерите от тоталитарната ДС все още дърпат конците, ТЕ назначават и уволняват в съдебната система ТЕ казват кой и колко ще управлява ,ТЕ държат парите, ТЕ имат могъщи фирми във всички важни сектори в икономиката Здравеопазване, Застраховане , Банки, Туризъм, докато не се приеме закон БИВШИ ДС СЛУЖИТЕЛИ ДА НЕ ЗАЕМАТ ДЪРЖАВНИ ПОСТОВЕ, за да се изчисти системата поетапно НЯМА КАК ДА СТАНЕ!!! Мое мнение!!!
6
14
 
7
 
! Отговори
Михаил Миков преди 10 години
К'во не видиш бе Роска,Бойко месия ще оправи всичко.
5
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
той нали себе си оправи, видяхме му скромните имоти
4
4
 
21
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Аз го познавам.Фамилията му беше май Калашников или нещо подобно.
3
1
 
12
 
! Отговори
? преди 10 години
А да не чакате самите работещи в нея сами да се реформират? Те дори нямат правомощията за това. Ни закони правят, ни имат дисциплинарна власт над колегите си, ни финансова независимост /то се видя, че са под ботуша на изпълнителната власт/. Кой да я направи тая реформа? Вие, НС, НСС. Ама не щете, щото не ви отърва и ви е удобно така. Нали?А повечето от работещите в системата са измежду онези граждани, които най- много желаят реформа в същата.