"Газпром" съгласен по "Южен поток" да тече не само руски газ

България е поставила ултиматум за това, каза енергийният министър
Обновена: 31 окт 2013 21:08 | 31 окт 2013 21:08, Елка Василева
25
"Газпром" съгласен по "Южен поток" да тече не само руски газ
Руският министърът на енергетиката Александър Новак, председателят на Управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер и енергийният министър Драгомир Стойнев. Снимка: Булфото

След ултиматум от България „Газпром” се е съгласил по „Южен поток” да не тече само руски природен газ, а и синьо гориво на неговите конкуренти - други доставчици от Европа и Азия. Това разказа пред bTV енергийният министър Драгомир Стойнев.

Според него, ако България не беше изтъргувала такова условия на финалните преговори, Европейската комисия след две години можеше да започне наказателна процедура срещу България и да ни наложи огромни глоби с мотив, че ограничаваме и пречим на европейските свободни енергийни доставки.

Още по темата

„В продължение на три часа водихме наистина изключително тежки преговори и накрая ние постигнахме като държава членка на ЕС, ние ясно им обяснихме, че сме длъжни да се съобразяваме с европейското законодателство, че проектната компания ще даде достъп и на трета страна до газопровода - нещо, което досега не се е случвало никъде”, заяви Стойнев.

„Това е проект, който може да даде рестарт на българската икономика. Такъв проект бе нужен на българското правителство и на българската държава. Да, европейските средства и проекти са важни, но съгласете се, че със смяна на плочки и канализация не може да се вдигне българската икономика. На нас ни трябваше нещо мащабно, голямо”, допълни министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
три часа... тежки преговори... ха-ха-ха