След 5 часа преговори - старт на "Южен поток" у нас

Първия газ BG потребителите ще получат през декември 2015 г.
Обновена: 31 окт 2013 15:46 | 31 окт 2013 14:38, Веселина Йорданова
92
След 5 часа преговори - старт на "Южен поток" у нас
Снимка: БТА

След петчасови преговори и с жива връзка премиерът Пламен Орешарски и шефът на "Газпром" Алексей Милер дадоха началото на строителството на българския участък на газопровода "Южен поток". Гости и журналисти видяха от Гранитна зала на Министерския съвет първото заваряване на шев в газокомпресорната станция "Расово".

Председателят на УС на "Газпром" Алексей Милер заяви, че актуалността на проекта се диктува от нарастващото търсене на природен газ.

Проектът е най-важният елемент от енергийната сигурност на целия европейски континент, заяви Милер и припомни, че с новата тръба ще се доставя природен газ  пряко от Русия за България и пряко от Русия за ЕС, като се изолират транзитните страни.

До края на годината ще започне строителството в Сърбия, а после в Унгария. Първия газ българските потребители ще получат през декември 2015 година. Милер увери, че това ще става на по-ниски цени. 

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че графиците са "доста напрегнати и предстои още много работа".

Днес са били доуточнени основните параметри на финансовия модел. Премиерът изрази удовлетворение, че българската страна няма да инвестира бюджетни средства.

Параметрите са изгодни за нашата страна, вярвам, че и за руската. Когато дълго време се преговаря, накрая двете страни трябва да бъдат доволни. Този проект създава предпоставки за по-евтин газ до българските производители, това ще подобри тяхната конкурентоспособност, каза министър-председателят.

От нашата страна не се изискват никакви банкови гаранции. Гледаме на този проект като на изключително важен, съдействахме до този момент и ще продължим да съдействаме за реализацията му, каза още Орешарски.

„Южен поток“ ще пренася газ от Русия през Черно море за страните от Централна и Южна Европа.

Трасето на газопровода преминава у нас през 11 административни области – Варна, Шумен, Търговище, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин. Основните елементи на проекта са линейна част (с дължина 540 км), приемен терминал и три компресорни станции - „Варна”, „Лозен” и „Расово”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
22
 
11
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
Еуфорията сред Кутевци е голяма и това се дължи на отколешната им мечта да станат съветски граждани и да веят знамето със сърпа и *** насред Червения площад. Кутевци, СССР не ни "помага", ами реализира свръхизгоден за СССР проект, който ще върне инвестициите за една година. Въпросът е в подробностите на договора и каква е нашата непосредствена финансова полза, защото газ така или иначе отново купуваме от СССР при това на височка цена.
33
7
 
11
 
! Отговори
СМЯХХL преди 10 години
Кажете за ЛИХВАТА ????????
32
9
 
15
 
! Отговори
1_българин преди 10 години
Стойнев каза ,че до 2043г. печалбата щяла да бъде 2.5 мрд. евро. Ако съм разбрал правилно от 2015г. до 2030 няма да получаваме нищо а ще изплащаме заема.5мрд лева разделено на 13 години до 2043г. равно на 384 млн.лева на година и цената щяла да бъде ниска . Ами то сега що не е ниска като прекарваме сума ти руски газ по тръбите.Въобще вятър и мъгла.
31
2
 
6
 
! Отговори
muzaka преди 10 години
До Чер Петър -15пост.Не си прав.Записано е 65млн. евра./това е таксата годишно/.В Италия има 3 големи транзитиращи газопровода.,а Италия е N 1 в Европа по приходи от туризъм.Е, те ще се съгласят и на още 33 газопровода стига да е по-ниска цената и на още такси./ти го пресметни ?/Ама ние в Варна оревахме морето и изплашихме рибата, че ще има еко -щети.Така,че безплатен обяд няма.
30
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо не поискахте пари затова че тръбите ще минават от тук ???????????????
29
29
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България загива като държава ако не подпише и не стане членка на евразийския съюз с Русия и Китай.
28
14
 
10
 
! Отговори
i стига с руските им преди 10 години
сТИГА С ТИЯ,ВЕЧЕ ПИСНА ....РАЗБРАХМЕ ЧЕ РУСИЯ И ТУРЦИЯ СА САМО ЕДНО ГАДНО ПОТЕКЛО СЕГА СЪЮЗНИЦИ
27
13
 
22
 
! Отговори
God преди 10 години
До 8888888От Позитано пак ли ти спряха хапчетата? Какъв Сорос те гони, какъв Обама? И на двамата им е през ... откъде си купуваме газ. САЩ не изнася нито газ, нито петрол, за да има какъвто и да е интерес от нашата тръбичка. А ако ти не виждаш проблем, че единственият ни доставчик на енергоресурси е само Русия и любимият ти Путин, то това си го обяснявам с вродената ти комунистическа тъпота.
26
6
 
20
 
! Отговори
eeha преди 10 години
нямаме държавници!
25
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Омитайте си орехите овреме докато е останало нещо читаво в тази държава.*** я съсипахте,ограбихте и разбихте.Не съд за вас а бесило.
24
20
 
17
 
! Отговори
НАПРЕД РУСИЯ! преди 10 години
Само ти си надеждата за добро бъдеще. Алчните скъперници от Европата и местните крадци бандити оглозгаха България до кокал. Дано на нашите управници най-после им дойде акъла, че в ЕС ни очаква само мизерия и умиране на българската нация.
23
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато водачите на *** в България(атака), са в съюз с комунисти и турци - резултатът е ..налице ...Червени ***!
22
7
 
25
 
! Отговори
God преди 10 години
Най-много се притеснявам като ми каже някой държавен чиновник, че ние пари няма да плащаме. Това автоматично означава, че ще платим двойно.
21
21
 
32
 
! Отговори
тъжен ден преди 10 години
Последните съмнения паднаха ! Отново сме руска губерния! Нещастна България !
20
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво сколасаха.Ей сега и с РусАтом да подпишеме па вече ако толкова исат и избори:)
19
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kомунисти , турци ,aтакисти и бандити стрижат яко овчия ни народ на СУХО и ни набутат в такова путинско блато, че никой нормален инвеститор няма да погледне към територията ни...ОСТАВКА!А Н А Т Е М А !
18
25
 
21
 
! Отговори
Националист преди 10 години
Колко трябва да сте прости за да обиждате единствената страна .която ни е помагала и продължава ??????Нещо хубаво от запада ??????***.....
17
12
 
7
 
! Отговори
до 11 преди 10 години
".....Освен злобно да плюете по форумите нищо друго не можете да направите." Можеме ,можеме другото което следва да направиме е война за да ви избиеме като ***.
16
9
 
22
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Тъй като гледам пак се разделяте на отбор гербери и бесепари под новината, ще спомена, че Бойко миналата година на срещата си с Милер одобри проекта и изтъкна предимствата му, а сега червените го продължават.
15
15
 
14
 
! Отговори
Tina преди 10 години
Отлично!