Данък "Москвич" прогресивно спада и отпада през 2017 г.

За колите с евростандарти обаче отстъпката ще е до 50 на сто
Обновена: 4 ное 2013 14:59 | 4 ное 2013 14:58,
35
Данък "Москвич" прогресивно спада и отпада през 2017 г.
Снимка: архив, Булфото

Остава отстъпката от 30% в данъка на автомобилите с катализатори, а за колите с евростандарти отстъпката ще е до 50 на сто.

Още по темата
Това решиха депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси, като приеха на второ четене промените в Закона за местните данъци и такси.

Според промените превозните средства с до 101 конски сили, снабдени с катализатори, но неотговарящи на екологичните категории Евро 3, 4, 5, 6 или ЕЕV, ще заплащат данъка с намаление от 30 на сто за 2014 г.

През 2015 обаче този процент ще спадне до 20 на сто, 10 на сто за 2016 г., докато съвсем изчезне през 2017 г.

Превозните средства, които съответстват на евростандартите пък, ще ползват намаление от 40 на сто за Евро 3 и 4 и 50 на сто за тези, съответстващи на Евро 5 и Евро 6. Същият процент намаление важи и за автобусите, товарните автомобили, влекачите с ремарке.

"В Закона няма изискване за допълнително доказване дали автомобилите имат катализатори, това само се посочва в данъчната декларация", поясни след заседанието на комисията заместник-финансовият министър Людмила Петкова.

Ще се изисква обаче документ за автомобилите с екологична категория, поясни тя, цитирана от БТА.

Петкова посочи, че общините са уверили финансовото министерство, че всяка община извършва контрол дали автомобилите, ползващи отстъпка в данъка, наистина имат катализатори.

Според данни на Сдружението на общините, които обаче не са пълни, защото не са от всички 264 общини, около 30-40% от автомобилите са с катализатори, но не отговарят на евростандартите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
15
 
! Отговори
= преди 10 години
Колко пари влизат край колите.........И пътищата пак -лунен пейзаж.
12
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВЗЕМЕТЕ И ПОСЛЕДНАТА СКЪСАНА РИЗА НА НАЙ БЕДНИТЕ ХОРА В ТАЗИ ДЪРЖАВА.КАКВИ СА ТЕЗИ ЗАКОНИ ВСЕ ЗИМАТЕ ОТ НАЙ БЕДНИТЕ ХОРА ВМЕСТО ДА ПРАВИТЕ ОБРАТНОТО.БЕДНИТЕ СТАВАТ ВСЕ ПО БЕДНИ А БОГАТИТЕ ВСЕ ПО БОГАТИ.КАКВИ СА ТЕЗИ ПОЛИТИЦИ ДЕТО ИЗМИСЛЯТ ТЕЗИ ГЛУПАВИ ЗАКОНИ.
11
1
 
29
 
! Отговори
qwer преди 10 години
Тези *** в парламентът вместо да се чудят какви данъци да слагат и как да ги вдигат, да намерят начини и средства как да ликвидират експлоатацията на работниците на които бизнесмените и частниците внасят осигуровки за 4 часа, а хората работят по 8,че и повече, това е най-важният проблем за решаване от който се укриват данъци и държавата губи, както и работникът. Да намерят начини за проверки с които да ликвидират тази криминална злоупотреба, ширнала се във всеки сектор на труд в България.
10
2
 
7
 
! Отговори
Попа с картечницата преди 10 години
Защо във dnes.bg не публикуваха снимката и статията за арабина Салахадин който кла Виктория, и вие ли ще се правите на интиксенофоби.Продажници
9
33
 
11
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 10 години
Въпреки че имам стара кола (с катализатор и повечето време се кара на газ), аз съм за драстично увеличение на данъка на старите коли, защото въпреки че аз си поддържам колата и че моята кола е в много добро състояние, то има адски много хора, които не го правят и колите се движат на магия. Да не говорим за селските гъзарчета, които си махат катализаторите, за да "върви повече". Също така новите коли са много по-безопасни от старите. Като нямаш пари да си плащаш данъка, няма да караш!
8
8
 
5
 
! Отговори
Къци каруцата преди 10 години
Следващите сме ние каруцарите с каруци теглени от една конска сила!С два коня са по ниско екологични но нали са баровци...за тях законите са други!
7
6
 
57
 
! Отговори
qwer преди 10 години
Не мога да разбера от къде ги копират тези закони в България, за стара кола да плащаш повече ? Живея в Испания повече от 14 год., притежавам "Vito" на 16 год.,но не плащам по-голям данък от нов автомобил,ако дойда да го регистрирам у нас те ще ми вземат такса сигурно за колкото съм го купил, какви катализатори ,какви конски сили мерят в тази държава или се чудят какви данъци да наложат на народът и после се чудят защо хората поставят рекорди в дисциплината "Бягане на Запад" ? Унищожиха българина
6
0
 
25
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Ако е обвързан с екостандарти защо новите автомобили отговарящи на високите стандарти са с най-висок данък. Загубих се някъде между тълкуването това имуществен или еко-данък е??????
5
0
 
47
 
! Отговори
Читател преди 10 години
Неграмотно озаглавена статия. Преди да се публикува нещо е добре някой по-грамотен от автора да го провери. Истината е, че ОТСТЪПКАТА за данък "Москвич" отпада през 2017, а не самия данък!
4
3
 
48
 
! Отговори
Въпросче преди 10 години
А защо дори и стари коли на пропан бутан или метан не се освобождават от този рекет-данък след като са най-екологични ??? Целта явно е бедните да станат още по-бедни.
3
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
S8 danaka mu e 800lv na tebe e 80-100lv kvo izkash poveche?
2
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това за парички става въпрос не за друго,защото ако не е така колите на метан и пропан-бутан трябва да ползват 70% отстъпка.
1
3
 
39
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Да бе,лека полека и да си траем нали!!!Евро мевро ,съм с катализатор и съм 4 на 100.Онуй S8 е 20 на 100!!Нали заради екологията!!Вашата.............. ***!!!