МВР на два пъти изпуснало Бин Аладин

Кризата с бежанската вълна към България се разраства, посочи Йовчев
Обновена: 6 ное 2013 15:51 | 6 ное 2013 15:51,
86
МВР на два пъти изпуснало Бин Аладин
Снимка: Булфото

МВР на два пъти е пропуснало за броени часове да задържи нападателя на 20-годишната Вики - Салахедин Бин Аладин, на българска територия.

Това стана ясно в парламента от отговор на вицепремиера Цветлин Йовчев на въпрос на Десислав Чуколов от „Атака“. Как стана така, че този господин бе заловен, но не в България, попита Чуколов. По думите на Йовчев полицията е изпуснала Салахедин в Пловдив и в още едно населено място.

Още по темата
Според министъра нападателят още в първите часове след престъплението е потърсил начин да напусне България.

Още щом разбрахме, че има такива намерения, информирахме нашите гръцки колеги. Лицето беше установено, задържано и предадено на българските власти. Информацията за това накъде смята да се насочи той беше подадена от българските власти на гръцките, категоричен бе Йовчев.

Кризата с бежанската вълна към България се разраства, потвърди вицепремиерът и министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев днес на блиц контрола в парламента. Вече имаме потвърждение, че ще получим фонд за подпомагане на хора, търсещи убежище, от над 5,6 млн. евро. Към момента у нас има 9567 чужденци, в арестите на "Гранична полиция" се намират 655 души.

Миграционният натиск към страната не намалява, той се запазва и на моменти увеличава своя интензитет. За последния месец има над 3000 влезли бежанци, обясни Йовчев и допълни, че капацитетът за настаняване отдавна е превишен. Всеки един ден трябва да се борим да се справяме с този проблем. Все още не можем да кажем, че успяваме в достатъчно голяма степен да управляваме процесите, призна Йовчев. Ситуацията изисква бързи незабавни комплексни мерки, категоричен бе вицепремиерът.

Той уточни, че днес Министерският съвет е приел план за намаляване на бежанския натиск към страната ни в следващите 6 месеца.

Над 39 организации трябва да взаимодействат в този план, имаме реализиран един системен подход, обясни Йовчев. Седем основни цели са поставени, припомни той. Вече е в ход план, според който ще се изгради временно съоръжение по границата ни с Турция, ще се изградят и укрепят черните пътища в района, за да се улесни движението на патрули.

Над 1000 души ще бъдат командировани от понеделник в помощ на гранична полиция. Осигурени са допълнителни автомобили. Чрез подсилването на патрулите, чрез изграждането на преградното съоръжение ние ще сме в състояние да намалим съществено този миграционен натиск, каза Йовчев.

По негови думи целта е над 3,5 пъти да се намали това количество. Йовчев се надява миграционният поток за по-малко от шест месеца да падне под 1000 души, влизащи в страната за месец.

Той обеща, че се прави всичко необходимо, за да се овладеят рисковете от влизането на криминогенни елементи в страната. Работи се с неправителствени организации и се търси начин за разширяване и подобряване на условията за наставяне на бежанците. Считаме, че трябва да се проведат активни комуникации, както със страни от ЕС, така и със трети страни, за да се търси начин за релокация на част от лицата, търсещи убежище, обясни Йовчев.

Според вътрешния министър трябва да се търси начин част от влизащите в България лица да се връщат доброволно в страните си по произход. Йовчев призова да се търсят начини и за допълнително договаряне на средства по еврофондовете за периода 2014-2020 година. Има положителни сигнали, каза вицепремиерът.

Аз вярвам, че ще успеем да реализираме този план. Ще успеем да постигнем намаляване на броя на нелегалните имигранти, увеличаване на броя на хората, които напускат страната, и устойчиво управление на процесите, заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей Овчев,ама верно си една ОФЦЪ!!!!
27
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Арабския свят беше разбутан от САЩ и за всичко са виновни американците. С това те създават проблеми на другите с което вкарват и тях в блатото на кризата която ги тресе. Не търсете виновните другаде и не пишете глупости!
26
0
 
22
 
! Отговори
константин преди 10 години
не могат да хванат някво алжирско ***, а ние от престъпници се надяваме да ни пазят...
25
1
 
25
 
! Отговори
сд преди 10 години
Почвам да си мисля, че терористите имат някакъв морал и доза съжаление, иначе отдавна да са взривили България.Един неграмотен бежанец не могат да хванат, а какво остава за обучени терористи, мафиоти и какви ли още не...
24
0
 
25
 
! Отговори
ШЕНГЕН преди 10 години
Като слушам другаря Йовчев съм сигурен, че сме готови вече за Шенген!!!
23
0
 
21
 
! Отговори
salmonela преди 10 години
Йовчев се надява миграционният поток за по-малко от шест месеца да падне под 1000 души, влизащи в страната за месецДа разбираме ли, че АКО надеждите на Йовчев се сбъднат в близките 6 месеца да очакваме най-малко 6000 нови нелегално пресекли държавната ни граница? И това е в случай, че изхарчените 20 млн. ще допринесат за този ефект
22
3
 
35
 
! Отговори
consejos преди 10 години
Подай си оставката. Обявете военно положение. Вдигайте запасняците и да стрелят нарушителите на границата на месо.минирайте границата. че изтървахме България.
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
STIGA S TEZI PARTENKI. BALGARIA GI KANI NAI OFICIALNO, S EDNA CEL....DA SE OTPUSNAT PARI OT EVROPATA I POLITICITE KOITO UPRAVLYAVAT DA GI OTKRADNAT,BEZ ZNZCHENIE CHE TOVA SHTE NI IZPRAVI PRED NERAZRESHIMI PROBLEMI.TOVA E ISTINATA.
20
0
 
5
 
! Отговори
бай иван преди 10 години
ЦвъЙооооооо, ЦвъкЙоооооо
19
0
 
10
 
! Отговори
CS преди 10 години
Ytre 6te napravqt celi anclavi i 6te po4ne da se rejat glavi i otnovo da se biem za zemqta si .Kakvi sa tezi pretencii na tezi hora .kato idvat priema6 tova i to s drago surce ot nevernika za teb hristiqnin ,koeto ti dade .Tezi hora ne se integrirat , a 6te iskat ot nas da se integrirame kum tehniq it , kultura i obi4ai .To4no zatova Kostov ne gi pusna kosovarite ,a sega sa bomba v Makedoniq , koiqto tiktaka .Golqma 4ast ot tqh nikoga nqma da se integrirat ili da nau4at Bulgarski ezik
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Червени чворове, готови ли сте за Шенген?
17
0
 
32
 
! Отговори
ДА Е ЯСНО преди 10 години
Сирийците, които преминават от Турция в България НЕ СА БЕЖАНЦИ, защото не пресичат границата ни от страна, в която здравето и живота им са застрашени (т.е. в Турция няма война). Според Закона за бежанците те са нелегални емигранти и би трябвало да подлежат на екстрадиране.
16
1
 
12
 
! Отговори
CS преди 10 години
Zatvorete granicata be glupaci takiva .Priemete edna broika 10 -20 30 hilqdi i dotam ne pove4e i samo hora kraino nujdae6te se .Kvi sa tezi talibani tuk sega daje i s pretencii za zemq i po celi rodove da stoqt zaedno i to v musulmanska 4ast .Ytre 6te iskat djamii i 6eriqt .Tolkova li ne ste dalnovidni neznam ili ste se prodalina EU suyz i islqma . Idvat na celi rodove i 6te iskat vsi4ki tezi ne6ta zemq , ku6ti , djami , burki i t.. .Kakvi integracii sa tova az li trqbva da se nagajdam po tqh ..
15
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На този министър Йовчев конкурент може да е само Любомир Начев ли беше - по времето когато стана катастрофата с трактора на околовръстното и загинаха 13-те войничета. ОСТАВКА!!!!!!!!!!
14
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За какво искате #ОСТАВКА, бе??Да, това правителство не иска да затвори границата и няма политическата воля и независимост да се справи с тази криза, НОвсички останали са на същото мнение, И ГРОБ и РефБ и Кунева също казват, че трябва да приемама още и още бежанци !!!!Виж, ако сте за АТАКА, която изпъква с различна позиция, тогава, го заявете, иначе сте смешни нео-Костовянски лакеи...
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за кво получават пари тези от МВР?по бр. полицаи на глава от населението сме на първо място в света вероятно и по бр. изговорени минути от полицай по мобилен телефон
12
3
 
14
 
! Отговори
дп преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !представяй си нещо друго ***.Такава идиотска неоправия досега никога не е било... и как така: "Още щом разбрахме, че има такива намерения, информирахме нашите гръцки колеги. ", хем знаели че ще мине в гръцко, хем не го хванали/спрели или както там искате..пък ти си представяй!
11
1
 
15
 
! Отговори
макето преди 10 години
не знам кой беше ама един образ на обяд обясняваше че се наложило ловната дружинка да тражи алжирчето питам дек са били полицайчетата немат ли екипи за тая работаама що ли питам кат нема кой да отговори
10
0
 
29
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
МнВР спи, МВР спи, пълна идилия.
9
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
йовчев това да не ти е аладин с вълшебната лампа,некадърник докато опасваш парламента с прегради и пазиш *** депутати и управляващи от народната любов всякаква *** премина през границата.Оставка.