Режат леглата в болниците

Министър Андреева подписа документи за нова Национална здравна карта
11 ное 2013 07:24, Петя Славова
33
Режат леглата в болниците
Д-р Таня Андреева. Снимка: Булфото

"Режат леглата в болниците", пише на първа страница "Труд". Леглата в болниците ще се намалят най-малко с 1627, и то като първа стъпка.

Това предвиждат базисните параметри за създаването на нова Национална здравна карта. Наборът от документи е подписан от здравния министър д-р Таня Андреева и до 20 декемврит.г. работна група във ведомството трябва да е готова с проекта на картата.

На нейна база от догодина здравната каса ще сключва договори с лечебните заведения.  Оставените извън документа ще разчитат само на кешови плащания от пациенти.

Болничните легла у нас са 644 на 100 000 души от населението, а в ЕС - са 539, показват последните данни на Световната здравна организация. От тази изходна позиция стартира готвената от работната група национална карта. С нея ще се определят максималният и минималният брой легла в болниците.

Ако експертите от МЗ, НЗОК, съсловните и пациентските организации се спрат на най-безболезнения вариант - 590 легла на 100 хил. (и пак ще имаме повече, отколкото средно в ЕС), тогава от лечебните заведения трябва да се "изнесат" посочените 1627 легла. За сравнение това са леглата  в две големи болници като "Пирогов" или в 10 специализирани като "Св. Екатерина".

.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
П_Петров преди 10 години
Докато преглеждах заглавията на темите с периферното зрение го прочетох "Режат гърлата на болните". Защо ли ...Защо "нова здравна каса" , да не обявяват комунистите официално, че вече са фалирали старата ?
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тая е била много палава като млада..
26
0
 
9
 
! Отговори
дада преди 10 години
Дано умрете в мизерия всички подкрепящи парламента!***
25
1
 
8
 
! Отговори
Читател преди 10 години
Може да ги режат по дължина с идеята да направят от 1 широко легло 2 по-тесни и така да увеличат бройката на леглата 2 пъти. Недейте бърза с тези негативни коментари.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е то. Да направиш от акушерка министър! Та тя освен от п*тки, от какво друго разбира?
23
1
 
5
 
! Отговори
Атанас преди 10 години
Не зная до колко е допустимо такова съкращение, но доводът средни европейски нива не звучи убедително докато не се вземе предвид по-рядката заболеваемост в тези страни и факта, че благодарение на съвременните методи,обучения и апаратура - дългият престой на пациента в болничното заведение е излишен и често избягван от лекуващите. Доказан е положителния ефект от престоя вкъщи, но едва след качественото и бързо лечение (лукс който в България ... ) На болните в БГ желая силен дух, това остана!
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С флекс ли ги режат?
21
1
 
4
 
! Отговори
София преди 10 години
Правителствена ли? Имат 10 легла в хирургията. 5 стаи по 2 легла. Какво да изнесат? Живи и здрави да са лекарите и сестрите там! Случайна гражданка съм, не съм ВИП персона, ако ще ме плюете...
20
4
 
7
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
Недейте спекулира с това. Броят на болниците трябва рязко да се намали, да останат под 100 в цялата страна, а не да са над 300 както сега. Такава система е свръх скъпа и неефективна и не невъзможно да се спрат злоупотребите със средства за здраве. В Австрия и Холандия има по-малко болници отколкото у нас, нищо че населението им е по-голямо, а здравеопзването им е на отлично ниво спрямо нашето.
19
2
 
15
 
! Отговори
лекар преди 10 години
Браво бе другари. Нали плюехте по Дянков, че закривал болници, а вие сега какво правите. Трябва да има във всяко село и градче болница-това беше вашия лайф-мотив на изборите. И сега какво изпълнихте. Нищо но от сърце. А забравих ще се повишат пенсиите с 3 лв ама един друг път.
18
1
 
13
 
! Отговори
Др преди 10 години
Касата да сключи договор само с общински и държавни болници, а частните-само кеш. Нали най-големите специалисти и светила са там и не трябва да се притесняват от отлив на пациенти. Досега беше лесно да сучиш от 2 крави, 500 лв секцио от ЗК + 1500 доплащане от пациента.
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
една правилна стъпка , разкарайте ги тия легла от София , ограничете престоя болница до 2-3 дни и след това плащане от джоба , социализма трябва да се избие от главата на простия българин , попържа комунистите , но иска социализъм
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Споко Ще заменят болничните легла с вечни гробове
15
1
 
9
 
! Отговори
Voyager преди 10 години
А колко ли легла ще изнесат от правителствена болница?
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нали искахте БСП и ДПС-ето ви ги.
13
1
 
19
 
! Отговори
Валя преди 10 години
В нашият град болницата я закриха по времето на ГЕРБ, така, че проблем с леглата нямаме.Само дето като се наложи нещо спешно отскачаме до областния град със собствен транспорт,защото има само 1 линейка за цялата община и я пускат само ако видят, че умираш.В областният град работят на същият принцип. Ако успееш да се изправиш на крака,значи не си за спешното и най - много да те препратят към "специалист".Така по "здравната пътека" ти вземат парите и те изпращат у дома.Останалото си е твоя грижа!
12
0
 
18
 
! Отговори
щирлиц преди 10 години
Да *** българския народ за 25години!
11
2
 
20
 
! Отговори
Stealth преди 10 години
Много хитро начинание на здравната ни министърка, само дето в ЕС на хората много по-рядко им се налага да постъпват в болница. Може би и това трябваше да се вземе предвид, а не да се налагат *** административни ограничения в стил бай Тошо, и да се казва - "създаваме нова Национална здравна карта" (не се знае коя подред). Но за сметка на това - като не достигат леглата, хората ще се лекуват прави
10
8
 
3
 
! Отговори
Drunderski преди 10 години
До АнонименШе свърши работа и подпис на Тиквата!
9
1
 
19
 
! Отговори
ана преди 10 години
ТА3И Е МУХЛА