Ако изборите бяха днес: Абсолютен паритет между БСП и ГЕРБ

Общо 5 формации влизат в парламента, сочи ново проучване
Обновена: 17 ное 2013 18:58 | 17 ное 2013 16:30, Красимир Ангелов
301
Ако изборите бяха днес: Абсолютен паритет между БСП и ГЕРБ
Снимка: Институт за модерна политика

Абсолютно равенство между БСП и ГЕРБ дава ново социологическо проучване на Института за модерна политика, проведено в периода 1-10 ноември.

Ако изборите бяха днес, за социалистите биха гласували 26,2% от избирателите. Абсолютно същия процент гласове би получила и партията на бившия премиер Бойко Борисов, сочат данните от проучването. Социолозите отчитат, че тези резултати се дължат не толкова на ръст на ГЕРБ, колкото на лек спад в доверието към БСП.

"Факторите, обуславящи този спад, вероятно са свързани с разразилия се по време на провеждане на изследването корупционен скандал с Христо Бисеров, хвърлил сянка върху управляващата конфигурация, както и цялостното обществено напрежение и ескалацията на антиправителствените протести", смятат от Института за модерна политика.

Според проучването общо пет партии биха влезли в следващия парламент, ако изборите бяха днес – БСП, ГЕРБ, Реформаторският блок (8,2% от гласовете), ДПС (8,1%) и „България без цензура”, ВМРО – 6.1 %. Очакваната избирателна активност е 60,6% от имащите право на глас.

От сегашните парламентарни партии под границата на парламентарното представителство към момента на провеждане на изследването остава „Атака” с 1.3% от евентуалните гласове. Извън парламента остава и НФСБ, който получава подкрепата на 1.9 % от избирателите. Според социолозите обаче и двете националистически формации запазват шансове да преодолеят изборната бариера.

На двата полюса е и общественото мнение за студентските протести, става ясно от изследването. Повече от половината – 54.1%, от запитаните посочват, че одобряват действията на младите хора и окупацията на учебните заведения. 35,5% пък е делът на респондентите, които заемат противоположната позиция. Друг съществен въпрос, който се дискутира и полага разделителна линия спрямо подкрепящите протеста на студентите и хората, които не са съгласни с него, е въпросът дали протестът е режисиран.

На твърдението: „ Протестите на студентите са режисирани“ 37.9 % от анкетираните смятат, че окупацията е дирижирана от външни за студентската общност фактори, докато 48 % смятат действията на студентите, включили се в окупацията, за самостоятелни и неповлияни от външни сили и среди. Висок е процентът на колебаещите се между тези две крайни позиции – 14.1 % от анкетираните не могат да преценят какво стои зад действията на студентите.

Резултатите от проведеното проучване показват още, че повече от половината от анкетираните – 51.2%, смятат, че президентът Росен Плевнелиев не изпълнява отредената му от Конституцията роля на обединител на нацията. На обратното мнение са 42,8%, а 6 на сто не могат да преценят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
2
 
13
 
! Отговори
Kak Сийка преди 10 години
Абе младоци,какви са тия глупости?! Вчера писахте за неколкократно по-големи цифри в полза на БСП и ДПС,а днес -паритет?! Че за една нощ ако става така, утре съотбошението ще е в полза на ГЕРБ?!Като е така,да си подават тия оставката и да се насрочват нови избори и да са на МАЖОРИТАРЕН ПРИНЦИП Абе защо така ви прилошава като чуете за мажоритарни избори?! Нали сте сигурни в себе си?! Ама трудно било?! Че кое му е трудното бе,джанъм?!Ние вас търпиме,че едни свестни избори ли няма да изтърпим?!Пфу
206
29
 
29
 
! Отговори
american boy преди 10 години
Всичко казано, добре, само където сте пропуснали да отбележите, че въпросното проучване е професионално изработено от Изпълнителния Директор на Тв7, Нюз7 и Костинбродската Печатница г-н Николай Бареков с любезното съдействие на г-н Д. Пеевски, по поръчка на Хидро-Инженер А. Доган. +*** ЧЕРВЕНИ И ***, АКО ИМА ИЗБОРИ ДНЕС, БОЙКО ЩЕ ВИ РАЗМАЖЕ!!!!!+
205
0
 
19
 
! Отговори
РТР преди 10 години
сметки без кръчмар така им се иска ами ако изборите са честни и гласуваме всички ама надали
204
9
 
9
 
! Отговори
С АКЪЛ ПОНЕ ПОМАГАМ преди 10 години
В СОФИЯ ЗНАМ И СЕ УВЕРИХ, ЧЕ ПОНЕ 2/3 (75 % ) ИМАТ ДОСТАТЪЧНО ПАРИ .ДОСТАТЪЧНО ПАРИ ЗА ПРЕЖИВЯВАНЕ И СОЦИАЛИЗИРАНЕ .ОТ НАД 1.500.000 СОФИЯ, НЯМА НИТО ЕДИН, КОЙТО ДА ИМА :- ИЛИ 5.000 ЛВ ЗА СНАЙПЕР- ИЛИ ДА ИМА ТАКЪВ ВЕЧЕКОЙТО ОБАЧЕ ДА И :- ДА НЕ Е БЪЗЛИВ- +ДА Е ПАТРИОТЗА ДА :- ПУСНЕ 1-2 КУРШУМАИЛИ НА :- СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ- АХМЕД ДОГАН- БОЙКО БОРИСОВ- ВОЛЕН СИДЕРОВ- СЛЕДВАЩИЯОТ 1.500.000 НАРОД В СОФИЯ ------НЯМА НИТО ЕДИН ДА ОТГОВАРЯ НА ИЗИСКВАНИЯТА ?!!
203
8
 
31
 
! Отговори
Кой ? Кой ? Кой? преди 10 години
Кой плати за разходката на читаците вчера в София?Кой плати за готовите лозунги ?Кой им плати сандвичите?От къде са парите за това ?
202
21
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това, че Атака ги няма е разбираемо, но необяснимо е как БСП има 26% и на този фон ГЕРБ има само 26%. Разликата в класите и начина на управление е огромна, в полза на герб, разбира се. Реформаторският блок са креатура на нереализирали се в БСП мижитурки и не могат да имат дори колкото Атака, та и техният резултат е очудващ. Ако това са реални резултати, то българина си няма и най - малка представа какво се случва в политиката последните 20 години.
201
1
 
28
 
! Отговори
ами Янето? преди 10 години
Де го Янето, де го Нфсб-то, тези "чисти патриоти"? Що тъй забравихте да ги включите в сиркъла? Или се стиснаха за некой лев? Реформаторите в свински тръс ще се вмъкнат в парламента , та в тарапаната да не забележим старите им ***, пресъхнали от викане по площадите. Де гиди Алеко, ела да си видиш рожбите - *** българи с глобална алчност!
200
1
 
27
 
! Отговори
spagetti преди 10 години
Кой ги пише тия простотии, бе? Аман от манипулатори социолози и ***, които им вярват! Костинброд умря, *** и нагласените ви резултати няма как да се случат. Разбира се , ако тези всички хубавци не се споразумеят и пренебрегнат действителните резултати. Някой може ли да ми обясни с какво "риформаторите" заслужиха тези проценти, за Бареков също . Страхотен караманьол, групов секс ще става след нови избори, ха, ха , ха!
199
3
 
24
 
! Отговори
asd преди 10 години
До VBза съжаление си прав,барека е продукт на дпс,понеже след като атака ги подкрепиха е ясно че българите няма да вкарат сидерлу в п-та и няма да има кой да прави вкорум
198
3
 
25
 
! Отговори
VB преди 10 години
БСП + ДПС + България без цензура, това ни гласят следващият път. Поне така ми изглежда към този момент.
197
10
 
21
 
! Отговори
asd преди 10 години
щом атака е вън всичко е ок :Dсидера в турция !!!
196
2
 
20
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
249 Предай моите поздрави на Германия и на наште там знайни и незнайни , защо ли щом мина Залцбург се чувствам и аз като у дома си . Но някой трябва да остане и тук , няма да оставиме България на тези червени кхмери и подгласниците им . Така ни е писано , на тези които сме тук , така се стекоха обстоятелствата .
195
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всичко в тази страна е лъжа и измама. Проучванията не правят изключение.
194
3
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
246 ало недоносеният , ти съвсе изперка , повтарям го за теб.Bulgarian 76.9%, Turk 8%, Roma 4.4%, other 0.7% (including Macedonian, Armenian, Tatar, Circassian), other (unknown) 10% (2011 census)
193
1
 
2
 
! Отговори
ODESSA преди 10 години
Шайзе егал Одисей. Остави простака да пише на воля че да се смеем, и той не е от кафявата пасмина. Нещо кафяво ако има по него е на слиповете отзад:) Поздрави от Щутгарт както се изразява тука един:)
192
0
 
5
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Енвер Ходжа обявява Албания за първата в света атеистична република. Забранява свободното изповядване на вероизповедание и подлага на жестоки гонения всички хора с опозиционни възгледи.
191
2
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
243 *** да си чувал за Енвер Ходжа и комунизма в Албания .
190
3
 
6
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
240 Както виждаш и от 77% българско население ПРАВООСЛАВНИ СА 60% , не са всички .Ти какво светиш ли им на албанците , та си толкова сигурен .Толкова си елементарен , по добре се с крий някъде с първобитните си разсъждения
189
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хаха каква България без цензура бе....Ако бюрека влезе в парламента,дори и с главно купени гласове,това означава че сме най-простия народ..
188
1
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
А бе кретеноид ти за ОФИЦИАЛНО ПРЕБРЕБРОЯВАНЕ ДА СИ ЧУВАЛ СЛУЧАЙНО , КОй взима участие на него , за теб само глупостите на Волен ли са официални , има национална статистика има Евростат има данни на ООН , на Светвна банка , твоите кви са бе , това твоето може да върви само при полуидиотите на шандравана пред Археологическия музей