Дянков се почувствал вцепенен, когато напуснал МС

Отнело му година, за да се научи да дава интервюта, пише той в книга
Обновена: 21 ное 2013 07:37 | 21 ное 2013 07:30, Анисия Иванова
95
Дянков се почувствал вцепенен, когато напуснал МС
Архив: Булфото

Бившият вицепремиер и министър на финансите в правителството на ГЕРБ Симеон Дянков е представил  в Брюксел книгата си "Кризата в еврозоната отвътре". Изданието все още не е излязло от печат, авторът е направил коментар и са били раздадени анотации.

В книгата Дянков коментира впечатленията си от поста, който е заемал. Той споделя, че макар рядко да се заблуждава какво може да очаква, е бил изненадан от отношението на българските медии. Отнело му година, докато разбере как да дава интервюта, макар в Световната банка, където работел по-рано, да преминал курсове за поведение пред медиите.

"В България бе различно, всяка моя дума беше от значение", пише той. Затова Дянков стигнал до извода, че не е добър подход да бъде прям, защото иначе реформите биха спрели, преди да бъдат предприети. Той дава пример с пенсионната реформа, в която се предвиждаше възрастта за пенсиониране да бъде повишена на 65 години. В отговор заглавията били "Дянков: Работа до гроб".

Хрумването му за инвестиране на част от пенсионните фондове в капиталовите пазари получило отговор "Дянков дава пари на олигарсите". Постепенно започнах да давам все по-малко интервюта и този подход предадох като единствен съвет на моя наследник, добавя бившият вицепремиер.

Той споделя, че е бил напълно неподготвен за личните нападки в медиите, които според него са били вдъхновени от негови политически съперници,включително в правителството, както и от противници на реформите. Някои от злословните публикации той обяснява с измислици на жълтата преса, насърчавани от спадащия му заради реформите рейтинг.

Според тези статии бях купил множество имоти в чужбина, имах много любовници, работех за няколко разузнавателни централи,  възнамерявах да завзема властта в правителството, бях основал няколко опозиционни партии. Всъщност нещата бяха доста по-обикновени, коментира Дянков.

Бившият вицепремиер признава провала на някои от предприетите реформи, особено в областта на здравеопазването. Той отбелязва, че трима министри в сектора са напуснали  постовете си безславно и унизени,  тъй като в случая са били засегнати широки интереси, включително икономически, предвид това, че бюджетът за здравеопазване в нашата страна е вторият по големина след средствата за пенсии. Губехме битката всеки път и бивахме очерняни в медиите, обобщава той.

Дянков днес намира за свой пропуск това, че не е увеличил ударно заплатите на учителите с 30-50 процента, за да повиши качеството на образованието и интереса към професията.

Симеон Дянков разказва, че в началото на 2013 г. правителството е имало намерение да изтегли голям заем, за да повиши покупателната способност чрез увеличаване на пенсиите и заплатите на служителите в обществения сектор в навечерието на предстоящите избори. Когато попитал кой ще плаща заема, получил  отговор "следващото правителство".

Дянков признава, че след напускането на правителството се е почувствал вцепенен, макар да е продължил да общува с повечето си бивши колеги министри. Отнело му няколко месеца, за да се пренастрои от тежкия график към моментите на тишина и спокойствие, като част от възстановителния период използвал да напише своята книга.

В анализите си той търси отговори на въпросите дали кризата в еврозоната е намерила най-добрите политически и експертни решения, какво е довело до нейното овладяване, как подобни сътресения биха могли да бъдат избегнати занапред.

Според Дянков, кризата не е била изненада за икономистите и е можело да се предвиди още в началото на века. Сред причините за това в представянето той открои твърде сложния механизъм за взимане на решения в ЕС.

Като ползва примера с Гърция, Дянков посочи, че са били  предприети множество грешни стъпки. Той препоръча държавите, чиито икономики са слаби и зависят от малко на брой приходни  пера, да се ориентират към увеличаване на производството и износа там, където са най-силни. Това няма нищо общо с иновациите, коментира Дянков.

Според него САЩ са се справили за месеци, а не за години с кризата, както ЕС, защото имат  централизирана система за взимане и налагане на решения.

По повод стъпките за изход от кризата той критикува резултата от срещата на германския канцлер Ангела Меркел с тогавашния френски президент Никола Саркози в Довил през 2010 г., довела до задълбочаване на проблемите. Дянков коментира, че най-добрата стъпка към изхода е било изказването на председателя на Европейската централна банка Марио Драги от 2012 г., когато  заявил, че ще бъде направено всичко за спасяването на еврозоната.

Доброто здраве на еврото е в основата на здравия политически съюз в ЕС, посочва Дянков. Той "предписва" на  България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Хърватия бързо отправяне към ЕРМ-2, т. нар. "чакалня" на еврозоната.
Отново по повод на гръцката криза Дянков изразява мнение, че първият спасителен пакет е бил недостатъчен и зле замислен.

Той определя подхода за утвърждаването на Европейския механизъм за стабилност като провал и като аматьорски. Според Дянков Кипър е можело да избегне срива, но много европейски политици са
взели държавата за жертва от вътрешнополитически подбуди, което оценява като "незряло"

По негово мнение Европа има нужда от фискална отговорност и отбелязва, че по-големите обществени разходи са свързани с повече корупция.

Днес Симеон Дянков е ректор на Новата руска икономическа школа в Москва и гост-лектор по обществена политика в САЩ, в управленската школа "Джон Кенеди" към Харвардския университет.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
0
 
! Отговори
гост преди 10 години
Как не го е срам.Стабилизира бюджета като изхарчи резерва,замрази пенсии и заплати и има сурат да говори .По нищожно същество не сме имали като министър.Никои не иска това животно да се връща в България.Сега е много лесно да прави оценки .Защо не пита бедните българи как го оценяват.
89
0
 
0
 
! Отговори
void преди 10 години
Дянков имаше лошия късмет да бъде министър в разгара на една от най-тежките икономически кризи в Европа. Съветите на развитите страни като Германия бяха свиване на разходите, икономии, съкражения, увеличаване на пенсионната възраст и прочее типично десни мерки, които са и крайно непопулярни и естествено не му спечелиха симпатиите на народа. Въпреки това той имаше куража да ги приложи, с което страната спечели добър кредитен рейтинг, а той спечели лошо име. За мен той си остава най-добрият.
88
0
 
0
 
! Отговори
... преди 10 години
До АнонименHAHAHAAAHHA DEJSTVITELNO IMA RAZLIKA DAM!!!!
87
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разликата между Дянков и Орешарски е , че единия преподава в Харвард, а другия в УНСС! ха ха ха
86
2
 
1
 
! Отговори
Dedovia преди 10 години
Вцепенил се. Ми то мутрата така му го нацепи, че ще се вцепени къде ще ходи. Той какво си е мислил, не е ли заел с кого се захваща?
85
6
 
7
 
! Отговори
321 преди 10 години
ВСИЧКИ,КОИТО ПЛЮЯТ ДЯНКОВ ЩЕ СЪРБАТ СУПАТА СКОРО.тОЙ БЕШЕ ДОБЪР ФИНАНСИСТ НО НИЕ МНОГО КРАДЛИВИ ЗЛОБАРЧЕТА ИЗЛЯЗОХМЕ.НА НАС И ЛОШОТО НИ Е ХУБАВО.НЕ МОЖАХМЕ ДА ИЗЛЪЖЕМ ДЯНКОВ/ТОЙ ПОДЪРЖАШЕ СТРОГА ФИНАНСОВА ПОЛИТИКА/И СЕГА ЗАЩО ДА НЕ ГО ИЗКАРАМЕ НЕКАДЪРЕН.НИЩО ЧЕ ЧОВЕКА СЕ Е ДОКАЗАЛ ЗА РАЗЛИКА ОТ ВАС.
84
6
 
6
 
! Отговори
metro57 преди 10 години
Позор за двойкаджията Дянкофф! Пратете го в Грузия, където го чакат да го линчуват задето им ликвидира Академията на науките!
83
6
 
8
 
! Отговори
Войник преди 10 години
Дянков беше най скапания министър на финансите както и Мирослав Найденов бе един от най долните министри на земеделието. Ако има добри министри ще дам за пример министъра на икономиката и планирането 1987 1989 Стоян Овчаров , министъра на финансите 1976 1987 Белчо Белчев , министъра на земеделието и горите 1986 до декември 1988 Алекси Иванов
82
13
 
13
 
! Отговори
хх преди 10 години
Може да плюете Дянков колкото си искате.Вие сте лузъри, гладни и злобни кучета. А Дянков го поканиха за редовен професор в ХАРВАРД. Който ппритежава минимална интелигентност, за разлика от вас занае какво е ХАРВАРД и се сеща за го пиша с главни букви.А от следващата година Дянков ще бъде директор на най-престижното висше икономическо училище в Русия, мястото където се подготвя руския бизнес елит. Явно в Харвард и Русия мислят различно от вас мизерни злобарчета.
81
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пълно вцепенение ще получи, когато се върне в България и попадане под грижите на бай Ставри.
80
8
 
15
 
! Отговори
Съд и гилотина преди 10 години
Почуствал се напълно неподготвен. Пъпчива калинка....
79
22
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
наближава времето когато ще търсим такива като дянковолигофрена на неговото място ще ни докара дотам че за хляб няма да има
78
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не може един човек да работи а 7 милиона да го плюят и да му пречат и да се постигне някакъв положителен резултат. Не става въпрос само за Дянков а и за всеки друг на управленска позиция. Просто матряла в България е калпав. И най-добрия финансист да ни сложат все тая - провала е сигурен. Все някой друг ни е виновен на нас. какви ли не правителства се смениха леви десно центриски и оправия няма. Няма и да има защото правителствата се сменят но народа е все същия.
77
18
 
20
 
! Отговори
ГЛАС НАРОДЕН преди 10 години
НЕ СИ НАПУСНАЛ, АМИ ТЕ ИЗГОНИХА... КАКТО И ОТ ДРУГИ МЕСТА СА ТЕ ГОНИЛИ. И ОТ ТАМ, КЪДЕТО СЕГА РАБОТИШ ПАК ЩЕ ТЕ ИЗГОНЯТ, *** СМОТАН. ЕДИНСТВЕНОТО МЯСТО ЗА ТЕБ Е ЗАТВОР, ЗАТВОР, ЗАТВОР...
76
9
 
22
 
! Отговори
сугарени михайлов преди 10 години
Ами, като си се вцепенил, защо не остана на място бе, негоднико? Защо не пукна? зЗщо остана жив, та да понасяш омразата и клетвите на цял един народ, докаран от теб до нечувана мизерия, до глад, самоубийства и самозапалвания? Защо не пукна още тогава бе, нагла гербаджийска мутро?
75
7
 
20
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Лицемер,подмазвач и нагаждач-печелившото поведение за кариера у нас.Виждате движенията за морал в обществото нямат много последователи.В същото време се размножават разни организации за усвояване/ източване/на средства било от бюджета или от ЕС.
74
13
 
27
 
! Отговори
Боби преди 10 години
"Постепенно разбрах, че не е добър подход да бъда прям". - Поредното доказателство, че този *** народ обича да го лъжат интелигентно, вместо да знае Истината. То затова ни управлява БСП, де...
73
33
 
26
 
! Отговори
лъжец преди 10 години
когато хората се палеха и горяха като живи факли от глад и мизерия!Ай стига сте манипулирали, хората започнаха да се палят след оставката на Бойко, почувстваха се отчаяни от мисълта, че се връщат комунистите, защото всички знаем КОМУНИЗЪМ=МИЗЕРИЯ
72
30
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази книга трябваше да бъде написана от него в Плевенския затвор,където скромно да му порят финансовите кълки...
71
29
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Дянков стигнал до извода, че не е добър подход в България да бъде прям..."Нямам думи! Дянков в прав текст ни казва, че ни е лъгал. Че лъжата, която другаде не е можел да си позволи, за България била добър подход. Цинично и нагло - типично по герберски.