Необлагаем минимум за всички – не е справедливо!

Искаме да помогнем на най-бедните, заяви Корнелия Нинова
22 ное 2013 08:55,
74
Необлагаем минимум за всички – не е справедливо!
Корнелия Нинова. Снимка: архив, БТА

Въвеждането на необлагаем минимум щеше да бъде несправедлива мярка, защото ще обхване всички – и хората с високи доходи, а ние искахме да помогнем на най-бедните, заяви депутатът от „Коалиция за България” Корнелия Нинова в ефира на БНТ.

По този начин тя обясни решението за връщането на данък общ доход за хората, които получават минимална работна заплата. Нинова отхвърли опасенията, че тази мярка ще увеличи сивата икономика, защото ще има сериозен контрол от страна на Инспекцията по труда.

Депутатът припомни, че за нерегистриране на трудовите договори или неверни данни в тях работодателите се наказват с глоби, достигащи 15 хил. лева. Тя призова още работещите да не крият доходи и да не се съгласяват да бъдат осигурявани на минимална заплата, защото ще получават ниски пенсии.

Нинова обаче не можа да отговори каква ще бъде мотивацията за това действие, при положение че правилата в пенсионната система се променят толкова често.

„Червеният” депутат изчисли, че социалните мерки на правителството ще засегнат 3,5 млн. българи – млади хора, майки, хора в неравностойно положение, пенсионери и хора с ниски доходи. Средствата за тези социални разходи ще дойдат от ръста на икономиката, заложен в размер на 1,8%, а не от заеми, убедена е Нинова.

Припомняме, че вчера в бюджетната комисия на Народното събрание на второ четене премина бюджетът на Държавното обществено осигуряване. От дебатите стана ясно, че не са заложени всички социални обещания на управляващите и не е ясно откъде могат да дойдат средства за тях.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не г-жо Нинова. Не е справедливо едни да са превилегировани за сметка на други! Както винаги се случва в тази държава....
46
0
 
4
 
! Отговори
dimitar преди 10 години
KURNELIYA NINOVA kato tolkova darji da podobri polojenieto na nay-bednite zashto im vzema vednaj edni pari kato danak i posle im gi vrashta (ya gi varne ya ne) kato pomoshti.po-golyam cinizam ot tova zdrave mu kaji.KOYTO E GLUPAK DA GLASUVA PAK ZA TYAH.
45
0
 
10
 
! Отговори
God преди 10 години
А справедливо ли е едни да плащат винаги и да не получават никога от бюджета, а други да не плащат никога и да получават винаги? Относно данък богатство се интересувайте какво стана във Франция - просто всички богаташи станаха белгийски граждани. В САЩ те така или иначе данъци не плащат, защото всичко минава през офшорки. Там дори имаше сенатска комисия, която разследваше защо Apple плаща само около 2% данък печалба в САЩ (иначе са с много високи данъци там) и се оказа, че всичко е законно.
44
1
 
16
 
! Отговори
акуд преди 10 години
кой се водят за най бедни????? Р О О М И Т Е който и никъкви данъци, ток, вода и изобщо нищо не плащтат
43
0
 
14
 
! Отговори
? преди 10 години
хора КЪДЕ Е ДАНЪК БОГАТСТВО? във всичките държави го въведоха при ГЕЯ БЕЯ ЗЛОДЕЯ БОЧКО цецо апартаменто сега И БЮРЕКА НЯМА ? еми облагат ви с данъци а ДОГАНЧО И БИСЕРЧО ви се смеят
42
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мисля, че прогресивния данък е изключително несправедлив в държава в която половината доходи са на тъмно.
41
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей това в парламента явно има някакво излъчване та всички стават ***. И като сложитъе праг 350лв например необлагаем, този с 351 какво ще прави, а Корнелия?
40
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"ще има сериозен контрол от страна на Инспекцията по труда." Ти луда ли си бе?? От 10 години съм или във Фантастико, или в СБХ или в Европа НАВСЯКЪДЕ се плаща под масата? Сигурно има около 10000 сигнала в инспекцията по труда. Освен, че някои колеги ги уволниха брутално не съм чул за ЕДНА глоба. Просто им се плаща и 'оправяме нещата'. Да ви и сериозния контрол...
39
0
 
20
 
! Отговори
срам нямат преди 10 години
Работещите бедни са срам за България. Ако наистина искат да помогнат на мизерстващите, просто трябва от 1.01.14 да спрат да удържат данъка. Ще увеличат потреблението веднага, 20% ще влязат веднага в хазната. Отлагането за 2015 е чист популизъм, а гарнирано и с данъчни декларации е подигравка.
38
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми за мен е справедливо:- До мин. заплата - 0% данък- От мин. до максималния осигурителен доход - 10%- И нататъка прогресивенИ ако може да почна да виждам къде ми отиват парите най-накрая
37
0
 
20
 
! Отговори
Big Bad Wolf преди 10 години
Значи според Курнелията ако получаваш 10 лева над минималната заплата си богаташ и не ти се полага необлагаем минимум. Да не говорим за това че на тези които получават минимална заплата първо им вземат 10% данък и който евентуално 2015 ако са още на власт щели да им го върнат - да бе да вервам им.
36
1
 
5
 
! Отговори
Semkov преди 10 години
bg narod spira da plasta danatzi.prosto i efikasno ste se otarve ot mafiotskite bg i tr partii, deto sa go zarobili s mafiotski zakoni.
35
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ужас! Тия хора вършат само глупости-с действията си насила карат тези, които плащат данъци и осигуровки да минат в "сивата" икономика!Това ще е крайния резултат от тези безумни решения! Бяха обещали семейно подоходно облагане, но явно беше предизборен трик. С действията си ще смажат т.нар. "средна класа", която почти я няма в тая държава!
34
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Справедливо е - уържат се данъци на всички и се връща еднакъв процент на всички .в конкретния случай ще всеки един от нас ще плаща за хитрушковци като тая коза
33
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Толкова е просто ако искат да направят нещо. Да видят социалната система на Швеция, данъците, с които са обложени богатите, за да се осигурят пари за бедни, болни, пенсионери и т.н. Не че не я познават, не че не са ходили многократно там. Всичко е измислено отдавна, функционира и няма защо БСП да открива тепърва колелото! Не сме в началото на 20 век. Сега всичко се знае, всеки може светкавично да се информира и остават все по-малко българи, които могат да бъдат заблудени.
32
1
 
15
 
! Отговори
хахаххаааа преди 10 години
ДЪРЖАВАТА ЗАТЪВА.....имало 500 000 бедни работещи....за социялният минимум ами що не НАПРАВИХТЕ СОЦИОПАТИ МАСОНИ ДАНЪК БОГАТСТВО НАЛИ СТЕ УЖ КОМУНИСТИ??обложете с по големи данъци другарят ОВЧАРОВ ДРУГАРЧЕТО ЗЛАТЕВ ????па обложете и цецо апартаменто?или се плюете един друг и после заедно крадете нормалните работещи българи ?тоя данък е за *** те не влизат в облагането и ще гласуват пак за вас МАСОНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ БЪЛГАРИЯ?
31
0
 
29
 
! Отговори
Сива преди 10 години
Коза ***! Защо да внасям доброволно повече пари? За да може тая и обкръжението и да спонсорират разни етноси. За да може, някоя женичка от етноса, да изтресе 5 6 деца, да гласува срещу кебапче и по тоя начин да си гарантира, че аз пак ще работя за нея и челядта и. Ако зависи от мен ще се пиша, че работя за без пари за моя шеф, че даже и му давам пари, за да ме държи на работа. Лакомо племе долно...
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не ви знам социалните политики, бюджети и още каквото там бръщолевите. Знам, че работя яко, а заплатата ми е с 200 лева по-ниска от предишния месец.Нали щЕхме да сме по-добре, нЕкак с вашето управление? СмЕтайте го както искате, другарко Корнела.
29
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
върнаха държавата 15 години назад. инвеститорите нещат и да чуят за България, икономиката се свива и по зле ще става, вместо да се стремят да облагодетестват хората, които плащат данъци и до ги стимулират да се развиват, те правят обртното с решенията си ги вкарват в сивата икономика и стимулират висчки да се осигуряват на минимална и защо всичко това, за да угодят на *** си електорат. Хора вскоро време трябва пак да се почне с Народните съдилища и ткива да се съдят за държавна измяна.
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами, помогнете като направите така, че икономиката да е добре и да се спазват законите.