"Помак" ще тегли гласове от ДПС

Според специалист няма място за нова етническа партия у нас
Обновена: 25 ное 2013 08:12 | 25 ное 2013 07:48, Петя Славова
104
"Помак" ще тегли гласове от ДПС
Снимка: Булфото

Новата политическа формация "Помак", която иска да работи за интересите на етническия мир у нас, ще бъде учредена до две седмици. Това съобщи председателят на Европейски институт "Помак" Ефрем Моллов. Според него помаците в България са 1 млн. души. В Турция са 5 млн., а в Гърция 200 000 души, пише в. "Труд".

До идеята за създаването на партията се стига след извинението на Сергей Станишев към българските турци за възродителния процес, което той направи на митинга на партията в София преди седмица.

Още по темата

"Станишев се извини на турците заради възродителния процес на големия митинг на 16 ноември. Но досега никой от БСП не се е извинил на помаците", каза Моллов. Той поясни още, че в България реално няма турци, а всички са помаци. "Тези хора, като отидат в Турция, им викат гючмени (пришълци - б.р.). ДПС реално няма електорат и всички трябва да се присъединят към нашата партия", обясни за изданието Моллов. Той бе категоричен, че в редовете на "Помак" няма да бъдат допускани единствено бившите сътрудници на Държавна сигурност и на РУМНО. На лидерите на ДПС ще им бъде дадена възможност да се извинят за грешките си и ако искат, да се влеят в новата формация. "Целта ни е да се явим още на следващите избори", обяви още Моллов. Той поясни, че "Помак" няма да се определя като лява, дясна или центристка формация. За всички решения ще се допитва до хората.

Според историкът доц Христо Гиневски, няма място за нова етническа партия у нас. Гиневски смята, че основното твърдение на Моллов е, че помаците са потомци на персийския владетел Кир Втори и са изповядвали монотеистична религия, в която по-късно се влял и ислямът. Тезите му са в разрез с всички исторически доказателства, че българомохамеданите са били християни, обясни още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
11
 
! Отговори
_anonimen_ преди 10 години
Не виждам кой *** ще гласува за партия *** при положение, че за тях тази дума е обиднаТова, че някои *** е решил да прави политически бизнес не значи, че помаците го подкрепятвъобще тук сте доста тъпички и както се казва ... Ако бяхте риби с *** щях да ви ловя
53
2
 
12
 
! Отговори
Aquila1488 преди 10 години
Абе нали "Националистическа партия на България" (НПБ) беше проблема бе??? Нали лошите "фашисти" трябваше да бъдат спрени, в конституцията ясно било написано, че етнически партии не били разрешени, или викате в България малцинствения етнос са вече българите, а гнусните помашки и турски *** са титулярите??? А предатели? Българи още ли ще спите и ще се оставяте да се гаврят с вас? Или и тоя път ще отворите бузки (не тия на лицето) и ще чакате с влажен и възбуден поглед?! НАЦИОНАЛИЗЪМ СЕГА!
52
3
 
13
 
! Отговори
Ясенчо преди 10 години
В Турция има ли партия Кюрд ,или Арменец?
51
2
 
9
 
! Отговори
Pyzel преди 10 години
Абе, нямахме ли някаква конституция дето забранява партии на верска и етническа основа???Айде да направим партия "Хитлер" ... значи за едни може, за други не може.Е*бати демокрацията!
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всичко става с благословията на Агент Сава. Даже създаването на "Помашка Партия" запомнете това. Това е трик на Доган и целта му е да "играе" да дърпа конците и в Турция. Ако се замислите ще разберете целта му. Само да вметна, че Ердоган изобщо не е доволен от Доган.
49
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Помаците не са "етнос"Етнос са в Турция ,а там са близо милион !Та да попитаме г-н А ,създател на тая партия защо не я регестрира в Турция като етническа?Или там от хлапета им наливат в главите ,че са турци защото са мюсулмани!
48
9
 
23
 
! Отговори
King преди 10 години
Аз съм Руснак и искам да кажа на българите да са спокойни защото цяла Русия стои зад гърба им. Тези глупости със разделението на народа няма да станат. Ако някои се опита да тероризира българския народ да знае че е сбъркал държавата. Русия и България за винаги заедно.
47
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Партии на верска или етническа основа са забранени.Иначе това е простотия, от типа на партия ШОП или партия Капанец.
46
5
 
7
 
! Отговори
Биография преди 10 години
Някои автори свързват Левски с масонството, като допускат, че той бива посветен като масон през 1861 г.[3]Това твърдение е категорично отречено от някои академични автори,[4] макар те да не отхвърлят възможността Левски да е бил запознат с масонските идеи. Той владее отлично няколко езика: Tурски, гръцки и арменски, които се оказват полезни в революционната му дейност.
45
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
терминът *** отдаван се възпире като неправилен, става въпрос за българо-махемиданин или българо-мюсюлманин
44
1
 
15
 
! Отговори
Следващата Партия преди 10 години
Следващата Партия се казва Партия ''Възродителен процес'' и ще бъде на хора участници и потърпевши от Възродителен Процес 1989 година
43
11
 
8
 
! Отговори
Бай Доганю преди 10 години
Помаклар, Бай ви Доганю ви предупреждава - клахме ви да приемете исляма, ще ви колим ако не гласувате за ДПС. Тогаз ще разберете как се превежда "***" - "клан недоклан, клатен ***".
42
2
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Така е, Пешо/31 - от тази гледна точка би било добре да има такава партия, но все пак е най-добре да се спазва Конституцията !
41
1
 
14
 
! Отговори
българка преди 10 години
Така наречените помаци , са българи изповядващи исляма . Чистият български език , който говорят , може да бъде за пример на много от живеещите у нас .
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как може да съществуват "Демократичен Съюз на Унгарците" в Румъния?Или Баската сепаратистка партия БАТАСУНА в Испания?
39
1
 
11
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
38, Не е така. Насилствено са помохамеданчвани само в Родопите с политико-демографска цел и в определени периоди. В останалите части на България населението е било оставено на собствения си избор, от което Отоманската империя е печелела, понеже християните са плащали допълнителен данък.
38
0
 
17
 
! Отговори
BG преди 10 години
Абе нали етническите партии са забранени от закона !?Някой няма ли най-после да го спази и забрани етническите партии в България ?!
37
1
 
19
 
! Отговори
бай Х преди 10 години
"Според специалист няма място за нова етническа партия у нас"- доц Гиневски е специалист по етническите партии, така ли?Долу ДПС, да живее България!
36
0
 
24
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
17, Помаците са българи, които са били християни или просто не са били вярващи, докато насилствено са помохамеданчени накъде през 16-17-ти век.
35
6
 
8
 
! Отговори
гючмен преди 10 години
гючмен означава имигрант не пришълец, извинете се и се научете да ползвате поне гогъл преводач!!!