Кой? Кой открадна парите на НЗОК и разби здравеопазването

Депутатите не успяха да гласуват бюджета на НЗОК, не стигна време
Обновена: 26 ное 2013 16:50 | 26 ное 2013 16:50,
79
Кой? Кой открадна парите на НЗОК и разби здравеопазването
Архив: Булфото

Народните представители не успяха да гласуват Закона за бюджета на НЗОК на второ четене, тъй като времето не им стигна, защото дебатът за бюджета на Касата за 2014 година отново се съсредоточи върху много други теми, но не и здравеопазването.

Особено внимание предизвика предложението на ГЕРБ извадените 1,4 млрд. лева от бюджета на касата по времето на Симеон Дянков, да бъдат върнати.

Откраднал ли е в действителност Симеон Дянков резерва на касата от 1,4 милиарда лева, поиска да бъде обсъдено в зала бившият здравен министър Десислава Атанасова.

По нейни думи на заседание на здравна комисия финансовият министър Петър Чобанов е обяснил, че тези пари са налични в сметките на републиканския бюджет.

В отговор на трибуната излезе Емил Райнов от БСП. В типичния си стил той се върна на изказването на Снежана Дукова от опозицията, която миналата седмица предизвика фурор с думите си, че „когато приливът отмине, се вижда кой се къпе гол“.

„Приливът отмина на 12 май, видя се кой остана по евино облекло и вместо да търсят смокиновия лист, стоят пред нас и говорят нагло и дебелокожо.“, обърна се той към колегите си от ГЕРБ.

Райнов „захапа“ ГЕРБ и на други теми. Той запита в какво ще се притеглят пораженията на ГЕРБ в здравеопазването - в тонове керосин, изразходвани за полетите на Авиоотряд 28, или с тонове асфалт. „Колеги, запазете поне капка достойнство.“, настоя Емил Райнов.

Малко след Райнов към трибуната се насочи Снежана Дукова. „Искайте разрешение, когато трябва да цитирате някого. Когато се цитира класик, се иска разрешение“, каза тя, припомняйки, че миналата седмица двама депутати са я обявили за класик.

„Аз онемявам от вашето мълчание – вляво и в център. Вие мълчите, първо, защото ви е срам за този бюджет и защото нямате аргументи да станете и да го защитите. Срам е, когато има такива предложения от опозицията и вие ги отхвърляте, защото искате да мине тихомълком по терлици. Няма как да кажете на глас, че здравето на българите е в опасност и че този бюджет на НЗОК наистина е опасен.“, заяви Дукова, като изрази съжаление, че дебатът не се предава на живо.

Още по темата

„Извинявам се, колежке. Следващия път ще ви питам, а като бонус ще предложа вашите изказвания да се предават на живо.“, отговори Райнов.

Владислав Горанов направи опит да призове дебатът да се върне в полето на експертността. По негови думи в Бюджет 2014 година по никакъв начин не е заложена реформа в здравеопазването.

Думата взе и министърът на финансите Петър Чобанов. Той се спря на предложението на Атанасова, като допълни, че няма да коментира финансовата изрядност на това предложение.

"Тези пари ги няма. Тези пари вие предпочетохте да ги изхарчите за текущи бюджетни нужди и да задраскате усилията за здравна реформа, която беше предначертана и оставена наготово. Вие избрахте друг път на развитие.", заяви Чобанов.

Министърът отговори и на критиките на ГЕРБ. "Разграден двор е Здравната каса – разградихте двора, отворихте много нови врати за изтичане от системата. За вас бюджетът продължава да бъде само количествен израз. За вас качеството изглежда няма значение. Тук се говори за един нормален диалог, който се опитваме да градим с гилдията, който липсваше по ваше време. Това е връщане към нормалността“, заяви финансовият министър.

„Тук се говори как Бюджет 2014 дава ниско ниво на здравна сигурност и лошо ниво на здравни услуги - отново констатация за вас самите и в какво състояние оставихте здравеопазването. Смятам предложението най-малкото за неуместно и то няма ви даде индулгенция.“, завърши той.

Тук трябва да попитаме „Кой?“. Кой трябва да отиде на прокурор – дали Симеон Дянков или неговият финансов заместник? Или тези 85 депутата от ГЕРБ, които одобриха този пладнешки грабеж. Отговорността е на ПГ от ГЕРБ.“, скочи и Мая Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
да, бе! преди 10 години
Кутевите писачи повтарят една и съща лъжа от 7мес. Парите не са откраднати, и сега управляващите много добре го знаят.Прехвърлиха го в бюджета когато подадоха оставка.Фиск. резерв трябва да е 4.8 в края на годината и през останалото време той по закон може да е в оборот.Служебното правителство остави 5.8, защо сега управляващите не ги върнаха обратно? Освен това парите за земеделците,който дадоха февруари ЕС ги възстанови, пак имаха възможност да върнат пари в здрав. каса.Просто така им е удобно
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много е простичко! Дянков прехвърли парите от НЗОК в бюджета, за да демонстрира, че бюджета е над "санитарният" минимум, след което се харчеха безконтролно от него пари.Сега наглеците от ГЕРБ казват, че парите са в бюджета и не са пипани. Абе тия 1,4 млрд. белязани с печата на НЗОК ли са били?Тая мома, като предлага да се върнат парите н НЗОК, кой ще поеме отговорността за зейващата дупка в текущият бюджет?Просто крадеца вика дръжте крадеца! Абсолютни наглеци са и тези които им подпяват тук!
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако е крадец защо не е в затвора?
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Питайте Бойко Борисов.Той знае.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каква некомпетентност по темата! Тук се цакат само плюсове за пиявицата - майка на управляващите! Ближете си раните, играчи за милостиня от жълти стотинки! А те, милиардерите, ще лудуват за наша сметка! Даже и да е от любов към партията, е много жалко!
45
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Супер некомпетентност е, когато се говори, че пенсионният фонд, е откраднат от Бойко. Нека сегашните изнесат факти, както Бойко, след встъпването си в длъжност, изправи предишните и те си признаха какво оставят! Не трябва след 7 месеца да казваш, че друг ти е виновен! Един път парите на НЗОК ги има, веднага след това, че ги няма! Веднъж кажете истина, ако можете!
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
MUTRATA BOIKO BORISOV!!!!DO KOGA SHTE E NA SVOBODA A NE V ZATVORA?
43
2
 
4
 
! Отговори
dragko преди 10 години
БОЙКО БОРИСОВ!
42
2
 
10
 
! Отговори
минувач преди 10 години
До krasiБай ти Тошо бе казал,че това което е построил следващите немогат да го боядиса!П.П. Те направо го ограбиха, което е отговора на въпроса ВИ!
41
2
 
2
 
! Отговори
Realist преди 10 години
Do 18 ...политолог ,,, Бог да пази България от такива като теб !!! Амин !!!
40
1
 
6
 
! Отговори
за бебета преди 10 години
Направете закон за реклама на бебета всеки ден по 1 час, а не разни псевдопевици да ми рекламират куче с рога на елен=парадоксако искате да я има България рекламирате бебета и деца всеки ден.
39
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Огнян Дойнов и сие !!! Те да кажат къде са парите на днешните пенсионери !?
38
1
 
11
 
! Отговори
krasi преди 10 години
само едно нещо не мога да разбера. От 25 години се крадът, крадът и още има, а от къде не мога да разбера...
37
0
 
13
 
! Отговори
КОЙ ИЛИ КАК? преди 10 години
КОЙ КОЙ КОЙ избира управляващите - винаги най-едрият капитал, чрез маркетинга, ***!КОЙ КОЙ КОЙ назначава длъжностните лица - пак спонсорите, тоест най-едрият капитал, ***!КОЙ КОЙ КОЙ се съгласи на това? Ти ***, докато не правеше нищо против йерархичната, авторитарна власт на партиите!КАК КАК КАК да донесем промяна?!Като се борим за повече свобода и пряка демокрация, Санчо!
36
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Некадърно, некомпетентно, кресливо и крадливо. Що е то?Депутат от ПП ГЕРБП.п другите са просто крадливи
35
4
 
0
 
! Отговори
pavel.valchev.35 преди 10 години
Ключовият код към българското възраждане.В бъдеще българската нация може успешно да решава националните социално-икономически проблеми и да прогресира, като преди всичко бъде отменен или смекчен въведеният през лятото на 1997 г. у нас колониален режим на валутен борд (паричен съвет)..Продължението прочетете тук bnod.net/#!----/c21cu
34
0
 
14
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Като стане дума за политика винаги възниква въпроса за едни откраднати пари.
33
0
 
13
 
! Отговори
иво преди 10 години
До ГЕРБерПартиите работят най-вече за интересите на своите лидери.Освен тези 136 милиона, които засмукват от данъкоплатеца още пет пъти повече вземат гаулайтерите на държавни постове под форма на комисионни и корупция, а всики останали сме губещи.
32
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДЯНКОФФ & Компания
31
1
 
13
 
! Отговори
сократ преди 10 години
Ако сте прочели това:ПИТАЙТЕ КАК СЕ ПОСТРОИ БОЛНИЧНОТО КРИЛО НА ЧАСТНАНТА БОЛНИЦА "ПАНТЕЛЕЙМОН" в гр. Плевен.Инвеститора е Цецка Цачева,като Председател на Парламента е осигурявала парите.Другарите от БСП защо мълчат,защото са от една завера наричана БКП,но не от Българската Комунистическа Партия-БКП,а от Българската Капиталистическа Партия-БКП.Парите за болницата се получават като са източвали НОЙ,това твърдят слуховете.Проверете др. Прокурори или ви е страх,защо също сте потънали в ***.