Прието: Работещите бедни без ДОД

ГЕРБ недоволни от мярката, обявиха я за предизборна
Обновена: 9 дек 2013 14:24 | 9 дек 2013 14:20,
94
Прието: Работещите бедни без ДОД
Снимка: Булфото

Парламентът прие промените, с които българите, които получават минимална работна заплата или доходи за една година, ненадвишаващи размера на 12 минимални работни заплата, ще получават обратно Данък общ доход. Текстът е записан в преходните и заключителни разпоредби на Закона да държавния бюджет за следващата година.

Така хората, които получават 340 лева на месец, ще получат обратно данъка си общ доход за 2014 година. Данъкът ще се събира и декларира, а в края на годината ще се връща на даденото лице. Идеята предизвика дебати в пленарна зала, въпреки че преди това всички членове се приемаха светкавично.

Още по темата
ГЕРБ обявиха мярката за предизборна. От опозицията бяха категорични, че бедните българи ще си останат бедни и с тази мярка.

Светлана Ангелова от ГЕРБ беше особено активна при дебатите. Според нея левицата и ДПС ще използват въвеждането на необлагаем минимум пред избирателите си. "Така ще замажете очите на българския гражданин. Това е едно нищо, което по никакъв начин няма да помогне на бедните български граждани", обясни Ангелова.

Опозицията се възмути и от факта, че работещите, които получават дори 1 лев повече от минималната работна заплата, няма да могат да се възползват от мярката.

"Тази промяна няма ли да стимулира работодателите да приравняват заплати и те умишлено да създадат още голям брой работещи на това минимално ниво“, попита от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Ивайло Московски.

Основният проблем е, че една група лица, които получават по-високи от минималния размер заплати, като краен резултат ще получат по-малко от тези, които вземат най-малко пари, включи се в дебата и Владислав Горанов от опозицията.

Управляващите обаче твърдо защитиха идеята си. Янаки Стоилов от левицата обясни, че колкото и да е прагът на необлагаемия минимум, ще се получи този момент, при който ще има хора, които взимат един лев повече и не могат да се възползват.

Йордан Цонев пък беше категоричен, че хората сами ще разберат, че мярката е добра, когато си получат обратно част от парите.

Дебатите в пленарна зала преминаха и през предизборните обещания на левицата. От опозицията обвиниха социалистите, че отстъпват от тях като не премахват плоския данък. Цонев веднага обясни, че една партия може да изпълнява всичките си обещания, когато има 121 депутати.

Той допълни, че сега БСП имат коалиционен партньор в лицето на ДПС, което е категорично против премахването на плоския данък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ българоубийците недоволни от тази мярка? После пак гласувайте за ГЕРБ ! А пишман-икономистите по-долу да си затварят "образованите" усти !!! Аз давам 7 заплати ..САМО ! Вие на колко души плащате бе, клошарчета,а?
30
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Откраднаха милиарди сега ще връщат по 50лв на година на най-бедните и най-глупавите за да ги изберат отново за да откраднат още няколко милиарда.
29
0
 
7
 
! Отговори
хм преди 10 години
До адамчо!Защото не произвеждаме вътрешен брутен продукт! Просто и ясно!
28
19
 
1
 
! Отговори
до 26 преди 10 години
26 В грешка си - ако да приемем че във Франция служител в супермаркет получава 1500 евро заплата, а тук 700 лева тогава само корелационната разлика изглежда голяма, но затова пък относителния дял на покупателния индекс е регулиран пропорционално. А във Франция и във Финландия средните ценови равнища са над 2.45 пъти по-високи от тези в БГ а това означава това паритета на покупателната способност трябва да се съотнася със съответния коефициенат на агрегация спрямо брутния продукт.
27
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-бедните безлихвено ще кредитират държавата. Лихви, съгласно закона, ще платят ли властниците?
26
6
 
2
 
! Отговори
do Adam Smith преди 10 години
... ne e to4no taka - s edna minimalna zaplata mozes li da izdarzas semejstvo v Bulgaria, kato plastas naem i vsi4ki razhodi? Zastoto vav francia ne e problem!!!!
25
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
nai nakraya da vidya nesto evropeisko i v tapata darzava!!!!
24
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Така хората, които получават 340 лева на месец, ще получат обратно данъка си общ доход за 2014 година."Хитро! Преди на правителството на Борисов се наложи да плаща повишените в последния момент пенсии, сега пак 2014 година ще му се наложи да търси пари да връща данък заради популисткия закон на тройната мафия.
23
8
 
9
 
! Отговори
eyeless преди 10 години
До тиква350 лева по добре от 0 лева, особено ако си беден, тва си е храна за един човек за 2-3 месеца ако не и повече...
22
3
 
19
 
! Отговори
Леля Куна преди 10 години
За да се възстанови накакъв данък се прави проверка за наличие на всякакви задължения /осигуровки, глоби и т.н./ Кайто се мисли, че ще му върнат ей така заради черните му очи някакви данъци жестоко се лъже. Нападжиите вместо да се занимават със сериозни ревизии и проверки ще претакат от пусто в празно, за да проверяват и тези с минимални РЗ. Е, сега нали ще назначават още 105 инспектори, трябва да им намерят работа. Този г-н Орешарски не вярвам да е толкова ***, но явно други дърпат конците.....
21
2
 
19
 
! Отговори
тиква преди 10 години
а кво правят тия с 350 лв, А.......?????И кво, догодина по това време народа ще дава кинти за да попълва декларации ,че е на 340 или ......масово народа ша се обявява на 340 и ще получава 1000...?
20
16
 
18
 
! Отговори
eyeless преди 10 години
Естествено че тиквата ще протестира, той колко старание хвърли да ги направи бедни, как така ще им връщат парите.... възмутително...
19
2
 
15
 
! Отговори
ей Смит преди 10 години
***.. не се прави на ударен, айде малко се поинтересувай как седи въпроса със заплащането в напълно случайно избрана верига хранителни магазини (например) тук и у нас? 1500 евро срещу 250 дали ти говори нещо?
18
3
 
28
 
! Отговори
адамчо! преди 10 години
Стига си ми разтягал локумки ,а обясни защо българския служител във верига Х взима х5пъти по-малко от въпросния във верига Х в друга държава!И без анализи ,нямали печалба ,оборот и ала-бала сендиката ,алчноста изяла!После ще ти обесня защо луди -млади емигрират!
17
5
 
26
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
Българи, на вас е отредено следното:От работа у дома и от къщи веднага на работа - работещи бедни!Банкерите алчни чакат лихви доживот или да ви прилапат имота!Който издържи!На другите им е позволено да гушнат букета, така да се отърват от земните мъки!
16
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По добре щеше да се въведе семейноподоходно облагане и да се върне прогресивният данък.
15
2
 
26
 
! Отговори
re преди 10 години
Ми да мина на минимална, хем ще съм си платил минималното на държавата, хем и пари ще ми връщат.
14
2
 
10
 
! Отговори
Шато преди 10 години
До АнонименеЕ сега комуниста ще ти оправи социалният статус и съм сигурен че ще се върнеш от франция богат. Язък че те няма в България да гласуваш скоро за комуниста...
13
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не се радвайте предварително. Ще ви ги върнат ако не дължите нищо към хазната. Обзалагам се, че 60% от населението има просрочени данъци, било за имот или кола, или осигуровки, това е начина по който парите ще влязат в хазната.
12
4
 
23
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
Ако не спрете да мрънкате, няма да ви кажем КОЙ предложи Пеевски.