"200-годишен живот за панелките, ако се санират"

Министър Данов: Атакуват ме, че съм щял да застроя цялото Черноморие
27 дек 2013 18:58, Анисия Иванова
63
"200-годишен живот за панелките, ако се санират"
Министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. Архив: Булфото

Панелките могат да имат живот 200 години, ако се стегнат, смята  министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. 

В интервю пред вестник "24 часа" той обясни, че това лято в специализираната германска литература е имало обследване на панелни сгради, санирани в средата на 90-те, като се е давало гаранция за удължаване на живота им с 50 до 80 г., но според ново обследване те могат да имат гаранция от 200 г.

Данов смята, че санирането трябва да започне от възстановяването на конструктивните връзки, което е елементарен процес, а не да се правят самодейните интерпретации на саниране, които са начин за усвояване на пари без резултат.

„Има един абсурден конкурс - с типови проекти да се санират типови сгради“ обяснява той. Проектът е на Столична община и според него няма как системата да сработи по начин „клин клин избива“.  „Защото най-голямата слабост на панелните сгради от естетическа гледна точка е типизацията. Трябват индивидуални проекти и обща концепция за цял квартал. И да се промени околната среда,“ мотивира се министърът.

Относно социалните жилища министърът смята, че проблемът трябва да се решава комплексно - „Хората да имат не само покрив над главата, а да могат икономически да си го позволят и да го поддържат.“

Друга важен проблем при тези жилища е да се реши проблемът с т.нар. гета, защото там живее човешки, трудов потенциал, който не се използва, смята Данов.

В интервюто Данов коментира и два скандални казуса - проблема с плана на община Банско, за който екоминистър Искра Михайлова заяви, че е изчезнал, и презастрояването по родното Черноморие. Относно плана на Банско Данов обяснява, че в министерството са получили копия, на които никъде не пише “Вярно с оригинала”.

"Те са немащабни. Моето лично професионално мнение е, че има разминаване, защото планът е правен преди 14 години, чертан е на ръка. Сега навлизаме в една дигитална ситуация, в която се чертае с точност до части от милиметъра“, обяснява той.

А като изход от ситуацията той вижда Агенцията по кадастъра, която е направила заснемане и ще тръгне към решаване на всички въпроси, които се отнасят до плана.

„Доколкото знам, разминаванията дори не са толкова драматични“, спокоен е министърът.

На базата на твърдия кадастър ще се прекъснат спекулациите и с Черноморието, и с планините,  смята още Данов.

По негово мнение по Черноморието ни се бият две тенденции - едната е презастрояване, другата е тотално опазване на природата.  "Първото не е решение, но пък второто означава резерват - думата, която никой не иска да каже. Ако тези зони станат резерват, населението ще дойде в големите градове, защото няма да има какво да прави там", обяснява министърът.

„Атакуват ме, че съм щял да застроя цялото Черноморие. Разумният човек трябва да си даде сметка, че страната не може да стане резерват, а да има икономически живот, просперитет. На месец може да се печелят по 54 млрд. лева, ако бутилираме минералната вода, вместо да изтича. Ако тези дадености ги използваме, това ще е възможност нашето население да си повиши стандарта", завършва интервюто си пред вестника Данов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
20
 
! Отговори
ай какъв "гении преди 10 години
Този от снимката изглежда като алкохолик в последна фаза, много много да не знае докато порка нашите пари, да си гледа неговите имоти , а ние знаем как да се грижим за нашите."Панелка" му е мозъкът на тоя , може би има предвид монолитното железобетонно строителство - много по стабилно от гипсокартоновото напоследък.
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Измисленият министър като архитект си личи, че не разбира от строителство.Казват, че голяма част от архитектите са се появили след като някой инженер оправи художник. Бетона след 100 год. е два поти по як от якостта му на 28 ден/при която се изчисляват конструкциите/и остава непроменена.Какво има за фантазиране. 10 типови проекта и който иска да си прави индивидуален.Откъде го излюпи куклата орешарски и министъра и министерството.
29
5
 
25
 
! Отговори
Тео преди 10 години
Понеже учения е чел "германска" литература, да направим аналогия с някоя германска гордост - автомобилите, например. Та, един автомобил може да отпере до 400 хиляди км, например, без основен ремонт, ако му се слага хубаво масълце, навреме, сменят му се консумативчетата периодично и т.н. Но това НЕ СТАВА, когато е каран 50-60 хиляди километра с едно масло и от гарнитурата му тече като от пробита лейка! Не може 50 годишни жилища за които никой не си е мръднал пръста да се оправят ей-така!
28
3
 
17
 
! Отговори
Строителен инженер преди 10 години
Жилищните сгради по съвременните европейските стандарти, които са в сила и в България се проектират за експлоатационен срок от 50 години. Тия 200 години са пълни глупости :)
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И аз живея в керпичена къща в на село в Силистренско :))
26
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сещам се за един друг фен на санирането на панелките - видния специалист в строителния бранш - г-н президента Плевнелиев.Този обаче, (министъра) вече всичко е пресметнал. Искал е да каже "с парите от санирането можем да си живуркаме 80, даже 200г (според новото обследване) - гарантирано!"Ся обаче, как да го направим задължително?
25
2
 
12
 
! Отговори
до 26 преди 10 години
много обобщаваш човек ..в германия какво било..доколкото знам там1991 си правиха санирванията и там предполагам става въпрос за 4 етажни блокчета не за 7 8 етажни спални ....едно е масивна конструкция с огромни натоварвания и друго си е нещо ниско 3 4 етажно...въобще незнаеш за какво иде рече..половината са избивали стени да стане по големи стай...тука основното е именно частната собственност и как ако задлъжнееш към ООД оставаш без апартамент ТОВА Е ОСНОВНОТО МОЙ АМЕРИКАНЕЦО
24
3
 
9
 
! Отговори
мм преди 10 години
какви 200 години бе , аланкоулу? *** да ги видиш какви пукнатини имат
23
2
 
14
 
! Отговори
men преди 10 години
Панелките са символ на соца и соц.строителството. И на Запад са се строели панелки, но не като у нас и междувпрочем повечето от тези панелки на Запад вече са разрушени и на тяхно място са построени нови сгради. В Берлин и в други градове на бившата ГДР наляхи милиарди DM за да санират тези панелки и въпреки това в момент повечето стоят празни ... за какви Хеопсови пирамиди говори този, според него панелките са вечни ... като БКП-то ...
22
0
 
18
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Който е жив ще види!
21
4
 
18
 
! Отговори
usa преди 10 години
в специализираната германска литература е имало обследване на панелни сгради, санирани в средата на 90-те, като се е давало гаранция за удължаване на живота им с 50 до 80 г., но според ново обследване те могат да имат гаранция от 200 г.Само дето в БГ ,панелките ги строиха неграмотни трудоваци и алкохолици във Софстрой,при нова панелка теч от съединенията на тръбите в банята и бай *** го мързи да си оправи теча-нали на него не му тече,а на комшията под него,много сме далече от немците!!
20
0
 
25
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
***! Това, което спешно трябва да се направи е обследване на връзките между отделните панели (това е слабото звено на панелките), подсилване на конструкцията и едва тогава вашето просволуто саниране... Боядисването на фасадите ви е най-последна грижа!
19
2
 
20
 
! Отговори
маане преди 10 години
ей министре, като че печелиме 54 милиарда от вода, шо кереш у нашто кофи та да дигаш бетон по морето, а!? крадлив, лъжлив ама па за сметка на това нооо ***! а бе, с друи думе - министър
18
2
 
18
 
! Отговори
ми да преди 10 години
има едни банки ще минете през тях да ви съдерат кожите ..никой *** като тоя къв него знам ама има вид на пиян позитански ге* НЕ МОЖЕ ДА ГАРАНТИРА 200 години щото със същата сигурност може и 500 години да ви гарантира
17
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изключително прогресивно мислене... *** ужаса, *** хората в тая държава. КОй иска да гледа свински панелки още 200 години?! Отвратитлена и анти-хуманна съветска грозотия.
16
4
 
16
 
! Отговори
Blá bl& преди 10 години
Този социално слаб архитект винаги ме забавлява с откровените си тъпизми от сорта на "Сега навлизаме в една дигитална ситуация" и прочие. Ако не беше страшно, щеше да е смешно.
15
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
какви 200 години бе...нашите панелки започнаха да се разглобяват на 50 години.
14
2
 
17
 
! Отговори
лажа преди 10 години
В Германия не виждам да се строи с панели.Защо ли?Навярно са глупави.
13
12
 
5
 
! Отговори
до 15 преди 10 години
Какво значи, че бетонът започва да се саморазрушава? Такъв бетон НЯМА! Бетонът старее с времето, колкото по-вече време минава, толкова по-корав става бетона!!!!!!!!Преди да пишете глупости, се пообразовайте малко. От четенето на книжки не се получават кариеси!!!
12
1
 
18
 
! Отговори
ВЕИ-измамата преди 10 години
***, т.е. Г-н Минитър,Кой уважаващ себе се заварчик, притежаващ всички квалификационни групи, би се подписал, че негова заварка на две вече ръждясали арматури или закладни детайли ще живее 150 години, дири и след дефектоскопия?