Касовите апарати в автобусите - засега задължителни

Ще удължат ли още срока или изискването ще отпадне?
Обновена: 2 яну 2014 16:23 | 2 яну 2014 14:50,
23
Касовите апарати в автобусите - засега задължителни
Снимка: архив, БулФото

Контролните органи на Министерството на финансите вече могат да налагат глоби за автобуси, в които няма касов апарат.

Предложението на депутатите от Комисията по транспорт към парламента да се удължи срокът за поставяне на фискални устройства в автобусите не мина през зала през декември поради липсата на достатъчно време.

Текстът беше приет на първо и второ четене единствено в рамките на комисията и предвижда фискални устройства в автобусите да бъдат задължителни след 30 юни 2014 година. На този етап обаче от вчера всички компании, занимаващи се с автобусни превози, са задължени да имат касови апарати в превозните средства.

По данни на бранша едва 1200 автобуса за междуградски превози са снабдени с касови апарати. В останалите близо 6 хиляди все още не са инсталирани устройства за връзка с Националната агенция за приходите (НАП). Превозвачите са несигурни дали да поставят устройства в автобусите си, защото не изключват възможността изискването да отпадне.

„Самият срок за поставяне на устройствата бе удължен на няколко пъти, а това от своя страна разколеба превозвачите, които не знаеха дали да инвестират в касови апарати - един касов апарат е приблизително на цена от 200 лв. за брой. Създаде се впечатление, че законът като цяло може да бъде отменен, тъй като браншът не е готов да отговори на изискванията“, коментира депутатът от БСП Петър Мутафчиев пред Investor.bg.

Според него този закон сам по себе си представлява една допълнителна тежест за бранша.

„Този закон, който бе приет от ГЕРБ, вероятно е обслужвал интересите на производителите на касови апарати. Беше приет през 2012 година без ясна визия за това има ли на пазара достатъчен брой произведени касови апарати, браншът има ли нужните средства, за да инвестира в поставянето им“, допълни Мутафчиев.

Станислав Иванов, депутат от ГЕРБ, защити тезата, че е било правилно срокът да бъде удължен, но и бе категоричен, че браншът е трябвало да се опита да спази закона.

„Безотговорно е да се говори, че превозвачите не са имали достатъчно време, тъй като срокът беше удължен няколко пъти за близо 2 години“, заяви той.

Има ли възможност изискването да отпадне, четете в Investor.bg


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато българинът търпи и щом е страхлива *** ще се гаврят с него! Някой си продава касовите апарати, но щом нашенецът си трайка нека му наврат по един апарат *** на тъпака страхлив и нека плаща докато пукне
18
2
 
2
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 10 години
И КОСТОВ БЕШЕ ДАЛ ТАКАВА НАРЕДБАЗА 10 ДОЛАРА КУПИ ЕДИН КАСОВ АПАРАТ И ГИ ПРОДАВАШЕ ЖЕНА МУ ЗА 200 ЛВ НАТРУПАХА МИЛИОНИ . А СЕГА КОИ СТОИ ЗАД ТЕЗИ КАСОВИ АПАРАТИ ПАК НЯКОИ СИ ЩЕ НАТРУПА МИЛИОНИ ..А СТИГА БЕ МАЙКА МУ СТАРА ТОВА Е ИДИОЩТНА НАЛИ СЕ ПРОДАВАТ БИЛЕТИ.ЗА КАКВО СА ТЕЗИ АПАРАТИ
17
2
 
5
 
! Отговори
Италианеца преди 10 години
Поредната тъпотия.
16
0
 
6
 
! Отговори
omega27 преди 10 години
До Бай ГаньoТова беше много отдавна със заверяването. Сега се печатат в печатница специална. Но нали се сещаш, че в БГ има от всичко фалщиво. Между другото, за цени на печатане... билетът от касов апарат (фискалния бон) е четири пъти по-евтин от разходите за отпечатване на билет в печатница.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
AL4NITE I TAPI KOMUNISTI KAKTO E KAZANO PO DELATA 6TE GI RAZPOZNAVATE . DALI SA OT GERB ILI BSP , DALI SA OT ATAKA ILI DPS . TOVA E LAKMUSDVATA IM HARTIIKA . DARJAVATA E UPRAVLQVAT NA PRINCIPA -- PROBA - GR6KA , PROBA - GRE6KA . A CQLATA IDEA KOMUNISTI4ESKA E NIE OBI4AME MNOGO VA6ITE PARI . AMI TO MAI KOMUNISTI4ESKATA IDEA SE RODEE I SE E PRAKNALA OT EVREISKATA TAKAVA . LAKOMIA ZA 4UJDOTO . KASOVI APARATI SAMO ZA VAZDUHA KOITO DI6AME NAMA .
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Извинявай, ще имаш 10 автобуса, които струват няколко милиона и които трябва да поддържаш технически изправни, а те затрудняват 2000? Къде си тръгнал тогава? Те и магазините много реваха срещу касовите апарати и пак щяха да фалират, аман от мошеннически бизнес и тарикати.
13
1
 
2
 
! Отговори
до 12-ти преди 10 години
проблема не е в 200-та или 300-те лева.Проблема е ,че практически са неприложими,особено в градския транспорт....пък и ако имаш 10 автобуса ,това прави 2000 лв+ месечната такса ,,обслужване''
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В държава пълна с тарикати трябва строг контрол, иначе започват да крадат и с задниците. И какъв е тоя умрял бизнес, който не може да задели 200лв., да фалират и да се разкарват със старите си трошки, да освобождават място за по-кадърни.
11
1
 
4
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
До omega27 Ако билетите са "заверени" в данъчното имат силата на касов бон - така поне беше преди времето.
10
1
 
4
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
до 9 Далаверата не е в касовите апарати - а в това че инфорамцията от тях се праща до НАП през мрежите на GSM операторите и кихаш едни кинти на месец :) В междуградските автобуси - как да е, ама в градските където е с кондуктор - как ще стане бе да го е.... ми тя кондукторката докато издаде 2-3 касови бона и ще дойде следващата спирка и половината хора ще слязат нетаксувани..
9
1
 
8
 
! Отговори
-- преди 10 години
Ох в тази държава само лукови глави....Да направят билетчетата фискални документи, за какво са им касови апарати? Или някой текущо-властимащ си има фирма за касови апарати...?
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
по всички документи,билета е документ,има си номер,регистрира се,както и бандеролите.В тази връзка,да въвеждат касови апарати е поредната простотия.Аз никъде по света не съм виждал такова чудо! Наскоро пътувах в тролей,в който шофьора таксуваше пътниците с касов апарат.По 10 мин на спитка,пъй като се влизаше само през първата врата-слизането-пак от там,защото ако отвори другите врати,няма как да таксува-пълен ужас,настана каша-едните се опитват да се доберат до вратата да слезнат,другите-обратно
7
3
 
8
 
! Отговори
omega27 преди 10 години
За търговци може касови апарати, за кафе-машини може фискални устройства, а за превозвачи - не може!! Навсякъде където се вземат пари (има плащане) трябва да има касов апарат.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А що се отнася до метачките, по-добре да ги разкарат, нищо не чистят, само прах дигат, мете ми до тротоара, а градинката пълна с ***, ама кой да види,тя къщата си не чисти,неокъпана и лекьосана,те да мете я карат.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много ги боли нашите "бизнесмени" ***, когато ги карат да спазват закона и да не крият оборот, и как не, преди за месец два си взимаха нов мерцедес, а сега ще трябва да събират половин година. Много мразят и да плащат заплати и осигуровки.
4
1
 
4
 
! Отговори
Касандра Апаратурова преди 10 години
Да, да, това за Веспасиан го знаем. Но нашето положение сега е по - драматично. Трябва и на всяка метачка да се сложи касов апарат и кочан с данъчни декларации. Че те докато си метат и все намират по нещо. Правят се на мизерници, но повечето от тях са милионерки, и то в зелено. Ами децата!? Тия малки дяволчета все се врат някъде и току намерили портфейл с 20000 долара вътре, току чанта, тъпкана догоре. И за тях касов апарат!!!
3
0
 
3
 
! Отговори
хх преди 10 години
За да увеличи попълненията в бюджета, Веспасиан силно увеличил данъците, като най-голям присмех заслужил с данъка за обществените тоалетни. Според разказа на Светоний, синът му Тит Флавий изразил открито несъгласие с налагането на този данък, но в отговор Веспасиан взел една шепа монети, пъхнал ги под носа на сина си и му казал "Не миришат, нали?". Оттук тръгва и станалия нарицателен израз "Парите не миришат" (лат. Pecunia non olet). Говорело се, че Веспасиан ползвал своите чиновници подобно на сюнгери: издигал най-алчните начело на богатите провинции, а след като заграбвали достатъчно от там,
2
2
 
8
 
! Отговори
преди 10 години
дали е билетче от кочан или касов бон от апарат от какво се страхуват ? Да не би да им излезнат оборотите, които крият :)
1
6
 
22
 
! Отговори
Касандра Апаратурова преди 10 години
Трябва да има касови апарати първо в тоалетните, там хитри актриси, изкусно дегизирани като бабички, трупат милиарди на наш гръб. Същото се отнася и за продавачките на плетени вълнени чорапки по спирките и за колежките им, които пък са се профилирали в цветя, засадени в кофички от кисело мляко. Виждате ли къде отиват парите на държавата, а ние обвиняваме горките черепарски, сергъз насришев, доан големия обръч или кукуволен психидеров...