ГЕРБ бесни – мнозинството загърбило здравеопазването

Българите плащали най-високите цени за лекарствата
Обновена: 16 яну 2014 21:53 | 16 яну 2014 16:25,
108
ГЕРБ бесни – мнозинството загърбило здравеопазването
Снимка: архив, Булфото

Здравето на нацията се оставя в режим на свободно падане и през 2014 година. Това заключение направиха от опозицията, а поводът за изявлението им стана приемането на второ четене на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

ГЕРБ се възмутиха и от начина на приемане на закона, а и от текстовете в него. Според бившата здравна министърка Десислава Атанасова мнозинството явно е загърбило здравеопазването като приоритет, защото присъствието в пленарната зала е доста рехаво.

Тя припомни, че по време на гласуването на второ четене на текстовете се наложила поименна проверка на кворума. Липсата на депутати в залата тя отдаде на отсъствието на "стайното цвете, крепител на кворума" - лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Атанасова беше особено възмутена от създаването на експертен съвет, който ще следи лекарствената политика. По нейни думи създаването на подобен орган не се подкрепя от нито една съсловна организация, нито от бизнеса или пък от пациентите.

"За пореден път ние се убедихме, че всичко, което се съобщава като някакви приоритети, е пълна лъжа", констатира тя.

За Даниела Дариткова от ГЕРБ в сектора липсва обществен диалог, а българските пациенти плащат най-висока цена за лекарства.

Според бившия председател на здравната комисия новите мерки по никакъв начин не помага на пациентите.

Малко по-късно парламентът създаде въпросния експертен съвет по търговия на дребно с лекарствени продукти, който ще е към изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

В него влизат трима представители на Българския фармацевтичен съюз, по един представител на фармацевтичните факултети на медицинските висши училища и четирима представители на агенцията.

Председателят на здравната комисия Нигяр Джафер беше категорична, че текстовете в закона гарантират, че в експертния съвет ще влизат само хора, които нямат интереси в търговията с лекарства.

"Целта на звеното е да се подобри достъпът на български граждани до лекарства. Трябва да се работи в посока стимулиране на юридическите и физическите лица да разкриват аптеки в отдалечените населени места", отсече тя.

По нейни думи министерство на здравеопазването трябва да предприеме конкретни мерки и да се изготвят и други действия в сектора.

"Трябва да се вземат мерки да не се получава както е сега – за един онкомедикамент да има 19 различни цени в различните лечебни заведения", каза тя и призова за цялостна политика и визия в снабдяването с лекарства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
3
 
4
 
! Отговори
viva1234 преди 10 години
При Тиквеното управление бяха вдигнати цените налекарствата между 3 и 5 пъти и беше окраден резерва на Здравната каса.А Деси *** беше срам и позор като министър.И вместо да си мълчат, се обаждат- герберастката наглост и простотия са безкрайни.
75
4
 
2
 
! Отговори
ЛЯВ преди 10 години
До Анонимен 81 - Този който ги назначаваше имаше достоинството да ги сменя в в момента в който разбираше че не справят. А на сегашния задачата му е КЪМ КРАЯ НА МАНДАТА СИ да "успее да научи,къде са входовете на министерството и да се запознаят със сътрудниците си"
74
2
 
8
 
! Отговори
0 преди 10 години
А как само здравеопазването процъфтяваше при тях-спомняте ли си хора,какви здрави и прекрасно обслужени бяхме под мъдрото въководство на некадърните им здравни министри,например оная шматка Атанасова например,която сега критикува ,а не вижда собствената си простотия и некадърност.Госпожата стана символ на карикатура и осмиване сред всички доктори в гилдията дали не го знае до сега или е толкова т ъпа че ни мисли за ***.
73
0
 
3
 
! Отговори
dragko преди 10 години
Заглавието е показателно!Бяс....?Докторите да кажат как се лекува.Моля......
72
1
 
11
 
! Отговори
ПРОКЛЯТИЕ ! преди 10 години
Прокълната " държава " е това тук !!! Всички лекари навън !!!
71
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За три години и половина 4-*** здравни министри?!Тия не са успели да научат,къде са входовете на министерството и да се запознаят със сътрудниците си,камо ли да свършат нещо полезно за здравеопазването! От къде им идва наглостта изобщо да коментират нещо,което се намира в това състояние именнно заради тях!
70
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мнозинството е загърбило държавата.
69
4
 
19
 
! Отговори
56 преди 10 години
Когато си *** трябва да се пазиш да не ти душкат миризмата ...Тази изглежда доста нахална.....
68
4
 
24
 
! Отговори
1 преди 10 години
До Анонимен-77,точно така,при управлението на тиквата се вдигнаха цените на лекарствата,а сега се възмущават от тях герберите нещастни.
67
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ох, тия пък били бесни... Тотално съсипаха здравеопазването, сега се загрижили. Маймуни!
66
21
 
8
 
! Отговори
до glarus3 преди 10 години
На комуниста как да обясниш че пътя е пари.Асфалта не се яде но с него се правят пари.Как? В петък тръгвам за морето спирам по пътя ,обяд после харча пари в Бургас.В неделя се връщам.Спира кораба в несебар туристите отиват за ден в Пловдив София или другаде и вечерта се връштат но вече са похарчили пари в тези градове.Ако няма път това няма да стане.Туризъм и бизнес без път нестава.Който не вярва да види как е в европа.Там първо правят път после индустриялна зона.
65
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-големият провал в здравеопазването е на ГЕРБ, бесни били, ай стига. Филма за лекарствата излезе по тяхно време, та хората видяха за какво става въпрос, нещо да сте направили господа от ГЕРБ?
64
2
 
1
 
! Отговори
КАМАСУТРА преди 10 години
Блажите ли, идиотчета?
63
8
 
4
 
! Отговори
AНТИМУТРA преди 10 години
Аз съм *** ДПС активист и работя срещу всички истински българки партии.
62
10
 
25
 
! Отговори
мнение преди 10 години
ГЕРБ доказаха, че разбират само от асфалт. Да не ми обясняват нищо за здравеопазване. Откраднаха ни 2 млрд лв от парите за здраве, оставиха ни ДДС върху всякакви здравни услуги, решиха да крадат от заплати на лекари, фармацевти и прочее. Но последните се оказаха по-разумни и тук сега населението ще се лекува при бръснаря! Друг вариант е да използват осъден лекар, който работи за обществена полза. До там докараха квалифицираните кадри. Асфалт, дупки, асфалт, дупки и микрофони разбира се!
61
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А бре, по времето на ГЕРБ, не се ли палиха по улиците раково болни?
60
9
 
30
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
БЕСНИ СА ДА ОТ ГЕРБ ЩОТО НЕ МОГАТ ДА ОТКРАДНАТ РЕЗЕРВА НА ЗДРАВНАТА КАСА ОТНОВО!1!ЗАТВОР ЗА ДЯНКОВ И БОРИСОВ И ТО ДОЖИВОТЕН!
59
1
 
1
 
! Отговори
titi преди 10 години
to se vijda 4e ima kapani slojeni ot godini, i to savsem naro4ni !!!
58
16
 
13
 
! Отговори
glarus 3 преди 10 години
трябваше да ви оставят старите икаруси и да не правят нищо по пътната мрежа на софето,да не говорим за метрото.дали се замисляте или го имате за даденост?ако не беше бате ви боко,сега щяхте да се потите по задръстванията,но комунягата не вижда две и двеста.той си знае мандрата.***.
57
13
 
9
 
! Отговори
glarus 3 преди 10 години
хахахахахаааааааа,кутевчета,спонсора ви е в партия,която се разпада на чаркове а вие се пънете да оплювате човека,който направи за три години повече от колкото вие обещахте за двайсет и не знам колко години.бравос на таквис родолюбци.учете ориенталски езици ЩОТО с вашия продажен И *** манталитет ще си ПОДАРИТЕ родината на сили за които не подозирате.ашколсун червенотиквеничковчета.*** балъци сте вие.айде на минусите.***.