Губим доверието на европейските ни партньори

Имаме една нулева година в съдебната реформа, коментира експерт
Обновена: 22 яну 2014 15:12 | 22 яну 2014 11:09,
10
Губим доверието на европейските ни партньори
Снимка: Bulgaria On Air

Европейски ни партньори са загубили доверие в страната ни, коментира в ефира на Bulgaria On Air програмният директор на Българския институт за правни инициативи Христо Иванов по повод доклада на ЕК за България.

„Истината е, че сме много далеч от изпълняване на очакванията както на партньорите ни, така и на българските граждани. Доверието е загубено, седем години след началото,“ подчерта Иванов.

По думите му Еврокомисията не само няма да прекрати мониторинга, но и ще разшири полето на наблюдение. Той допълни, че по отношение на съдебната реформа България отчита една нулева година.

„От друга страна, политическата ситуация от последния доклад се промени и това е една сериозна промяна. Посланиците на Франция и Германия говориха за олигархичен режим,“ посочи Иванов. По думите му е много важно, че общественото недоволство се отчита.

Той посочи, че посланието, което се изпраща, е обявяването на големите партии и на българското правителство в несъстоятелност.

За изгубеното доверие е показателен и фактът, че докладът е предоставен на българското правителство за реакция само 10-12 часа преди официалното му оповестяване, коментира Иванов. Той посочи, че преди срокът е бил около месец, но постепенно е намаляван, заради изтичането на информация и опитите за оказване на влияние от наша страна.

„Направени са малки разлики в текстовете, които са раздадени, за да има възможност да се проследи откъде изтича информация. Отношението и на техническо ниво е като към един провинил се ученик, който трябва да бъде пазен да не направи някоя беля“, коментира още той.

По думите му с доклада се обявява пълен банкрут на Висшия съден съвет по отношение на изпълняваните от него функции и по структурирането му.

„Спука се и балонът около ДАНС и създаването на Специализирания съд и прокуратура. Изтъкваните плюсове по тази линия и липсата на резултати са показателни за това. И препоръката на ЕК е да се създаде изцяло нов орган за следене на корупцията на високите етажи“, посочи програмният директор на Българския институт за правни инициативи.

Той отчете скандалните назначения във ВСС, ДАНС и Комисията за конфликт на интереси.

„Навсякъде имаше скандали при назначенията по висшите етажи. Имахме скандал Гугушева,  Марковска, Пеевски и т.н. Последният е при назначението на главния инспектор Висшия съдебен съвет (Веселина Тенева),“ посочи Иванов. Той подчерта, че това е показателно за липсата на прозрачност при провежданата процедура.

По думите му е необходима промяна в Конституцията по отношение на прозрачността в назначаването и проверката на кандидатите за висшите постове в държавата.

„Много от важните назначения за уредени със закони, но те постоянно се променят. Например, ако не е удобно президентът да направи назначение, му се отнемат правомощията“, коментира Иванов. Според него българските политици ще неглижират изводите от мониторинговия доклад, но последиците за страната в дългосрочен план няма да бъдат особено положителни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
1
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Синьо-жълтата мафия се оля от кеф от критичния тон на доклада, защото го свързват със сегашното правителство, но това не е така, защото пропуските и неизпълненията на препоръките се отнасят за правителството на ГЕРБ и служебното. Не трябва да се допускат такива отново във властта, защото от тях печели само мафията и олигарсите около КРИБ .
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като сме послушници това ни чака.Вижте какво прави Гърция и Испания
5
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво иска ЕС от нас -пълно подчинение и никакъв глас .Така сме седем тодини .Да не би Франция ,Италия ,Испания ,Португалия да са цъфнали та чак вързали и кой е на власт в тези страни -мафията от 50 г. насам но защо не гледат и там.
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не ти ли стана ясно,че България никога в цялата си история не е имала партньори,даже и сега!!Знаеш ли,колко им пука на европейските ти партньори за България и българите,че за доверието им да им говориш?Пука им единствено да има правителство от ***-ПОСЛУШКОВЦИ,които да ги подкрепят и така вече 24 години!Капиталът и монополът си искат всяка година печалбата ако може да нараства и да е с възможно по-големи държавни гаранции!Според мен това не са партньори,а висша класа мошенници и обирджии!
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А те дали някога са имали доверие в нас? Мисля,че те знаят по-добре от народа ни колко са корумпирани управляващите.
2
0
 
11
 
! Отговори
И аз загубих доверие преди 10 години
в партньорите. Досега трябваше да са докарали пенсионирани данъчни от Германия, пенсинирани полицаи от Швеция, пенсионирани директори и да са ги назначили по министерствата за да отлепим от дъното. Виж Гърците веднага клекнаха на реформи, като им обясниха трика с пенсионираните данъчни и започнаха сами да си вършат работата. Що за партньори са това? Оставиха ни на шайка разбойници, за оито трябваше да има европейски заповеди за арест.
1
3
 
14
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
В какъвто и да е формат появи ли се шведската тройка във власта с неразделния тандем БСП-ДПС-ДС ни чака глад, мизерия и замръзване въпреки благоприятната зима навън!!!!За разлика от късата памет на нацията ни европейските граждани помнят и Серльо и Олигарски и хидроинжинера Доган.