Разликата между БСП и ГЕРБ се топи, пет партии с евродепутати

Червените – 7 депутати в ЕП, ГЕРБ – 6, ДПС – 2, РБ и Бареков – по един
Обновена: 22 яну 2014 10:07 | 22 яну 2014 08:38,
124
Разликата между БСП и ГЕРБ се топи, пет партии с евродепутати
Снимка: архив, БТА

Пет политически партии ще имат свои представители в новия Европейски парламента, ако изборите бяха днес.

Това сочат данните от социологическо проучване за нагласите през месец януари на Агенция Сова Харис по поръчка на вестник „Преса“.

БСП ще спечели седем депутатски места, ГЕРБ - с едно по-малко - 6, а Движението за права и свободи ще спечели два мандата.

Партията на Николай Бареков "България без цензура" и Реформаторският блок ще имат по един депутат в Европарламента.

Разликата между БСП и ГЕРБ се е стопила до 1.1%, сочат още данни на изследването. Ако днес има извънредни парламентарни избори, БСП печели доверието на 19.5% от избирателите, ГЕРБ – на 18.4%. ДПС ще спечели 6.8%, Реформаторският блок – 4.2%, „България без цензура“ - 3%, а „Атака“ - 2.3%.

Тези стойности показват, че в началото на предизборната кампания за евровота не можем да говорим за значителен превес на някоя от водещите политически сили, коментира социологът Васил Тончев. 

Няма съществени размествания при доверието към водещите политически фигури. На първо място е еврокомисарят ни Кристалина Георгиева с 43% доверие, следвана от кметът на София Йорданка Фандъкова – 38%, президентът Росен Плевнеливе – 33%, Георги Първанов – 32%, Маргарита Попова – 30%, премиерът Пламен Орешарски – 29%, Сергей Станишев – 27%, Бойко Борисов – 26%.

Наблюдаваме увеличение на доверието към Росен Плевнелиев и Бойко Борисов, което е в унисон с повишението на подкрепата за ГЕРБ. Същевременно бележи спад доверието към Георги Първанов, което очевидно предстои да се преосмисля от избирателите вследствие на очертаващото се разграничаване от ръководената в миналото от него партия, коментира Тончев.

Изследването е направено в периода 10-15 януари. В него не е отчетено инициативата на Георги Първанов да възроди АБВ и да регистрира паралелна листа вляво за евровота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Какъвто е "матр 33Докато Вие мрънкате, че нямало, за кого и за какво, *** ЩЕ ВИ ИЗБЕРАТ ПАК БСП-то после ще Ви сложим за програмен премиер ЦАР КИРО !
40
1
 
3
 
! Отговори
до 42 преди 10 години
Не знам кой е мит...ама тогава нямаше дясно и второто което е ,че от тогава до сега са минали 8 години и тече 9-тата......не живее в миналото мен....И ние сме били на 3 морета ама сега какво сме а?
39
3
 
2
 
! Отговори
Щастлив Дупесар преди 10 години
В ДПС сме двама. Двама под юргана. Бареков да си е сам. Йо хо хо, йо хохо. Глъсувайте за нас всички вие млади пичове.
38
12
 
9
 
! Отговори
Хасму преди 10 години
Много му дават на теА ГРОБ, бе! Баце ппак е развързал кесията.
37
2
 
7
 
! Отговори
преводач преди 10 години
Разликата между политическите трупове се топи.
36
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
мит е че Станишев изгуби всичик избори - той спечели изборите през 2005 и стана премиер.
35
4
 
16
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Ха, ха лайномета Бареков с повече проценти от *** Волен?????АБВ изобщо го не сметат щот *** по-става за политик от Калфин и Първанов, смех в залата!!!И това ако не е платено проучване което изобщо не се е състояло та на??????Връх в стакмистиката бележи Серльо украински със 7 евродепутата, да бе да!!!! Явно Совите са станали врачки!!!!!!
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ВасилевМного по-здрави от *** на Путин !
33
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СОЦИОЛОГИЧЕСКО ПРОУЧВАНЕГосподине,за кого ще гласувате?-ае я си еви майката е........резултат глас за БСП
32
1
 
2
 
! Отговори
pesimista преди 10 години
До someoneiaxtakaza25godinidemokraciqnitoedinpatvnesamepitali
31
4
 
18
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
Ха, Бюречков с депутат. И кой ще е той? Гелето Славчев-Центриста или оная с орловия нос? Тая смешна платена организацийка съществува преди всичко да чеше егото на пре.бания през май Бюреков, който си мислеше, че е разкрил кой знае какво, а то другарите-кутевци го употребиха и изхвърлиха като познайте какво. Нали му гледах селската вечеринка оня ден - за два часа освен него думата взе единствено Гело Славчев, за да плямпа някви малоумщини около изборния кодекс. Депутат щял да има, ***
30
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До кочоДа бе, "не гласувайте", "не гласувайте", в това време *** ще си изберат пак БСП-то, а Вие, ЩЕ ГО ДУХАТЕ !
29
1
 
10
 
! Отговори
Какъвто е "матр преди 10 години
такива и процентите. Виж, бих се изненадал ако видя изследване с 60-70% негласували, защото няма за кого, няма за какво, все *** са се наредили.
28
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До социологНИКОГА ГРОБ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11
27
1
 
9
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
До до 6 Намаляват ни местата заради Хърватия... не само нашите, и на други страни.
26
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И някой да му прави впечатление ,че АБВ въобще не фигурира ...а точно те могат да вземат гласовете от червени бабички на БСП....
25
7
 
17
 
! Отговори
Бай Вълчо от Хисаря преди 10 години
Не искам да гласувам за тези 5 партии.Те доказаха своя мафиотски характер с бюджетиранато си и разходването на парите на данъкоплатците.13лв за един глас.Затова мисля,че една национална стачка е по-добрия начин за да изгоним негодницитеКой може да ме убеди ,че тези 240 маламурника мислят за мен?
24
1
 
3
 
! Отговори
pesimista преди 10 години
До Анонименdapratimsiderow w ewropejskiqparlamentgolqmcirk
23
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Моля някой да ми обясни....човека изгубил абсолютно всички избори в кариерата си СТАНИШЕВ.....има по висок рейтинг от човека спечелил абсолютно всички избори в кариерата си Борисов....ае господа комунисти,поне като им плащате на тия да изкарват толкова велики дайте малко по реалистично...то е смешно това просто...
22
5
 
12
 
! Отговори
RedNosse преди 10 години
Какви са ти яманипулации нарочно пускате измислени изследвания, за да може хорат ад ане отидат да гласуват като разберат как е положението защо не се гръмнете ????