НЕК ще изнася директно ток за Турция

През март подписват за строеж на газова връзка с южната ни съседка
Обновена: 24 яну 2014 14:03 | 24 яну 2014 11:57,
35
НЕК ще изнася директно ток за Турция
Драгомир Стойнев. Снимка: архив, БТА

Съвместна българо-турска компания ще подпомогне износа на електричество от България за Турция, съобщи на брифинг ресорният министър Драгомир Стойнев, след като се срещна с турския си колега Танер Йълдъз.

Компанията ще бъде регистрирана в Турция, като акционер от българска страна е Националната електрическа компания (НЕК). Съвместната компания ще позволи на НЕК директно да изнася ток за южната ни съседка.

"Това е само една от стъпките за оздравяване на енергийната компания", допълни Стойнев.

По време на срещата са били обсъдени и намеренията за изграждане на газова връзка между България и Турция. Стойнев съобщи, че през март ще бъде подписан договор с конкретните срокове за изпълнение и начина, по който ще бъде изпълнено строителството.

Все още обаче не може да се каже колко ще струва изграждането на връзката. Това ще зависи от много фактори, сред които и отчуждаването на имоти, коментира Йълдъз.

За изграждането на газовата връзка от българска страна ще се ангажира операторът на мрежата - "Булгартрансгаз". Тепърва ще се избира кой ще реализира проекта от турска страна.

Общата дължина на газопровода е 114 километра. Плановете са до 2 години да получаваме природен газ от Турция.

От турска страна се надяват и на техническо сътрудничество в областта на ядрената енергетика. Танер Йълдъз коментира, че Турция още не е взела решение за изграждане на ядрена централа край Резово. “Мястото е едно от петте, за което обсъждаме изграждането на нова мощност, но водеща е безопасността”, коментира турският министър.

"Подкрепяме "Южен поток" - той е от голямо значение от гледна точка на доставките на газ към ЕС", допълни още турският енергиен министър.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Be_google BRAVO преди 10 години
Поне трима са на място- Орешарски, Стойнев и Чобанов.....остналите и от ДСБ, или ГЕПБ да бяха нямаше да е проблем!!! БРАВО! Пореден огромен успех....приятели от ДСБ, Меркел прави коалиция с най-голяма лява партия, за да спаси Германия. ЕТО ТАКА СЕ ПРАВИ ГОЛЯМА ПОЛИТИКА- с ДИАЛОГ!!!!!!!!!!
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОЛКО ИНТЕРЕСНО- ТУРЦИЯ СТРОИ ЧЕТИРИ АЕЦ, ПЪК НИЕ ЩЕ Й ИЗНАСЯМЕ ТОК. ОТКЪДЕ ? 7 БЛОК НА КОЗЛОДУЙ ВСЕ ОЩЕ НЕ СЕ ВИЖДА НА ХОРИЗОНТА, ДАЖЕ ПЛОЩАДКА НЯМА ОПРЕДЕЛЕНА ЗА НЕГО, АЕЦ БЕЛЕНЕ ГО ЗАБАТАЧИХА В НЕВЕРОЯТНИ РАЗМЕРИ- ЛЪГАХА, МАЗАХА И НАКРАЯ ЛЕГНАХА НА ДПС ПО ВЪПРОСА- А ЗНАЕТЕ ЛИ ЗАЩО ДПС СА ПРОТИВ СТРОИТЕЛСТВОТО НА БЕЛЕНЕ?ЗАЩОТО ТАМ КАКВОТО ИМАШЕ ДА СЕ КРАДЕ- ТОЧНО ТЕ ГО ОКРАДОХА, СЕГА ТОЧАТ ЛИГИ ЗА НОВИЯ "ГЬОЛ". ФИРМИТЕ НА ВЪЛКАНОВ СА КАТО ЛИСТНИ ВЪШКИ- КЪДЕТО МИНАТ И ТРЕВА НЕ РАСТЕ СЛЕД ТЯХ
23
1
 
3
 
! Отговори
wtf преди 10 години
А ще ги задължите ли с договор, да изкупуват първо фотоволтажния ток, и токава евтиния?
22
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Този Стойнев се оказа доста упорит.Браво
21
2
 
1
 
! Отговори
до анонимния педал преди 10 години
виж какво ако си решил да пишеш на български пиши ако не сложи си мангалското име
20
0
 
12
 
! Отговори
Учуден преди 10 години
До сега как е ставало износа???С посредник ли? Някой частник сложен там просто да го правим супер богат...Бах ти и държавата.
19
7
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 10 години
Българо турска компания която ще бъде регистрирана в Турция с участието на НЕК ? Драгомир Стойнев веднага да бъде даден на прокуратурата за предателство ! Този пелтек е продал електрическата компания на Турция . След като това е акционерно дружество каква е гаранцията че няма да се включат мръсни капитали там . Доказа се че Ердуган е човек на алкаида и център на световният тероризъм ! Каква е гаранцията че през тази фирма няма да се перат пари на терористи ? ПОЗОР ЗА ТОВА УПРАВЛЕНИЕ
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А сега няма никакви олигарси от ДПС в управлението,нали,уважаеми анонимен 22.Колкото до наркотиците,Бредо,например,беше пратен в затвора от Цветанов.Има ли доказателства за участие на Борисов в наркотрафик. А сега за бизнеса,въпросът е кои фирми ще изнасят електроенергия и къде ще отиват печалбите.
17
2
 
13
 
! Отговори
Крис до 20 преди 10 години
Проблемът е, че идва от БСП. А такива подобия като киро кофражиста, винаги казват на черното бяло. Даже и токът да му стане безплатен , заплатата 2000 лв, такива като кофражиста , пак ще намерят за какво да плюят. Това са вечно недоволните "псевдодемократи" , които само лаят като разпрани кучета. Ама то и името му го показва, кофражист... Той още живее с мечтата да върне костофф или боцко на власт, такива са те... само им вижте електората и може да съдите за тях...
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
на Бойко контактите му с турция не бяха САМО икономически, мноог извинявай - той създаде втора турсак партия, назначи туриц в министерестават, не напарви нищо за да махен олиграси подопогани от ДПС, доир увеличи тяхнаат мощ....за тоав говорим. А тук става въпрос за БИЗНЕС с Турция - това е различно - никой не може да критикува Бойко за БИЗЕНЕСА с турция, но при него това бе само една малак част от цялото. да не говорим че бойко свеждаше Бизнеса с туриция до НАРКОТРАФИК срещуМАГИСТРАЛИ.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
дали тока е евтин може да се поспори - цени за навън съвсем не са като тези за навътре. пак манипулации
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И какво толкова лошо има да изнасяме ток за турция някой може ли да каже. Тук не говоримза политика, а за икономика. Ако искаме да има пари в хазната трябав да увеличим точон износа, за сметка на вноса - по всички показатели. Най-логично е да се изнася за някоя от съседките ни или за някоя от черномрските държави (русия , Грузия). От статията стаав ясно, че в България ще постъпават повееч пари, не забирам какъв е проблема тогава?Всичик искает висок стандарат но никой не казва как?
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Слава богу, че им министри като Стойнев.При все, че не е идеален е млад с желание да работи за страната, не е от тъпите юпита като Милен велчев или Дянков които внесохем отвън и си представяха България като една фирма, която могат да управляват като натискат бутани, като едини "симулатор", нито като Старите муцуни Муравей Радев и Стоян Алексдаров , които бяах като слонове в стъкларсик магазини, не личи си, че Стойнев е от по-новоот поколение.
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
повече износ - повече пари в хазнаат - по-висок жизнеен стандарат.другитя ваирнат рабира се е някой случайно да открие нефт или да се овуличат данъците.
11
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като не обръщаме голямо внимание на това,че този на снимката и Вигенин приличат на *** в главата(никой не е виновен напълно за външността си),не разбирам защо и умът им е толкова.А всички,които пишеха срещу Бойко се възмущаваха от контактите му с Турция по същия въпрос,а сега какво ли ще пишат.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къде е тука националия интерес? Износ на ток. Народът трябва да живее с проблемите на герб и реформаторския блок, които страдат от флашки, въшки и бръмбари и искат избори.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
i posle pla6tame neustoyki po dogovora
8
6
 
9
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Че как тъй ще изнасяме ток без пощенските кутии и банкови сметки на Кадиеви, Ръ Точката и другите кухи фирми на КомПартията?
7
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СТОЙНЕВ *** НА ОБЩА БАНЯ С ТУРЦИТЕ
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименДа става алъш вериш:)