Твърдо "Не" от БСП за референдума на Плевнелиев

Част от идеите били противоконституционни
Обновена: 3 фев 2014 14:01 | 3 фев 2014 08:36,
264
Твърдо "Не" от БСП за референдума на Плевнелиев
БСП се противи на електронното гласуване. Снимка: flickr

Социалистите не приемат предложения от държавния глава референдум за нови изборни правила, който по идея на Росен Плевнелиев трябва да се проведе успоредно с вота за евродепутати през май.

Това обяви пред Нова тв депутатът Корнелия Нинова, която аргументира позицията на левицата с това, че част от предложенията на президента противоречат на Конституцията.

Още по темата

"Не го приемаме, защото част от заложените идеи, например тази за задължителното гласуване, са противоконституционни", каза тя и обясни, че в основния закон гласуването е право, а не задължение. Електронното гласуване пък криело рискове за злоупотреби.

"Не сме готови за това, нали в Изборния кодекс е заложено машинно гласуване. Предложено е, обсъждаме го, но въвеждане на електронно гласуване крие рискове", повтори червената депутатка тезата си, че има вероятност от манипулиране на вота.

Нинова отрече твърденията, че левицата се страхува от електронното гласуване заради българите зад граница, близо 2 млн., които към настоящия момент не могат да гласуват заради невъзможността да отидат до определените им изборни секции в страните, в които живеят.

"Целта, която си поставяме, е да са прозрачни, почтени избори и да отразяват реално гласа на хората", категорична бе тя.

След пленума, на който ръководството на БСП свали политическото си доверие от Георги Първанов и хората, заявили подкрепа за движението АБВ, социалистите от "Позитано" 20 ще спорят с оценката на „колегите си”, че партията не си изпълнява предизборните ангажименти.

Това, според депутата Корнелия Нинова, е единствения въпрос, който си заслужава да бъде коментиран в бъдеще.

"Не усетих страх в залата. Мисля, че предварителното внушение, че това е страшен съд, революционен трибунал и т.н., бе силно преувеличено. Имаше други емоции – имаше категорична оценка, че това, което правят колегите от АБВ е политическа грешка, удар по БСП и волно или неволно работи срещу партията", каза още тя.

Според Нинова 90% от обещанията на управляващите в социалната сфера са изпълнени с изключение само на две – въвеждането на третия елемент от промените в плоския данък – 20-процентно облагане на доходите над 4 500 лева и предсрочното пенсиониране, когато не достигат две години стаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Президента е прав, тези въпроси са си за референдум за да каже народа какво иска, а какъв ще е резултата само бог знае а не некви си политолози или ***!!!!!Но се питам и отговор не искам, защо социалистите народовластници ривът най-много?????
3
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само *** имат право на референдуми,кражби и лъжи.Казаха,че ще пуснат Белене,премахнат данък лихва,разрешат безобразното пушене,плоския данък и т.н.и т.н."НАПРАВИХА ГО,А".
2
4
 
67
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ БСП_ДПС преди 10 години
А ПЪК НИЕ ИЗБИРАТЕЛИТЕ СМЕ ТВЪРДО ЗА РЕФЕРЕНДУМА на Президента Плевнелиев,на всички им стана ясно че комунистите са против ДЕМОКРАЦИЯТА,но искат да са капиталисти и децата им да учат и живеят извън България,те сега вече Ще видите Кон боб яде ли другари комунисти.Референдум ще има въпреки вашето категорично несъгласие другари,защото ще има подписка от цяла България,ние избирателите да си изберем начините на гласуване и модела,24г.вие другари убивате всичко демократично но народа вече узря ...
1
8
 
53
 
! Отговори
междунар. журналист преди 10 години
Другарю, Дилян Пеевски защо не наредите на Вашите любими медии да публикуват, че Ц.Цветанов и още двама от ГЕРБ ще участват в молитвената закуска с Президента на САЩ -Барак Обама. Обяснете на Българските граждани, защо се канят само хора от ГЕРБ. Ще ви отговоря-защото това са почтени политици, които мислят за доброто на Родината си, а това се уважава в САЩ и Европа.