Отхвърлиха проекта на "Атака" за национализация на ЕРП-тата

Дебатът за рестарт на АЕЦ "Белене" засега се отлага
Обновена: 5 фев 2014 18:12 | 5 фев 2014 18:06, Надежда Бочева
47
Отхвърлиха проекта на "Атака" за национализация на ЕРП-тата
Снимка: Creative Commons

Парламентарната комисия по енергетика отхвърли внесения от „Атака“ проект на решение - трите електроразпределителните предприятия (ЕРП) да бъдат преобразувани в дружества с преобладаващо държавно участие. Вносителите от „Атака“ настояваха парламентът да възложи на правителството да предприеме необходимите за това действия.

Депутатът Волен Сидеров, който е автор на предложението, припомни, че при управлението на кабинета „Сакскобургготски“ електроразпределителните дружества са били приватизирани и „Атака“ определя това като „национално предателство“. Според Сидеров обаче това може да бъде поправено.

Откакто са приватизирани ЕРП-тата, услугите за гражданите се влошават, цената на тока расте, а печалбата се изнася в чужбина - например за 2011 г. - 3,8 млрд. лв., твърди депутатът.

Явор Куюмджиев от "Коалиция за България" заяви, че чуждите компании, собственици на ЕРП-тата, се държат с българските граждани като трета категория хора. Той даде за пример възможността да бъде изключен токът заради сметка от 1 лев.

Трябва да се предприемат мерки спрямо ЕРП-тата, ако трябва – обратно изкупуване на продадените преди време дялове. Сега това е усложнено, тъй като предишното управление продаде миноритарните дялове. Собствеността може да бъде възвърната по пазарни механизми. Не става въпрос за нов 9-ти септември или национализация, уточни Куюмджиев. Според него обаче не трябва да се предприема „груба намеса“ на държавата.

Сидеров репликира, че от „Атака“ също не искат „груба намеса“ и нецивилизовани мерки. „Има начини на една компания да бъде казано, че трябва да се оттегли“, твърди той.

Не за първи път "Атака" настоява за връщането на ЕРП-тата в ръцете на държавата. В едно от последните си решения 41-то Народно събрание отхвърли внесения от националистите проект с подобно съдържание.

Делян Добрев от ГЕРБ отбеляза, че е вредно да се наливат държавни пари във фалирали предприятия като „Химко“ - Враца и „Ремотекс“ - Раднево. Той предложи да бъдат изслушани представители на правителството за тези решения.

В крайна сметка проектът на Сидеров бе отхвърлен с 2 гласа „за“, 5 „против“ и 8 „въздържал се“.

По-късно пред журналисти Сидеров заяви, че ЕРП-тата могат да бъдат убедени да се оттеглят, като им бъдат отнети лицензите за продажба на електроенергия. Той се обяви за въвеждането на пределни цени на тока за социално слаби. Лидерът на „Атака“ обвини БСП, ДПС и ГЕРБ в единодействие, с цел да не мине проектът му.

Явор Куюмджиев коментира след заседанието на комисията, че теоретично е напълно възможно държавата да изкупи мажоритарни дялове в ЕРП-тата, а предвид пазарната обстановка това може да стане на цени, по-ниски от продажните при приватизацията.

По повод решението на „Атака“ да оттегли от пленарна зала искането си за размразяване на проекта „Белене“ и последвалите критики от ГЕРБ, Сидеров обясни, че проектът е оттеглен от зала, за да има експертна дискусия в енергийната комисия.

Тази дискусия обаче не се състоя. Депутатите от комисията отложиха обсъждането на проекта за продължаване на строителството на ядрената централа, докато в комисията не се явят лично министрите Драгомир Стойнев и Петър Чобанов.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: АтакаАЕЦ БеленеЕРП-та
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Да да да да !! Точно така -ВЪН ЕРПтата от БГ - мръсни кръвопиици смучещи бедняците в Бг ! Волен е популист но куриозът е -че само той внася най наболелите народни проблеми - другите си правят --ПАС
23
3
 
7
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
До АтакистКак ги изброи тези 8 милиона ? Не останаха ли 6 ?
22
1
 
16
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Ами така е било, така е и така ще бъде винаги докато тоя парламент се обитава от ***! Липсва и воля на народа да влезе и да ги помете със тежки сопи и тухли.А са само около 80 души които винаги правят стена на Атака! На тия 80 души висят 8 милиона!Толкоз е просто, и Фейсбук има и всичко, пуска се една темата описва се проблема, организира се народа и ги смачква тия *** дето само седят и *** там и вземат заплата,че и се вземат на сериозно!Някой от тях да е оправил страната досега?А?
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО Е , ЧЕ ГОТВЯТ НЕК ЗА ФАЛИТ С ТОЗИ ИСК НА АТОМСТРЙЕКСПРОТ, КОЙТО ЩЕ БЪДЕ СПЕЧЕЛЕН ОТ РУСНАЦИТЕ И ТАКА ВСИЧКИ АКТИВИ НА НЕК ОТИВАТ В РУСКИ РЪЦЕ- ЩОМ НЕ ИСКАТ ДА НАПРАВЯТ ПРОЕКТНА КОМПАНИЯ АЕЦ БЕЛЕНЕ И НЕК ДА ВЛЕЗЕ С АПОРТНА ВНОСКА - ГОТОВАТА ПЛОЩАДКА , КОЕТО ПРЕДСТАВЛЯВА 25%, ЗНАЧИ ПРОСТО ИСКАТ ДА ХАРИЖАТ ВСИЧКО- ВЕЦОВЕ , ТЕЦОВЕ ПЛЮС ПЛОЩАДКАТА НА РУСНАЦИТЕ- ПРОСТО И ЯСНО.
20
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аве аз да питам тия атакистчета тука сте много силни,ама днес в народното събрание един ФЕС като говореше на турски на трибуната,кой не каза нищо мълчаха като П****ки,днес също на Хасково има нов областен управител и пак турчин,кадесте ве атакисти нали сте против турците.Гордеете се че не сте разрешили на ГЕРБ да са пак във влстта а какво направихте докарахте Турци да ни управляват.Това ли ви беше целта да не допуснете ГЕРБ в властта а да докарате Турците да ни управляват.Просто вие сте ***.
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КАТО СЛУШАМ ПРИКАЗКИТЕ НА ОРЕШАРСКИ, ВСЕ ЕДНО СЛУШАМ БОЙКО, САМО ЧЕ С КУПЕШКИ ФРАЗИ- СЪЩАТА ТЪПНЯ И БЯГАНЕ ПО ТЪЧ ЛИНИЯТА ЗА ВСИЧКО, КОЕТО Е В ПОЛЗА НА НАРОДА И В УЩЪРБ НА ОЛИГАРХИЯТА- И ТИЯ КАТО ОНИЯ ! МАЙ НАИСТИНА ВЕЧНАТА АМБЪР ДОГАН Е МАЙКАТА И НА ДВЕТЕ ПРАВИТЕЛСТВА
18
4
 
14
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
Атака - това е изборът - комунистическите *** ги видяхме. И този път управлението на бсп ще свърши с национална катастрофа
17
9
 
10
 
! Отговори
Просто пушилка преди 10 години
Ами като не им приемат предложенията за:1000 лв. заплата500 лв. пенсияНационализация и т.н.Да напуснат парламента и да тръгнат към нови избори.Иначе всичко наистина е пушилка.
16
0
 
4
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
15Те постилат за тебе и баница ти точат - патки с патки
15
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво на АТАКА ! Поне се вижда ясно, коя е истинската тройна коалиция - ГЕРБ, БСП и ДПС !
14
5
 
13
 
! Отговори
Емигрантка!!! преди 10 години
КВи ЕРП-та бе ***! 3 000 000 *** не плащат ток,вода,данъци,а вземат помощи,детски и европари и 3 000 000 пенсионери лапат пенсиии и взимат наеми от апартаменти и реституция! И 1 000 000 *** работят ,за да им плащат пенсиите и помощите! Емиграция! Никакви ЕРП-та!!!!!!!!
13
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не съм привърженик на "Атака", но в случая съм съгласен с тях не на 100, а ако щете - на 1000 %!Коментар 11, БРАВО!!!!
12
1
 
12
 
! Отговори
Дълъг инкасатор преди 10 години
До АнонименПропуснал си "безпартия" корумбашев вец+фец
11
2
 
14
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
Приятели,До кога евроунижения, налагани ни от евроеничари?- Взеха ни пазарите и заводите, разориха ни селото и искат да ни изкупят земята - МЪЛЧИМ!- Взеха ни 10% от спестянатията, 90% живеят с доходи под Обществения минимум от 562лв., качват ни възрастта за пенсий МЪЛЧИМ!- Спряха ни евтиния от Козлодуй, пробутват ни скъпия фото-ток и ни пречат да печелим от Южен поток и Белене ДО КОГА ЩЕ МЪЛЧИМ? - Едно унижение, което не получи подобаващ отговор, става причина за все нови и нови унижения Р.Рейгън!!!ВСЕКИ ПЪТ, КАТО ЗАМЪЛЧИМ, ТАКА И СТАВА!!!.
10
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кого засегна Сидеров, с таксата от 20% за ВЕИ-та!!!Нещастните олигарси с ВЕИ:- В. Златев - годишно печели 17.5 млн. лв- Иво Прокопиев - 9.4 млн. = Плевнелиев- Н. Вълканов 9.4 млн.- Цветелина Бориславова - 9.1 млн.- Т. Начев, ГЕРБ -7.6 млн.- В. Аличков - 6.7 млн. - С. Донев 4.4 млн. = Румяна Желева.
9
2
 
27
 
! Отговори
SAUER преди 10 години
Националните предатели в парламента отхвърлят всичко,което е полезно за България и народа. Това предложение можеше да ни спаси от монополите.Отхвърлиха и задължителното гласуване за да могат с платените гласове и "твърдият " им електорат в парламента отново да влезнат само турци, *** и комунисти. Ще дойде и видов ден *** и,когато ще се гласува с дърво по главата ,а не с бюлетини.
8
1
 
16
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
Приятели,1. Когато няма слънце и вятър трябват Заместващи мащности! Още преди 10г. анализите показваха, че за да не се дестабилизира Енергийната система са допустими 300 Мв. фото- и вятърни ВЕИ. - Кои *** допустаха строежа на 1 800Мв??? ВЕЦ-овете също са възобновяем Източник (ВЕИ)...!!!2. Когато говорим по-глобално - за Екология, трябва да говорим за невъглеводородна или ЗЕЛЕНА енергия, а зелена е и Атомната енергия, при това тя отговаря на понятието "базова", без която не може да има Е.С-***..
7
0
 
22
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
ЩО Е ОМРАЗЕН ДОГОВОР?След като свалиха Садам, САЩ обявиха дълговете на Ирак за ОМРАЗНИ, ДЕНОНСИРАХА ги ЕДНОСТРАННО и България загуби 2 милиарда долара!!! ИНо в международното право това е ЗАКОННО, защото:1. Сключени са тайно от народа.2. Народа губи (не се възползва) от тях.3. Подписалите ги са знаели горните 1 и 2 и въпреки това са подписали!Договорите за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗКУПУВАНЕ на ток СА ОМРАЗНИ!Затова:- Или ПРАВИТЕЛСТВОТО ще ги ДЕНОНСИРА по лесния начин или Хората по трудния!.
6
27
 
2
 
! Отговори
7777 преди 10 години
Поредния цирк за вдигане рейтинга на Атака!
5
0
 
18
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
Истината за Енергетиката1. Инсталирани 13,8 GW - Ядрени 2,0 = 14,5%- ВЕИ (слънце, вятър, вода) 4,99 = 36%- ТЕЦ 6,8 = 49,5%2. ПотреблениеЯнуари 2013г 7,4 GW, но Внос 0,44 3. Излишъци- Изискване 2020г. е 16% ВЕИ (системата може да понесе 300Мв.), а разполагаме с 36% ( 1750Мв.)!4. Предстои дефицит- до 2020г. бракуваме 3 GW ТЕЦ и се качваме на черешата, а отдолу горския ще ни чака надървен.