Всеки стажант с трудов договор за срок до 12 месеца

НС прие на първо четене промени в Кодекса на труда
Обновена: 6 фев 2014 12:52 | 6 фев 2014 12:52,
17
Всеки стажант с трудов договор за срок до 12 месеца
Министър Хасан Адемов. Архив: Булфото

Трудов договор с условия за стажуване са новите промени в Кодекса на труда, приети днес на първо четене в парламента. Социалният министър Хасан Адемов обясни, че това е част от изпълняването на младежката гаранция и опосредстването на пътя между образование и бизнес.

С новия договор се дава гаранция за трудовите и осигурителните права за тези, които предстои да преминат професионална квалификация в условията на реална работна обстановка. По новите договори ще могат да се наемат младежи до 29 г. със средно или професионално образование, като условието е те да не са наемани на трудов договор досега.

Младежите ще се наемат за стажуване на длъжности, които съответстват на придобитата от тях квалификация или специалност, за срок от 6 до 12 месеца.

Продължителността на стажа и възнаграждението ще се договарят между страните по договора. В 14-дневен срок след края на стажа работодателят ще издава препоръка, с която младежът да удостовери придобитите умения пред бъдещи работодатели. Това прави лицето по-конкурентоспособно, смята Адемов.

Работодателят се задължава да обучи стажанта в реална работна среда, обясни още министърът. Няма да може да се сключва повече от веднъж такъв договор с едно и също лице.

Друго изменение предвижда работодателите да отчитат пред Инспекцията по труда положения извънреден труд веднъж годишно, а не както досега - всяко полугодие. Предлагат се и промени, свързани със служебното заличаване на подадени уведомления за сключени трудови договори.

От ГЕРБ се възмутиха, че сегашният Министерски съвет е откраднал техния кодекс. От опозицията обясниха, че години наред са работили по програми за младежка безработица.

"Над 30 000 млади хора намериха работа през последните три години. На база опита, който се натрупа, ние предложихме тези промени. Те откраднаха едно нещо, което ние направихме. Всичко, което се предлага от ГЕРБ, се отхвърля независимо дали е хубаво, или лошо. Този законопроект е нашият законопроект“, заяви Тотю Младенов.

Той обясни, че между първо и второ четене ще бъдат внесени много поправки от опозицията, защото има пропуски в така приетите текстове.

Депутатите отхвърлиха на първо четене законопроекта за промени в Кодекса на труда, внесен от ГЕРБ. С измененията се предлагаше работодателите да могат да сключват договори за стажуване с младежи, които все още се обучават в средни или висши училища.

Адемов обясни, че проектът на ГЕРБ отразява един по-ранен етап от работата на експерти от Министерството и социалните  партньори. По думите му записаните като вносители от ГЕРБ нямат никакъв принос към текстовете. Адемов посочи, че най-важната причина да не бъде подкрепен законопроектът на ГЕРБ е препоръката на Съвета на Европа, че стажантските договори трябва да обхващат тези, които вече са завършили средно и висше образование.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
САШО преди 10 години
КАЛПАЦИТЕ ОТ ГЕРБ СЕ ВЪЗМУЩАВАТ ,ЧЕ ИМ ВЗЕЛИ ЗАКОНА ? Е,КАТО ГО ИМАХТЕ ТОЗИ ЗАКОН ,КАКЪВ *** НАПРАВИХТЕ ЗА МЛАДИТЕ ХОРА ? НИЩО ! ЩО НЕ СИ ГО ВЗЕХТЕ ТАМ ,НА СМЕТИЩЕТО И ДА СИ ГО ЧЕТЕТЕ С БАТ ВИ ВАНЬО КОСТОВ ? БЕЗХАБЕРНИ ГЛАВОЧИ /ГЛАВЧЕВЦИ / ! САМО ЗА ДЕМАГОГИИ И ДА ПЛЯМПАТЕ ВРЕЛИ НЕКИПЕЛИ ВИ БИВА !
15
0
 
1
 
! Отговори
Харалампи преди 10 години
Аз преди повече от 5-6 години помогнах на доста младежи. С добро чувство, коректност и почти винаги със затворени очи за грешките заради неопитността си. Вярвах, че ако всеки постъпва така, включително и държавата ако помага, всички ще заживеем на едно по-добро място. Оказа се сега, че за да се спазва трудовото законодателство, плащането на заплата и осигуровки е най-малкия ангажимент. Трябват медицински преглед, заключение от СТМ, Съдебно свидетелство, и още куп документи.А глобите са мн.големи
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има хиляди начини България да се отърве от ***.!!! Трябва само разумно и 100% българско правителство което да знае да мисли и постепенно да вкарва закони които да затягат колана на таканаречените РОМИ хрантутници върху гърба българския народ,. Светът щял да говори ? Да говори! Да се чуе че има и България! Че в България има хора които мислят за своята страна и пазят държавата си от несъвестни и неспазващи законите
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е как ще си намерят свестните хора работа, като всички работодатели са пълни тъпаранри, най-простите и верни на партията, "назначени капиталисти". Може ли пълен *** да харесва умен човек?? Той търси същите служители, които да приличат на него.
12
1
 
10
 
! Отговори
Бен-Адам преди 10 години
Върнете казармата! Всички *** с основно или без образование от 18 до 20 год. възраст трудоваци. Вместо да плащате на фирми *** да бачкат за да си заслужат парите за майчинства. Който изчезва и бяга в чужбина да му се отнеме правото на помощи до края на живота. Среднисти да служат по спецялност 1 година.Приетите в университети без 8 месечна военна служба в Бългаия да нямат право да следват !Ако откажат -също без помощиЗакони трябват в тази държава а не мафиотски наредби !!!!!!!!!!
11
2
 
7
 
! Отговори
Кики преди 10 години
Край на стажантите, БСП ги разстреля с този закон! Няма да има такова животно вече освен в държавните фирми може би
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблемът е че не дават никакви кинти на стажант и не може да си плати само транспорта до работа.
9
0
 
7
 
! Отговори
ГЛАС НАРОДЕН преди 10 години
А ТЕЗИ, КОИТО НЕ СА СТАЖАНТИ И СА БЕЗ ТРУДОВ ДОГОВОР В Т. Н. СИВА ИКОНОМИКА... С ТЯХ КАКВО ЩЕ ПРАВИТЕ??? КАКВО ЩЕ ПРАВИТЕ СЪС ЗАПЛАТИТЕ, КОИТО СЕ ДАВАТ ПОД МАСАТА И НЕ СЕ ВНАСЯТ РЕАЛНИТЕ ОСИГУРОВКИ??? КОЛКО ГРЕШНИ ПАРИ ЩЕ ВЪРНЕТЕ НА ТЕЗИ, КОИТО ГИ ОСИГУРЯВАТ НА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА, А РЕАЛНО ТЕ ВЗИМАТ ДВА ИЛИ ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ??? ХАСАНЕ, ХАСАНЕ...НЕ МИСЛИТЕ С ГЛАВИТЕ СИ, А СТОВА МЕЖДУ КРАКАТА СИ
8
1
 
21
 
! Отговори
с. преди 10 години
На кой му пука за тъпия Трудов Кодекс в гадния ***!27 страни-членки на ЕС са с отворен трудов пазар!Европейската Комисия за пореден път постави остро въпроса за визовия режим за поляци,българи,хървати и румънци пред САЩ и заплаши,че ако въпросът не се реши е възможно да въведе реципрочни визи за ЕС!В момента текат преговори и до 6 месеца се очаква визите да паднат!И тогава цървулите наречени работодатели да си търсят балъци да им бачкат за по 300 евра и почти без права!У лево!
7
2
 
12
 
! Отговори
Харалампито преди 10 години
А каква е разликата между стажанта и работника по смисъла на Кодекса на труда? И в двата случая има трудов договор, обаче ако се счита за стажант, няма да може да се назначи примерно само за един летен сезон, да кажем 3-4 месеца. Пак не е достатъчно гъвкава схемата според мен, няма и стимул за работодателите да наемат хора без опит. Няма да има ефект.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
A летния стаж от 1 месец безплатен ли ще е?
5
2
 
13
 
! Отговори
мда преди 10 години
Снимката е доказателство , че сегашното управление е само задкулисие и опорни точки.Крият се като мишки да не стане ясно на хората какви ги вършат и да не разберат какво говорят по телефоните си и какво казват пред хората.Скандала с да разтурваме седенката на Орешарски е пример за всичките му министри , едно приказват пред хората , а друго правят зад гърба им.А още по смешното е , че компромати излизат само и единствено срещу ГЕРБ , без значение дали са управляващи или опозиция
4
1
 
25
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Адемов,то препоръката е - наш човек ли е ,давай го.Къде са тези фирми дето искат препоръки и гледат трудов стаж,умения.В тази държава колкото повече знаеш и умееш,толкова по-малък шанс имаш да те вземат на работа.Казвам го от опит.
3
0
 
22
 
! Отговори
Веселин преди 10 години
Какво ще стажуват като няма реално производство.....То ако има работа,няма да трябват стажанти а работници....хахахах
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хасанчо, нема да стане. Чета и много ясно разбирам думите ти и как искаш да даваш допълнителни "социални помощи" на Бай *** по заобиколен начин, и под формата на уж заплати.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хубаво за стажантите, които ще ги наемат. Само дано не стане така, че броят им да намалее, защото това се случва в страните, в които въвеждат срочни договори. Това винаги е нож с две остриета.