Губим поне 40 млн. евро заради нарушения по ОП "Околна среда"

Михайлова уточни: Това е оптимистичният вариант
7 фев 2014 18:22,
9
Губим поне 40 млн. евро заради нарушения по ОП "Околна среда"
Искра Михайлова. Снимка: архив, БТА

Поне 40 млн. евро ще загуби България заради проблемите с обществените поръчки, изпълнявани по ОП "Околна среда", съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова на семинар, посветен на оперативната програма.

"Това е оптимистичният вариант. За загубите по песимистичния сценарий - нека да не се плашим", обясни тя и допълни, че конкретният размер на санкцията ще стане ясен след като се видят грешките.

Позитивно за нас е, че в повечето случаи става въпрос за грешки по договори за консултантски услуги, комуникация или надзор, тоест с по-малка стойност. Проверяват се 195 договора, които са сключени между изпълнители, подизпълнители и бенефициенти, а не между управляващия орган и бенефициентите.

До началото на март ще приключи проверката по извадката от договорите по програмата. Анализът трябва да се съгласува с европейската агенция за одит на средствата, а след това да се договорим с ЕК и да бъдат определени санкциите към страната. Прогнозата на министъра е до края на март плащанията по програмата от Брюксел да бъдат възстановени. Плащанията не са спрели - в момента се изпълняват от националния бюджет, допълни още Михайлова.

Данните на Министерството на околната среда и водите за изпълнението на ОП "Околна среда" за 2007 -2013 година показват, че са извършени плащания на стойност 1,72 млрд. лева, което е 48,8% от бюджета. В изпълнение са 213 проекта на обща стойност 5,29 млрд. лева (средствата по програмата са предоговорени, като в някои оси достигат до над 170%).

Успешно са изпълнени 145 проекта с усвоени 228,4 млн. лева. През 2013 година са изплатени 870 млн. лева, показват още данните на министерството.

Искра Михайлова определи 2014-а като година с много предизвикателства. Досега например са били изградени две депа за отпадъци - в столицата и в Ботевград. "За година и половина сега трябва да приключим 19 депа", посочи министърът.

Малко по-рано кметът на Ботевград Георги Георгиев показа работата на депото за твърди отпадъци. То е коствало малко над 2 млн. лева на държавния бюджет. Общата стойност на проекта е 14,4 млн. лева. В депото постъпват отпадъци от общините Правец, Етрополе и Ботевград. Съоръжението не е повишило "такса смет", а дори през миналата година е имало и намаление, коментира още Георгиев.

Проектът има финансова корекция в размер на 395 хил. лева - заради оспорена стойност на закупените машини, които депонират отпадъците. Информацията за корекцията е получена едва преди месец и кметът на Ботевград се надява чрез преговори тя да отпадне или да бъде намалена.

Трети вариант на програмата по околна среда за новия програмен период - 2014-2020 година вече е изготвен и предстои да бъде изпратен за съгласуване в Брюксел, стана ясно още по време на семинара.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
axa ne mojete da kradete qvno ......
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
axa ne mojete da kradete qvno ......
7
1
 
1
 
! Отговори
7 преди 10 години
И тая *** оядена тлъста БеСеПарска за какво се е озъъбила на снимката?!?!?!
6
1
 
7
 
! Отговори
Веско преди 10 години
Губим европейските пари, кражбите на коли са скочили с 50 %, безработицата се увеличава всекидневно, никой не инвестира в България, дългът на страната нараства главоломно. Нищо ново когато на влас са ДПС и БСП, ама опорните точки ще кажат, че са виновни ГЕРБ
5
1
 
8
 
! Отговори
Поправка преди 10 години
Губите вие,мадам, ние не губим. Хвърчат милиарди по медиите, в джоба ми едно евро не е влязло. Лакомията ще ви погуби...
4
3
 
4
 
! Отговори
от 3 преди 10 години
Извинявам се. Написах го доста грубо, но народа трябва да разбере, че грижата за природата е грижа за здравето на децата му.
3
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плюите още. Тази или друга на поста - едва ли сте компетентни по въпроса.Плюете по природата - плюете по вашите деца.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Губим поне 40 млн. евро заради нарушения по ОП "Околна среда"Михайлова уточни: Това е оптимистичният вариант"-Това в Мангалия звучи като изгубихме една баничка и една боза, ама това съм го чувал десетки пъти.
1
1
 
10
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Току що ги е спечелила госпожата , че е така весела?