ДПС иска да атакува уседналостта пред КС, БСП няма да удря рамо

На партията на Местан й трябват 12 гласа, за да сезира съда
Обновена: 21 фев 2014 17:33 | 21 фев 2014 12:58, Камелия Цветанова
172
ДПС иска да атакува уседналостта пред КС, БСП няма да удря рамо
Лютви Местан Снимка: БТА

Лидерът на ДПС Лютви Местан съобщи, че партията му ще инициира подписка за сезиране на Конституционния съд във връзка с разпоредбите от новия Изборен кодекс за уседналостта. 

Вчера Народното събрание отхвърли предложението на движението да отпадне изискването гражданите да са живели през последните три месеца у нас или в друга държава от ЕС, за да могат да участват във вота. Според Местан това е лишаване от право на гласуване и е противоконституционно.

„В пленарна зала нашите опоненти казаха, че не е противоконституционно и ние сега казваме, ако са толкова убедени, че не е противоконституционно, да ни подкрепят с 12 гласа да сезираме Конституционния съд с едно тълкувателно решение”, призова Местан.

Още по темата
Въпросът към КС ще бъде „Може ли уседналостта да се въведе по начин, който да забрани на българските граждани да гласуват?". 

БСП обаче обяви, че няма да застане зад предложението на ДПС нито за прегласуване на текста за пропорционалния вот, нито за събирането на подписи за сезирането на Конституционния съд заради заложената уседналост в новия Изборен кодекс.

„Не виждам основание в момента нашата парламентарна група да подкрепи прегласуването на вече приети текстове”, обяви от името на своите червеният Петър Курумбашев.

Спорният текст беше предложен вчера от Мустафа Карадайъ от ДПС като редакционна поправка и според него, когато избирателят не посочи определен кандидат в бюлетината, гласът му се зачита като преференция за първия в листата.

За да може кандидат на по-задно място в листата да я оглави, той трябва да получи гласовете на повече избиратели, отколкото онези, които не са посочили конкретен кандидат, което на практиката почти няма шанс да се случи. 

Заради внушения, че с този текст се обслужват партийни интереси на ДПС, лидерът на партията Лютви Местан предложи днес на БСП и ГЕРБ да го гласуват отново. Курумбашев обаче увери, че всъщност в кодекса е въведен елементът на пропорционалност, а така и мажоритарност в пропорционалната система. 

„1000 или 1400 гласа са достатъчни, за да може да се пренареди листата и последният да стане втори”, настоя социалистът.  Той беше категоричен, че няма и основания да се отправят питания към КС по които и да е въпроси от кодекса, нито „основание депутати от БСП да участват в подписки за такова нещо”. Според него най-важното е кодексът да стигне до президента и бързо да влезе в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
16
 
! Отговори
ДИДИ преди 10 години
Според мен даже и в ЕС не трябва да са ! Само в България! Не може някой си, живял години наред в друга страна , а в повечето случаи и невъзвращенец, да определя как ще живеем ние тук и сега!
16
2
 
5
 
! Отговори
ana преди 10 години
molia stiga gluposti.balgarite ziveesti postouianno v germania-vsicki imat pisma-pokani ot vlastite,ste glasuvame po mestoziveene . tozi zakon kasa samo bg enicari i romi zaseleni v tirzia,tia ne e v eu.ne mogat i dsuvat v eu parlament,mestan djudjeto mnogo dobre znae tova,danco mentata e po .goliam hodja, predatel malak
15
1
 
25
 
! Отговори
пак не ходете преди 10 години
пак не ходете да гласувате. споко анадолците ще гласуват. не случайно опашките по време на избори в турция са километрични. българина, не го е грижа нито за родина, нито за други българи. аз съм българин, но го разбирам и виждам ясно. българия е обречена, дори и математик Ви го каза по-националната телевизия. знам, че ще ме оплюете, но фактите са такива!
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и ДПС ще са на първо място в листата нали? придружени с 50 000 гласа на починали хора? Супер точно това искаме! Гласувайте български депутати ... гласувайте 240 държавни изменници
13
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всичките тия изпълняват заповедите на Доган и на Ердоган.....
12
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На бесилото, растрел, набиване на кол, обезглавяване... това ви трябва на вас полиците, продажни маринаонетки!
11
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е много ясно, нали искат на следващите избори да се намърдат хубаво във властта. Като са захапали кокала, няма пускане.
10
1
 
35
 
! Отговори
BG преди 10 години
Ами те турците в тоя сайт ясно го написаха - Като не ви харесва да живеете с нас - напуснете България ?!?! Представяте ли си до къде я докарахме - едно малцинство имащо етническа партия с 6 % да гони българите от собствената им държава ?!?!!Постъпката на Местан (постъпките) са повече от логични - неговата цел е да се направи всичко възможно тази държава да остане без българи ! Това била единствената родина която имали - правилно само дето мечтаят да се казва "Турска Република България" !!!
9
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не може да се вярва на конституционния съд, щом е гласувал за съществуването на антиконституционната партия ДПС.
8
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** ***!!!
7
2
 
25
 
! Отговори
аман преди 10 години
тия наглостта им край няма и май само сопата може да ги стресне
6
1
 
28
 
! Отговори
UK преди 10 години
*** нямат право на глас, това че аме ги подслонили и ги храним и сметките им плащаме е достатъчно!
5
1
 
31
 
! Отговори
Чок гюзел преди 10 години
както си е отворил устата, един винкел много ще му ходи
4
1
 
34
 
! Отговори
UK преди 10 години
С тея претенции в Турция ***!!! Багажа и да те няма!
3
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама не може електората на етническата партия ДПС , който живее във Турция да гласува на евроизборите.Турция не е европейска страна , така че въпроса е ясен.Местан да не се прави на ощипан и на неразбиращ.
2
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей *** нещастен, вземи да спреш с глупостите, че ще стане лошо.
1
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** С БРАДА