Ще се превърне ли Сметната палата в наказателна бригада?

Въпреки недоволството на опозицията НС прие на първо четене новия закон
Обновена: 7 мар 2014 09:28 | 7 мар 2014 09:28, Камелия Цветанова
30
Ще се превърне ли Сметната палата в наказателна бригада?
Снимка: архив, БТА

Въпреки недоволството на опозицията мнозинството в парламента прие на първо четене новия Закон за Сметната палата, внесен от депутати от ДПС и БСП.
 
Законът предвижда да се върне старият модел на Сметната палата като колективен орган - от 9 членове със 7-годишен мандат. При управлението на ГЕРБ отново със законова промяна одитната институция беше свита до по-скоро едноличен орган - председател и двама заместници, избрани от Народното събрание съответно с 6- и 7-годишен мандат.

В новия закон е заложено членове на Сметната палата да не могат да бъдат тези, които през последните три години са били депутати, министри, зам.-министри и други представители на изпълнителната власт, както и кметове и представители на местната власт.

Още по темата
По време на обсъждането на новия закон от ГЕРБ обвиниха управляващите, че целят да сменят настоящия председател на Сметната палата Валери Димитров, защото е отказал да им се подчини. Според опозицията целта е да се използва ведомството за разчистване на сметки с опоненти.

С новия закон Сметната палата ще се превърне в наказателна бригада, която изготвя критични доклади за опозицията и приятни и удобни докладчета за управляващите, коментира и Валери Димитров. Според него това ще е ефектът от връщането на партийните квоти в ръководството на одитната институция.

Партийните квоти имат смисъл само ако управляващите и опозицията имат равно участие в ръководството, а сега ще се работи под натиска на партийни централи и ще се раздават индулгенции на "нашите хора", смята той. Според него крайният резултат от това ще е манипулирането на изводи и оценки от извършваните одити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.