Енергетиката ни е в огромна ликвидна криза, предупреди ГЕРБ

"Кой ще строи фабрика в държава, в която се коментира национализация?"
Обновена: 18 мар 2014 23:18 | 18 мар 2014 18:05, Анисия Иванова
66
Енергетиката ни е в огромна ликвидна криза, предупреди ГЕРБ
Пресконференцията на ГЕРБ. Снимка БТА

Енергетиката ни в момента е в огромна ликвидна криза. Проблемът в сектора е, че липсват милиони, съобщи на пресконференция бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ  Делян Добрев. Заради това ГЕРБ ще предложи три мерки за излизане от тежката ситуация, заяви той и обясни, че те ще донесат допълнително приходи в сектора за около 500 млн. лева. Той припомни, че от партията са предупреждавали от една година за това, което се случва в момента.

Още по темата
Първата незабавна мярка, която може да доведе до приходи, е възстановяването на 193 млн. лв., дадени от българската енергетика в компанията "Южен поток-България". Проектът е замразен, работи се на техническо ниво, което значи, че средства за него не са необходими, обясни бившият министър на енергетиката.

Той припомни и за споразумението от 2012 г., според което страната ни няма да даде нито лев за "Южен поток" и заключи, че тези пари трябва да бъдат върнати спешно в БЕХ, който на свой ред да помогне на НЕК.

Втората мярка, която ГЕРБ предлага, е управляващите да започнат да продават гаранциите за произход на производство на зелена енергия, като според техни изчисления може да бъде осигурен 150 млн. лева допълнителен ресурс.

Третата мярка, спасителна за енергетиката и НЕК, е и връщането на предишната такса за износ на ток, която при ГЕРБ е била в пъти по-висока, а в момента е в пъти намалена. Това би осигурило още около 15 млн. лв.,сочат изчисленията на Делян Добрев.

Депутатът от партията и бивш министър в кабинета на "Борисов" Томислав Дончев обобщи, че политиката на управляващите в сектора ще доведе до трупане на дефицит вътре в системата, който ще "избие" отнякъде. Политическата илюзия, че може да харчиш повече, отколкото изкарваш, в конкретна ситуация може да се превърне в икономическа катастрофа, предупреди депутатът.

„Имаме разнообразяване от опорни точки, от нови виновни. Сега виновни са ЕРП-тата и зелената мафия. Отново се вкарва в оборот терминът "национализация". Когато си министър, трябва много да внимаваш какво правиш и говориш“, коментира Дончев.

Той обясни, че никой инвеститор няма да си остави парите в държава, в която се говори за национализация.
„Кой идва да построи фабрика в държава, в която се коментира национализация? Ако някой иска да национализира ЕРП-тата, да отговори, на първо място откъде ще вземе няколко милиарда. Отнемането на лиценза не променя собствеността на мрежата. Ако някой иска да купи тази собственост, другата страна трябва да е склонна да му я продаде”, каза още Дончев.

Дончев, който е водач на евролистата на ГЕРБ, заяви готовност за дебат по европейски теми със Сергей Станишев, който ще води листата на БСП за ЕП.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам дали си гледате сметките за ток, но вече в ЕРП-тата остава около 1% от сметката! Всичко останало отива в НЕК и в НАП. А всички *** подскачат как ЕРП-тата с монополисти, които ни обират и загробват?! Може ли такова малоумие, включително от политици? Комунистите срутиха енергийната система и загубите вече не могат да се скрият. И започна рекета, но според мен няма да им мине номера.
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На червените хунвейбини рано-рано са им раздали опорните точки!Тези загуби на НЕК са натрупани за последните няколко месеца от некадърните ви "експерти".Що не си погледнете фактурите - дневната тарифа от 1-ви януари е УВЕЛИЧЕНА с 1ст/квч, а нощната е намалена с 0,05ст/квч.Като не знаете какво да правите помолете др.Станишев да даде 350млн на НЕК от личните си спестявания. Бълха го ухапала.
54
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До BGИма и една истина която забравяш бяха свалени от власт с протести ...
53
0
 
3
 
! Отговори
BG преди 10 години
От ГЕРБ говорят много истини, само дето някои не искат да ги чуят, или не могат да разберат за какво става въпрос! Явно народа предпочита да му говорят сладки приказки за светло бъдеще!*** НАРОД, СЛАБА ДЪРЖАВА!!!
52
1
 
3
 
! Отговори
шът преди 10 години
да се махате ,че зелената енергия е на ББ и при него стана далаверата 30години - 800лв. киловат/час с анекс вързан към инфлацията и забележете само към инфлацията не към дефлация.Както при петрола ,като се вдигне на борсите -бензина в същият момент ,като падне -3 месеца по-късно с 1 ст.
51
1
 
3
 
! Отговори
EUSSR преди 10 години
ГОЛЕМИЯ проблем на НЕК е ВЕИ МАФИЯТА. Това е друга ОПГ която е създадена с цел лично запогатяване на ОЛИГАРСИТЕ и финансова подкрепа за определена партия (ГЕРБ)! Народа трябва да се вдигне и на ИЗБОРИТЕ да УНИЩОЖИ тези две ОПГ, иначе те ще унищожат НАРОДА! Борбата е на ЖИВОТ и СМЪРТ!
50
0
 
3
 
! Отговори
EUSSR преди 10 години
Проблема на НЕК не са ЕРП! ЕРП са проблем на българския народ! Това е ОПГ (Организирана Престъпна Група) създадена с цел ограбване на населението и недопускане на конкуренция. Държавата трябва да си върне мрежата (средата за пренос на ел. енергия) и да издава лиценз за продажба на ел. енергия на фирми като им осигурява РАВНОПРАВЕН достъп до ДЪРЖАВНАТА мрежа ниско напрежение.
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Енергетиката е стратегически отрасъл. Кое му е страшното да е държавен? Тия чужди ерепета не инвестират нищо ,само действие събиране. Ще им помпаме тяхната пенсионна система , защото разни корумпирани наши политици разпродадоха всичко за да пълнят джоба си.
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тиквата миналия февруари обеща, че за 2 часа ще им вземе лизенза. Какво стана? Взе ли го? Или не, защото един от приближените му беше в борда на ЧЕЗ...И още нещо- повечето соларни и вятърни паркове за алтернативна енергия бяха построени по времето на ГЕРБ. Яко лапане на наш гръб. Герберската комунистическа шайка да се скрие. Съмнявам се обаче, че и сегашната бсп-депесарска колаборация ще спаси България. Напротив.По-зле са и от предишните.
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
2009 г. след идването на поредното комунистическо правителство, това на Бойко Борисов, печалбата на НЕК е вече само 6 млн. лв. Цените са качени на 17,8 11,6 ст. за 1 kWh. От този момент следва и главоломното падение на компанията, въпреки също главоломно продължаващите да се качват цени на тока! В началото на 2013 г. неокомунистическия кабинет от хунвейбини на ГЕРБ вече е качил цените до 20 ст. за 1 kWh дневна и 14,1 ст. за 1 kWh - нощна енергия. Национална електрическа компания е в колапс и в невъзможност да си посреща задълженията!
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
2000 г. Национална електрическа компания: НЕК отчита 445 милиона лева печалба. Тогава цените на тока са 8.6 стотинки за дневна и 4.6 стотинки за нощна енергия. 2005 г. цените на тока са 9,8 ст. дневна и 9,3 ст. нощна енергия. НЕК вече има печалба само от 60 милиона лева, а АЕЦКозлодуй отчита загуба. 2007 г. НЕК ЕАД реализира счетоводна печалба в размер 34 милиона лева. Цените са вече 14.59 и 9,3 стотинки за 1 kWh. 2008 г. печалбата на НЕК ЕАД е в размер на 46 милиона. Цените 15,7 10,01 ст. за kWh.
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ще строят братушките, те национализират
44
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И какво направихте по въпроса вие, наглеци Грабаджийски? Не разсипахте ли държавата, когато се упражнявахте с управлението й? Малко ли откраднахте, некадърници, че имате очи и да говорите? *** ***, подобна на ненормалният си Вожд, дребна, самовлюбена мутра! Само радикални методи ще помогнат да се отървем от ненаситните ви муцуни!
43
6
 
10
 
! Отговори
hansa преди 10 години
*** неграмотни, а кой докара сектора до тази криза?!? *** от снимката, баш икономистът, който най-вероятно дипломата му е толкова истинска, колкото на тази на Фидосова.
42
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Радио МоскваКво ще строят, завод на Лада?
41
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От както се поевропейчихме, всичко ни е в огромна криза.
40
1
 
5
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Всеизвестен факт е,че там гдето стъпи Ционизма(Неофашизма)-трева не никне! Соросоидалните "Отровени общества" се събуждат от Анестезията на Маймунщините
39
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези пък какво искат? Колко фабрики откриха те? Борисов избяга като мишка от кризата с ЕРП. Нямам думи.
38
4
 
6
 
! Отговори
Бо/Стан преди 10 години
Прав си georgiev ,особено ако управляват след опустошителен герберски мандат!
37
6
 
4
 
! Отговори
georgiev преди 10 години
kogato sa na vlast bsp-balgaria e v likvidacia