България е против мащабни икономически санкции срещу Русия

Орешарски очаква Европейският съвет да обсъди компенсаторни механизми
Обновена: 20 мар 2014 15:42 | 20 мар 2014 15:34, Елка Василева
125
България е против мащабни икономически санкции срещу Русия
Пламен Орешарски. Снимка: БТА

България е в групата страни, които са срещу едностранни и широкомащабни санкции срещу Русия и ще настоява евентуални икономически санкции да бъдат обвързани с компенсации. Това посочи пред български журналисти в Брюксел премиерът Пламен Орешарски, който пристигна за участие в Европейския съвет, предаде БТА.

Песимист съм по отношение на възможността да се стигне до широкомащабни санкции (срещу Русия заради присъединяването на Крим - бел. кор.), заяви премиерът. Не казвам, че ще се противопоставим категорично, а по-скоро ще се опитаме да дебатираме в пакет санкции и компенсаторни механизми. Други държави от ЕС имат също резерви към налагане на широкомащабни санкции. Най-вероятно е България да се окаже в голяма група страни, които са срещу едностранни и и широкомащабни акции.

Убеден съм, че Европейският съвет ще намери балансирано и силно решение на предизвикателството с Крим, допълни Орешарски.

Още по темата
Всички сме скептици по отношение на пълни компенсации, но нали затова е разговорът, посочи премиерът по повод очакването засегнатите от евентуални санкции срещу Русия държави от ЕС да бъдат обезщетени. Струва ми се, че всички не сме готови с оценка на въздействието (на санкциите) и не мисля, че ще вземем крайни решения по отношение на по-широки икономически санкции, поясни министър-председателят.

Държа да подчертая, че не бихме подкрепили широкомащабни икономически санкции преди оценка на въздействието, тъй като нашите оценки показват, че ние ще бъдем между най-сериозно засегнатите страни, поясни Орешарски.

Премиерът изрази очакването в дебата да бъдат обсъдени и компенсаторни механизми, ако се отиде към санкции. По-вероятно е да се дискутира списък на лица, които няма да могат да пътуват и евентуално замразяване на авоари на други лица, уточни той. Това бихме подкрепили, макар че ще подчертаем факта, че по-нататъшното решение на въпроса около кризата в Украйна неизменно трябва да мине през политически и дипломатически диалог, добави премиерът.

По неговите думи прекаленото разширяване на наказателния списък с руски граждани може да възпрепятства точно този диалог. Според премиера трябва да се тръгне от крайните цели, за да бъдат подбрани инструментите за тяхното постигане.

По повод целта за завършването на единния пазар на енергия в ЕС до края на годината и квотите за "зелена енергия" - тема от дневния ред на държавните и правителствените ръководители - Орешарски заяви, че България приветства енергийните цели, но ги счита за малко прибързани. По неговите думи по този въпрос също трябва да бъде направена оценка на въздействието, за да се види доколко високите екологични цели няма да затормозят икономическия растеж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
20
 
! Отговори
ZARA преди 10 години
Браво, Орешарски! Заставаш с лице към всички недоброжелатилни и провокативни въпроси. Не си страхливец, като Борисов! Който не само не би посмял да се яви пред такъв журналистически състав, но се и уплаши от открит дебат със Станишев .Нямало било арбитър. Арбитри сме ние, зрителите, слушателите, "лошият материал".
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
AKO PREMIER BE TIKVATA SEGA DA BE OBQVIL SANKCII SRE6TU RUSIQ VEDNAGA I DA BQXME ZAGINALI VE4E SAMO DA UGODIM NQKOMU AI SIKTIR
48
4
 
8
 
! Отговори
ACEH преди 10 години
истината е, че това в момента е най-доброто правителство. Другото е срамът, който ни носеше Тиквата и незабелязаните на изборите ялови "реформатори", които винят всички други за неуспеха си, само не и себе си.
47
14
 
13
 
! Отговори
BAPHA преди 10 години
Пламен Орешарски е най-правилният избор за премиер, той може да задвижи икономиката, да повиши доходите и да подобри бъдещето ни
46
9
 
10
 
! Отговори
AXAT преди 10 години
Подкрепям с две ръце Орешарски и правителството. Той е ерудиран и много интелигентен човек.За ужас на Борисов правителството се закрепи, въпреки протестите още от втория ден на встъпването му. Сега Борисов поголовно губи подкрепа, защитниците му се топят като лански сняг, членове напускат измислената му партия, а и никой не иска да се коалира с него. Сбъдва се кошмарът на бившия премиер, че новото правителство ще успее да издърпа България от дупката, резултат на 3. 5 годишното му управление
45
7
 
18
 
! Отговори
KOKO преди 10 години
Според мен Орешарски е достоен премиер, което си личи от всички действия, които предприема във всички сфери на икономиката. Не мрънка, не крещи, не парадира, не позьорничи, не ОБИЖДА, не провежда пиар акции, а тихо, безшумно и ПРОФЕСИОНАЛНО изпълнява задълженията си. Не е ***, а парира простащината. Не седи по ъглите да дава непрекъснато интервьота на псевдожурналистки. Имаме късмет с този премиер.
44
9
 
3
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 10 години
Колко време преди публикуване на статията ви раздадоха опорните точки, а КОМУНИСТИЧЕСКИ ТРОЛЧЕТА? Винаги верни на партията, а хората, кучета ги яли. Не може да си представите, колко сте жалки... ОСТАВКА!!!
43
5
 
11
 
! Отговори
petev преди 10 години
Кабинетът "Орешарски" заслужава не само да изкара мандата си, а и да има още един след това. Няма по-кадърни и можещи хора, които могат да ни управляват
42
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орех ти пита ли черепа - господаря си че да си даваш мнението
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до Ашим, коментар номер 46 (за момента): А ако баба ти беше мъж, теб нямаше да те има.
40
5
 
7
 
! Отговори
tkolev преди 10 години
Орешарски доказа, че Премиер трябва да бъде професионалист, експерт, а не случайни персони, които или са без трудов стаж, или пожарникари
39
4
 
6
 
! Отговори
ZARA преди 10 години
Орешарски е добре подготвен експерт, добрe възпитан и c силна воля.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орешарски,наясно ли си,че няма малко и много бременна-има бременност!!Какво хе тово ние сме против МАЩАБНИ санкции??Значи,подкрепяме немащабните САНКЦИИ!!А дали са мащабни или не-Русия ще Ви ги върне!!Никой не пише,че досега от западните банки са изтеглени около 250-300 милиарда средства на Русия и са пренасочени в японски,китайски,арабски и забележете......турски!!банки.Тази загуба на банковия сектор кой и как ще изпърди????Да бяха само газта и туристите-с мед да го намажеш!!!
37
4
 
12
 
! Отговори
batista преди 10 години
ОРЕШАРСКИ си върши работата, докато Буда и като премиер и, опозиционер мисли само за личните си облаги, типично по герберски
36
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само докато зачетох половината словесни мастурбации на тоя Буратино Орешарски и ми се зави свят! Ужас и безумие, че това зомби и премиер на България!
35
2
 
10
 
! Отговори
ahil преди 10 години
Орешарски много точно набеляза приоритетите, и който не ги е разбрал, си е негов проблем.
34
2
 
4
 
! Отговори
иван преди 10 години
В момента минималната работна заплата в Москва е 11 700 рубли (291 евро). За последните 5 години минималната работна заплата в Москва е нараснала с 92%.- България 150 евро смешници и пак приказвате ,кога се оправим тогава,ще търсим косури
33
4
 
2
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 10 години
До Анонимен 36Ще запееш друга песен платено другарче...За жълти стотинки драскате глупости, а после в живота сте мижитурки, защото освен да слушкате и да целувате ръчички нищо друго не може да правите...А, забравих...и да крадете...ама колкото позволят от ЦК...Мижитурки нещастни...ОСТАВКА ВЕДНАГА!!!
32
1
 
8
 
! Отговори
Гочо преди 10 години
Нашата работа е" На гол тумбак чифте пищови".Кои сме ние да се месим във вътрешните работи на една суверенна и мощна държава и да й нареждаме какво да прави.Като искат тези *** от ЕС и САЩ да налагат санкции да го правят.Те си мислят,че планетата е тяхна.Русия е тази,която ще определя правилата в собствената си държава
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
DO 35 I AZ SYM DEMOKRAT AMA VIE POVE4ETO STE TUPUNGERI ISKATE EMBARGO NA RUSIQ LI Q POMISLETE KYDE OTIVAME PO DQVOLITE EVROPA NQMA EBERGONOSITELI ZA NEQ SI VSI4KI TRQAT NQMA NAKYDE TOQ PYT NEE DO NAS SAMO.SILATE OT KOLITE I NA MAGARETATA ZA DVA DNI