Процедурата по отнемане на лицензите на ЕРП-тата няма да засегне потребителите!

Няма да има проблеми с електрическото захранване, увери Красимир Янков от БСП
20 мар 2014 10:02,
1
Процедурата по отнемане на лицензите на ЕРП-тата няма да засегне потребителите!
Красимир Янков Снимка: БСП

Ясно и категорично беше заявено от ДКЕВР, че става въпрос за разходи, които неправомерно се удържат от страна на електроразпределителните дружества и затова е стартирана процедура по отнемане на техните лицензии. Това заяви в ефира на News 7 Красимир Янков, народен представител от ПГ на КБ, член на Комисията по енергетика и зам.-председател на  Комисията  по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание.

Той уточни, че стартиралата процедура е съгласно Закона за енергетиката -  чл.59, ал.1, т.2. Янков поясни, че става въпрос за „разходи за задължения към обществото“.

Още по темата
„Има определен ред, по който след като са направени тези разходи, те се заявяват пред ДКЕВР, което не е сторено. Тепърва електроразпределителните дружества ще трябва да предоставят тази информация. Сумата е близо 348 млн.лв.“, обясни народният представител.

По неговите думи става въпрос за един период, в който методиката за ценообразуване от юли 2012 до юли 2013 е атакувана в съда именно от електроразпределителните дружества. „През ноември  миналата година съдът се е произнесъл и отменя тази методика. Създаден е един правен хаос, който се използва от ЕРП-тата, за да си осигурят средствата по-рано, отколкото е предвидил законодателят. Те могат да предявят тези разходи пред държавната комисия, но условието е те да са били извършени“, категоричен е Янков.

Според депутата потребителите са защитени и няма да има проблеми с електрическото захранване в следствие на стартиралата процедура по отнемане на лицензите.

„Това, което ще поискат дружествата, е увеличение на цената на тока. Това, което трябва да се случи, е да бъдат защитени всички участници в енергийната система и крайните потребители. Ако могат да се открият резерви, то нека се използват съобразно приетата методика, за да не се допусне повишаване на цената. Това може да го каже ДКЕВР - не е работа нито на политиците, нито на изпълнителната власт“, допълни той и припомни, че ДКЕВР е независим регулаторен орган, който работи за българското общество. „Не мисля, че трябва да има притеснения, защото смятам, че ще стигнем до разумен компромис и ще се съобразим със законодателството“, каза Янков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 10 години
Не само, че няма да ги засегне, а и ще повиши стандарта им на живот понеже парите вече няма да отпътуват за Чехия и Австрия, а ще остават в България, а изкуствено надутите сметки за ток ще намалеят драстично, ще е повече от добре стига да им отнемете лицензите да не са отметнете! Това е точка предложена от Атака още през 2006г. ще е хубаво да мине, защото националистите винаги мислят за народа си!