НЕК сезирала прокуратурата заради дълговете на ЕРП-тата

Бях длъжен да потърся плащанията от ЕРП-тата, заяви Стойнев
Обновена: 27 мар 2014 08:08 | 26 мар 2014 18:55, Александър Попов
58
НЕК сезирала прокуратурата заради дълговете на ЕРП-тата
Снимка: Булфото

Националната електрическа компания е сезирала прокуратурата за липсващите в нейната сметка средства по издадени на трите електроразпределителни дружества фактури за доставена енергия.

Това съобщи пред парламентарната комисия по енергетика министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Той беше извикан по настояване на депутатите на ГЕРБ по време на изслушването на ЕРП-тата за кризисната ситуация с плащанията към НЕК.

Стойнев определи случващото се като "доста неприятно" и за него основните въпроси са не кога са възникнали въпросните вземания, а защо. Интересно е и защо ЕРП-тата извършват финансови действия по прихващане, при положение че има изрична забрана за това от енергийния регулатор.

Националната електрическа компания няма да плати за зеления бум от лятото на 2012 година, категоричен беше енергийният министър.

Още по темата
Тогава в рамките на три месеца са въведени 1000 мегавата мощности от възобновяеми източници. Това е станало след подаването на становищата на ЕРП-тата за новия ценови сезон, т.е не са били предвидени, но дружествата са длъжни да изкупуват енергията им. Именно този бум е сочен като причина за дефицитите в момента.

Като принципал на НЕК бях длъжен да потърся плащанията, задържани от електроразпределителните дружества, допълни още министърът.

Той беше категоричен, че трябва нова методика за компенсиране на разходите за изкупуване на зелена енергия.

Стойнев призова "всички да седнем и разрешим проблема", но и да бъде спазен законът. "Какво ще реши ДКЕВР по казуса аз не мога да кажа", категоричен беше той и допълни, че средствата липсват, но от сметките на НЕК.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
34
 
! Отговори
kane преди 10 години
Ако от мен зависи, ще ударя такъв шут на ЕРПнцата. И на фашистките им тлъсти собственици, дето се мислят за много, много умни и лежат без да работят чакайки дивидента да дойде нейде из вилите си по света. Докатя клатят клетата ми родина. Бедните ми сънародници. И унищожават страницата ми бавно по бавно пускайки и квръвтта в чужбина!ВЪН ВЪН ВЪН ВЕДНАГА ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА МИ НЕЩАСТНИ ФАШИСТИвън като украйнски войници от кримска казармаАко само мога ще ги национализирам за 1 ден
47
4
 
34
 
! Отговори
Дедо Шмърк преди 10 години
Не че съм защитник на ЕРЕПЕТАТА ама кога ще сезирате прокуратурата за задълженията на НЕК към ЕРЕПЕТАТА ? Всъщност Драгомирчо казва - дайте ни сега парите които ние ви дължим а пък ние ще си помислим кога да ви ги дадем щото ни чакат избори и требе да плащаме рушвети на пенсионери и *** да мой да гласуват за наште ора!
46
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо никой не казва и дума, че въпросните пари, които си прихващат така силно мразените ЕРП-та, всъщност са пари, които НЕК им дължи, заради това, че ги кара насила да изкупуват на космически цени, така нареченета Зелена енергия. Защо никой не публикува списък на собствениците на ВЕИ-паркове, за да види народът кои са - те са до един олигарси - и от БСП, и от ДПС, и от ГЕРБ. Стига предизборни манипулации на тоя *** народ.
45
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Зелената енергия разказа играта на енергетиката, но нали всички политици са с някой фотоволтаик и им е добре да имат гарантирана печалба от вятър и слънце. ББ беше сложил за шеф на НЕК Кр.Първанов, който уреди всички партийци с ВЕИ и самия себе си /сина си с паркове край Видин/ надскачайки всякакви разумни граници и възможности на страната. Козлодуй произвежда далеч по-евтин ток отколкото тези перки. Алчни некадърници ще сринат държавата.
44
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Баси и некадърниците са тези. Ще паднат преди евроизборите без чужда помощ.
43
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо тези като дойдат на власт тока става винаги дефицитен? пък и не само той.
42
2
 
37
 
! Отговори
пунта -мара е всичко преди 10 години
ДЪВКА ЗА ИЗБОРИТЕ НА НАРОДА!!!СТАРИ ПЕСНОПОЙКИ .....ОТ СОЦ-ПАНАИРА!
41
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама хора, вие разбирате ли нелепостта на този фъфльо? ?!! И аз сезирам прокурора щото баничарницата не ми е платила ЕДНА фактура.
40
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей Борко вземи си плати сметките и стига си саботирал държавата, писна ми от вашите интриги никой няма да те избере повече всички го знаят ти още не си разбрал.
39
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Краино време беше да станат клиенти на прокуратурата!Да се надяваме че по нататък ще станат клиенти и на съда и така по ред.
38
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Управляващите са виновни! Вместо да вдигнат заплатите, те ги принудиха да свалят цената на тока! Сега ни се връща, тока ще скочи с много, ама след изборите! Дотогава ще се карат и кандърдисват! След изборитв ще стане чудото!
37
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КАТО РУХНЕ СИСТЕМАТА .....ПАК ЩЕ ВИКАТЕ :...."МИЛИ ХОРА , ....ЕЛАТЕ ЗАЕДНО ДА УПРАВЛЯВАМЕ"....ха,ха,хаааааааааааааа...ДА ВИ СВЕТНА:...КОМУНИСТИЧЕСКО БУНИЩЕ ---НЕ СЕ УПРАВЛЯВА !!!!ТО СЕ ИЗМИТА И ИЗХВЪРЛЯ!!!ЗАВИНАГИ!!!!
36
4
 
43
 
! Отговори
Кой да плати... преди 10 години
Кой да плати сметката - ами ако се откажете от депутатските заплати и министерските бонуси, току-виж се събрали парите. Що рекетирате ЕРП-тата - че когато в България имаше режим на тока при Бай Тошо - кой беше виновен? Евтин евтин, ама на 3 часа спираше. Ама гаден пелтек излезе!
35
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СТОЙНЕЕЕЕЕЕЕВ.....ВСИЧКО НА ТОЯ СВЯТ СЕ ПЛАЩА ,БАКЕ.....ТЪПОТАТА , СЛАБОУМИЕТО И АЛЧНОСТТА ---СЪЩО!!!!БЪЛГАРИНА Е СВИКНАЛ.......ЩЕ ГО ОТНЕСЕ ,КАТО БРЪМБАР -СЛАМКА!!НАРОДА ДАВАААААААААААААА......ХА,ХА,ХААААААААААААА!
34
2
 
54
 
! Отговори
е,Стойнев, преди 10 години
Преди няколко дни се фъчкаше,как си щял да отнемаш лицензи,да гониш ЕРПтата,размахваше закани и подскачаше като какаду??????Какво стана бе,червена некадърна въшко?Всичката ви работа такава.Комунист ли е - хвърляй го в канала.
33
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АБЕ ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ ОТ НС,ЧЕТВОРНА МАФИОТСКА КОАЛИЦИЯ,КОГО ЛЪЖЕТЕ БЕ?КОГАТО КОСТОВ И КУНЕВА ЛИКВИДИРАХА АЕЦ,БСП МЪЛЧАХТЕ,КОГАТО ВИЕ ПРОДАДОХТЕ ТЕЦОВЕТЕ ТЕ МЪЛЧАХА,КОГАТО ГЕРБ ПРОДАДЕ ДЪРЖАВНИЯТ ДЯЛ В ЕРП И НАРОИ ВЕИ-ТА ВИЕ МЪЛЧАХТЕ,КОГА ДОГАН ПРАВИ ВОДНИ ОГЛЕДАЛА ВСИЧКИ МЪЛЧАХТЕ,ЛОШОТО Е ,ЧЕ НИЕ ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ МЪЛЧАХМЕ И ВИ ТЪРПЯХМЕ....
32
3
 
54
 
! Отговори
EU преди 10 години
Леле колко е *** и *** този пелтек!!!!!Отгоре на всичкото и мега нагъл лъжец!!!!!!
31
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се очаква увеличение на тока в близките месец два.Лесно и удобно решение.
30
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КККККККОЙ ТТТТТОГАВА ДА ППППЛАТТИ ДДДДДРУГАРЮ? НННННИЕ ЛИ?
29
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега като въведат режим на тока, тези дето подскачаха по площадите през февруари миналата година и палеха сметките, сами ще пожелаят да им вдигнат тока само и само да го има. Дори ще протестират за да се вдигне цената.