Системата за социално подпомагане се задъхва!

Експерт: Служителите на агенцията са готови за стачни действия
30 мар 2014 11:31, Елена Кирилова
19
Системата за социално подпомагане се задъхва!
Снимка: Bulgaria On Air

“Ситуацията в Агенцията за социално подпомагане е критична, а хората са на ръба на издръжливостта”, заяви в предаването Денят On Air на Bulgaria On Air Ефтим Боюклиев, председател на синдиката на административните служители към КТ “Подкрепа”.

Изказването му е във връзка със заплахата със стачни действия от страна на служителите в системата за социално подпомагане, които настояват работните им възнаграждения да бъдат увеличени.

По думите на Боюклиев през последната година политиците са се лутали, чудейки се как да приложат популистки мерки, но в крайна сметка резултатите от всичко това се стоварват в момента върху държавните служители.

Експертът твърди, че цялата система за социално подпомагане се задъхва по две причини. Първата е, че заповедите отгоре се променят непрестанно, а втората, че служителите не разполагат с работещи компютри, принтери и нямат всичко необходимо за нормалното протичане на административната работа, уточни Боюклиев.

По думите му в системата работят около 4700 души.

“Работи се с около 34 закона и нормативни актове, които постоянно се променят”, коментира той. Един от големите проблеми обаче остават условията на труд, а от последната стачка през 2012 г. в тази насока не е имало никакви промени. Според Боюклиев на много места се използват наети помещения в сгради, които са много разрушени, стари и опасни за здравето.

Социалните служители настояват не само за подобряване на условията на труд, но и за увеличение на нетните заплати с 200 лева.

По думите на Боюклиев хората са в стачна готовност, но всичко зависи от реакцията на Министерството на труда и социалната политика. Председателят на синдиката на административните служители към КТ “Подкрепа” уточни, че засега срок за изпълняване на исканията не е поставен и случващото се е само предупреждение. Той разкри, че в цялата страна текат събрания и се върви към процедура за предявяване на искания.

Дори и КНСБ да не подкрепи стачката, такава ще има, категоричен е Боюклиев.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
7
 
! Отговори
Гост преди 10 години
Скоро и ще се задавя - от ***. Нали са основен електорат?
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами паричките не стигат :)) Няма как 700-800 хиляди да издържат 7милиона,и отгоре на това цялата корупция :)) ! Обречени сме !!
16
0
 
8
 
! Отговори
Разумно предлагаш,14 преди 10 години
Това е като данък "солидарност" за немците от Западна Германия, когато ги сляха с Източна.Мисля, че ефектът ще е добър - българинът ще скочи на протести като види този нов данък на фиша от заплатата си.Не знам какви ще са точно протестите. Дали ще са по-мирни,като февруарските, или ще са като тези от зимата на 1996/1997 г., когато народът беше на път да отвори отново лагерът в Белене, за да въдвори там управляващите. Май второто е по-вероятно, ако данък "***" бъде въведен в период на криза
15
0
 
13
 
! Отговори
Ясен преди 10 години
Система за *** подпомагане.*** когато си говорят между тях си изполват думата роб за Българин.Замислете се малко ние сме роби на ***!
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е тя за какво е, просто могат да въведат данък "***" и да ни рекетират направо от НАП, за какво е тая хилядна администрация наречена "Социално подпомагане" и Бюро по труда, дето им плащаме и на тях заплатите и отделно рекета за ***.
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей некадърници, вие не създавате условия за развитие на икономиката, а взимате от работещите, за да поддържате безконтролното *** размножаване на наш гръб. Не създавате поминък, а залъгвате нещастниците със смешни подаяния. И на това му казвате "социална система" .Докога мислите, ще издържим на това ограбване???
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато продажници ви управляват така ще бъде! За *** ще има а за българите хуманен геноцид пенсиите с тенденции 0т 80 години да се получават за българските деца с бяла кожа държавата няма да помага а родителите ще стоят без работа
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато има мауглита, чиито единствени законни доходи са от майчинство и детски, бял ден няма да видим. Малолетни родилки, деца получават детски, а за тях също получават детски добавки. В същото време работещите българки НЕ ПОЛУЧАВАТ ДЕТСКИ ДОБАВКИ. Цялата ни социална политика, че и здравната, образователната са сбъркани и ни водят към колапс. Законите не се прилагат спрямо мауглитата, масово са неграмотни и скитат като диви животни по горите, къра и налазват с топлото време градовете.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
8,Поздравявам те за находчивото обяснение относно създадената у нас традиция да се хрантутят уж работещи михлюзи и непрестанно плодящи се ***.
9
1
 
11
 
! Отговори
Спасение за българит преди 10 години
Двудетен семеен модел;детски надбавки - за всички деца;еднакви надбавки - до 1 година на първото дете и до 6-месечна възраст на второто;след 1 год. на първото дете и 6-месечна възраст на второто - петорно по-високи надбавки за децата на родители със средно и висше образование.За същите сем. - гарантирани от държавата нисколихвени кредити със срок на изплащане 30 год. - за жилище;след второ дете - 50% от заема се опрощава.Пенсиите - поне като тези в днешна Чехия, с тенденция към увеличаване.
8
2
 
9
 
! Отговори
Социална държава! преди 10 години
Вечните 6 млн безработни. През 70т-е,80-те България има 6 млн. безработни,а руснаците пращат нефт,газ и полезни изкопаеми.С тези ресурси правим д-ва на помощи,с безплатно здравеопазване и 8 стинки парното. Газа,нефта и руските подаръци свършват,но 6 млн безработни си седят: 2,5 млн пенсионери, 1,5 млн ***, 2млн -психично болни,затворници,безработни,ученици,студенти,инвалиди,майки с деца и др. 2020 г ставаме 3 млн пенсионери и 3 млн ***. 2050 4 млн *** и 4 млн пенсионери. Социална д-ва!
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека правим разлика между социално подпомагане и развъждане и отглеждане на ***.
6
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами да закриват направо системата. тя и без друго служи само за да точи парите на работещите и да ги раздава на мързеливите ***, които се плодят безкрай. Аз не знам българин който да се е възползвал от социално подпомагане, ако има такъв, да се обади...
5
5
 
6
 
! Отговори
оо7 преди 10 години
кт подкрепа...подлеци от съвецка класа
4
6
 
11
 
! Отговори
ivo преди 10 години
Е нали е демокрация - като не им харесва ... в частни фирми да РАБОТЯТ ( е за същите пари но демократично).
3
2
 
28
 
! Отговори
гост преди 10 години
Преди време говорих с едно момиче, което работеше в "социални дейности" към общината. Като разбра, че съм учител започна да ме моли, ако се освободи място при нас веднага да и се обадя да кандидатствала. Бруто заплатата на млад учител е 500 лв., след данъци остава малко под 400. Големият проблем доколкото разбрах, при нея бил, че *** и посягали да я бият от време на време. Така че за какво става въпрос? Но, според статията проблема на работещите в системата са законите и компютрите ;-)
2
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** и комунист до каквото и да се докоснат,то е обречено.
1
1
 
29
 
! Отговори
Задъхва се,и още как преди 10 години
Не се съмнявам, че и в този сектор заплатите са около критичния минимум.Не се съмнявам също, че системата за социално подпомагане се задъхва и в друга своя сфера - от мизерните ни доходи държавата къса, колкото може, за да храни ***, а те стават все повече и повече, създавайки колкото е възможно повече лумпенчета, та да взимат пари за подпомагане.Докога, бе?!Двудетен семеен модел, детски надбавки за ВСИЧКИ ДЕЦА, достойни пенсии! Това е една от неотложните задачи за спасението на българите!