"НАТО да е един от основните приоритети на страната"

Председателят на Комисията по отбрана в НС за модернизация на военната техника
4 апр 2014 08:04, Елка Василева
47
"НАТО да е един от основните приоритети на страната"
Снимка: архив, Булфото

"НАТО трябва да бъде един от основните приоритети на страната", заяви в интервю за БТА по повод десетгодишнината от членството на България в Алианса председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание Янко Янков. По думите му през тези години България е получила много повече сигурност, нови приятели и партньори, значително по-високо качество на въоръжените сили на страната и целия отбранителен сектор, повече заслуги към международния мир и борбата с тероризма.

Според него основата на сигурността в една страна е икономическата, социалната сигурност на хората, възможността те да имат качествен живот, като отбранителният сектор може да има много висок принос в това отношение.

Депутатът заяви, че е необходима модернизация на военната техника, както и възстановяване на военната промишленост в страната. По думите му бюджетът за отбраната трябва да бъде по-висок от сегашния. Това, което сегашното правителство прави, е изключително сериозно - търсят се други пътища за финасиране на определени програми за модернизация на армията. Не само чрез бюджета, а примерно с целеви средства, с кредитиране. Ще се търси възможност да участваме с НАТО-вски проекти и проекти на Европейския съюз, каза Янко Янков. Национален приоритет, пряко свързан с националната сигурност, е икономическото замогване на страната. Отбранителният сектор може да има много висок принос в това отношение.

На дневен ред сега е въпросът с изтребителите. Според мен решението по този проблем трябва да бъде не толкова икономическо, а политическо, свързано със стратегически, икономически и политически дивиденти за страната. Политически, по отношение на сигурност, икономически - по отношение на инвестиции и други възможности за икономически растеж, каза Янко Янков.

Дилемата е дали да се модернизират старите МиГ-29 или да се купят нови. Това е стратегически въпрос - експертиза на Министерството на отбраната, като министърът предложи да бъдат закупени нови и ние ще го подкрепим, заяви Янко Янков. Спешно трябва да се модернизира флотът, защото имаме проблеми с фрегатите по отношение на локационни системи и т.н, включително и закупуване на нови кораби, каза той, като отбеляза, че  страната ни е граница на Европейския съюз.

За нас е съществено важно, ако може всички на Балканите да бъдат членове на НАТО, посочи още Янков. „При една историческа ретроспекция се вижда, че Балканите почти никога не са постигали общи цели. Единствен шанс имаме сега по отношение на НАТО и Европейския съюз. Това значително ще отпуши развитието на Балканите, ще ни даде възможност като сродни  държави по размери и икономически статус да можем да реализираме съвместни проекти и колективно да отстояваме интересите си. Като председател на комисията по отбрана имах среща с делегация от Албания, които адмирираха този подход. Това се отнася и за Македония. На европейско ниво най-голяма несигурност генерират Балканите“, каза Янко Янков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За какво ни е оръжие нали сме в НАТО от кого ще се пазим.Светът трябва да се пази от нас където стъпим трева не никне всички научаваме на мързел и обричаме на разруха.Да живей България.
36
0
 
4
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До азПроблемът не е, че се купуват оръжия, а че се купуват СТАРИ оръжия, а не най-ново и най-модерно поколение. Един МИГ-35 струва повече от 2 МИГ-29, да не говорим за скапаните Ф-ки. Не защото е руски, а просто защото е с по-добри характеристики. Ако ще и марсианците да бяха докарали най-добрите машини, бих искал да са от техните. Втората употреба е като втора девственост.
35
3
 
0
 
! Отговори
аз преди 10 години
До АнонименНе мога да ви разбера вас, "националистите"! От една страна плачете, че българската армия е съкратена, че е слаба и т.н. От друга - само някой да спомене нещо за закупуване на нови, модерни самолети и кораби - веднага почвате да скачате и питате срещу кого ще се ползват?! Ами решете вече веднъж за винаги: искате ли да имаме боеспособна армия или искате да не харчим пари за армията! Не може и двете! Само да отбележа: бойния самолет може да стреля по всеки нарушител - руски,турски..
34
2
 
4
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
Търсят се други пътища за финасиране на определени програми за модернизация на армията. Не само чрез бюджета, а примерно с целеви средства, с кредитиране.- В превод:Сега ще изтеглим кредит, за да платим за старите оръжия на НАТО, които ни пробутват.Национален приоритет, пряко свързан с националната сигурност, е икономическото замогване на страната. Отбранителният сектор може да има много висок принос в това отношение.---В Превод:Ние ще се замогнем, като дадем парите на чужденци...NO COMENT!
33
1
 
5
 
! Отговори
дядо преди 10 години
@30,а защо трябва да сме в някакъв съюз,а не да гледаме да купуваме и продаваме където е най-изгодно и да произвеждаме,което е по силите ни без да ни диктуват -това правете,това не?!Какво общо има ЕВРАЗИЙСКИЯ Съюз с Нато и кога драги ,ще проумеете,че щом не сме с едните,не сме и против другите,но явно сталинистко-болшевишкото мислене на *** не може да проумее това!
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Prioritet na bylgarskite politici e da kradat evrosredstva e tova im e priritetyt
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ES dava no v ko6ara ne vkarva.Tova 4e si izbirame za rukovoditeli kradci i plujeci ne nie vinoven ES.Daje ni xva6tat i sydqt mafiozite v ES a v BG gi puskat .kato si gi izbirame takiva koi ni e vinoven.ES dava i pari za zemedelie i razvitie i pak gi kradnat e kak da byde .Toq dyrjaven aparat ili da raboti ili da se maxa.
30
3
 
2
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До menЕто го референдума - засега само он-лайн.referendum-online.org/ru/referendums/za-izlizane-na-blgariya-ot-nato
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 26Ти от кои си - от ***, или от пенсионерите? ЗАщото аз не съм нито от едните, нито от другите, и не смятам да заминавам никъде, а искам да се оттървем и от ЕС, и от НАТО.
28
2
 
7
 
! Отговори
МРАВКА преди 10 години
ПРОЧЕТОХ ВСИЧКИ КОМЕНТАРИ.САМО ЕДИН *** ХАРЕСВАШЕ Н.А.Т.О. И Е.С. И ДВАМА ТРИМА ПИСАХА МИНУСИ ПРЕДПОЛАГАМ ЧЕ СА ОТ ПАРЛАМЕНТА.МНОГО Е ДОБРЕ ЧЕ ВСЕ ПОВЕЧЕ БЪЛГАРИ РАЗБИРАТ ЧЕ СТОИМ НА ЕДНО МЯСТО ПОСЛЕДНИТЕ 24Г. БЛАГДАРЕНИЕ НА ПРЕСТЪПНИТЕ И ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ.АЗ ОЩЕ НЕ СЪМ РАЗБРАЛ КАКВИ БЯХА ТЕЗИ ЕВРОПЕИСКИ ЦЕННОСИ? МАИ СТАВАТ САМО ДА СЕ ИЗБЪРШЕМ С ТЯХ. РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ТЕЗИ ПАГУБНИ ЗА БЪЛГАРИЯ Н.АТ.О. И Е.С.
27
0
 
8
 
! Отговори
D. Dimitrov преди 10 години
Каква армия???Та нашата армия не може да напълни дори националния стадион!От 20 години само си сваляме гащите и се дупим на всички. Беззащитни сме си от всякъде.... За да има силна държава, трябва да има силна армия!
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До дядоA за влизане в евроазийския съюз?
25
3
 
11
 
! Отговори
дядо преди 10 години
Ако се проведе референдум за излизане от НАТО съм сигурен,че повечето Българи ще гласуват "ЗА"
24
3
 
14
 
! Отговори
блабла преди 10 години
О трябва да бъде един от основните приоритети на страната", заяви в интервю за БТА по повод десетгодишнината от членството на България в Алианса председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание Янко Янков. По думите му през тези години България е получила много повече сигурност, нови приятели и партньори, значително по-високо качество на въоръжените сили на страната и целия отбранителен сектор, повече заслуги към международния мир и борбата с тероризма. ДРЪН ДРЪН!!!!!
23
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
""НАТО трябва да бъде един от основните приоритети на страната", заяви в интервю за БТА по повод десетгодишнината от членството на България в Алианса председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание Янко Янков."---------------Нашите дупедавци - национални предатели, с любимото им НАТО...
22
1
 
14
 
! Отговори
Нема пари преди 10 години
То нема пари за нас, тия ид*оти бомби срещу Русия ще купуват.
21
1
 
6
 
! Отговори
Целта на Путин преди 10 години
Целта на Путин е постигнайте. Плащайте данъкоплатци. Нови самолети, нови оръжия, нови бази нови бмби в НАТО. НАТО иска вътрешно превъоръжаване. Е сега потекоха милярди, но не за зелена енергия, а за бомби в НАТО
20
3
 
8
 
! Отговори
Йово преди 10 години
Защо за глупост, Борисов отказа 4 корвети от последно поколение на Франция. Отказа 12 хеликоптери Кугър от Юрокоптер защото били скъпи и да не забравяме замразения тренда за закупуването на 8 изтребителя(най-голяма вероятност имаше от SAAB), спряната и модернизация на МИГ 29. Сега ГЕРБ-ерите нямат право да говорят какво трябва и какво не за армията.
19
2
 
16
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
Резултатите от тайничкото посещение на Нюланд започнаха да се проявяват... Военното министерство готви 800 милиона за закупуване на овехтелите пушкала на НАТО, които ще ни продадат под формата на "превъоръжаване". Да ни е честит новия хомот, който трябва да изплащаме!
18
2
 
13
 
! Отговори
Аз предлагам преди 10 години
да обявим ТРАБАНТА на СОЛОМОН ПАСИ-ПРОКЪЛНАТИЯ на търг в БРЮКСЕЛ. Там видните атлантици да наддават по случай 10 години СРАМ - България в НАТО. Като дадат 200-300 млн $ да си купим с тях 10 самолета МИГ-35