ЕК иска да разбере истинските мотиви за Южен поток

Евродепутат: Комисията следи отблизо ситуацията в енергетиката ни
Обновена: 7 апр 2014 14:04 | 7 апр 2014 09:25, Елена Кирилова
56
ЕК иска да разбере истинските мотиви за Южен поток
Снимка: архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) ще направи всичко възможно да разбере истинската цел на предложеното изменение на Закона за енергетиката в България. Това заяви в сутрешния блок на Bulgaria On Air евродепутатът Владимир Уручев във връзка с приетите през миналата седмица на първо четене законови промени, които предвиждат за приемащите съоръжения на морски газопроводи на територията на страната да не се прилагат европейските правила.

Припомняме, че предложението дойде от страна на депутатите от БСП Явор Куюмджиев и Таско Ерменков в края на февруари тази година.

Според Уручев, след като разбере мотивите, комисията ще ги оцени и ще реши дали те нарушават европейското законодателство. Ако бъде открито нарушение, ЕК ще пристъпи към процедура за нарушаване на законите, което означава, че България ще бъде предупредена къде е нарушението и ще получи срок за отстраняването му.

В случай че страната не се справи с проблема, ще последва процедура за даването ѝ на Европейския съд, където ще бъдат определени санкции, уточни евродепутатът.

По думите му ЕК следи отблизо ситуацията в енергетиката в България. Уручев смята, че само България възприема действията на комисията като наказание, защото за ЕК те са инструмент за принуждаване на страните да спазват законодателството.

Евродепутатът е категоричен, че няма сценарий, при който ЕК да не реагира на случващото се, а свидетелство за това са двете писма на еврокомисаря по енергетиката Йотингер до българския енергиен министър Драгомир Стойнев.

“Комисията има откъде да се информира, тъй като всички български организации в енергетиката имат свои представители в Брюксел. Те разглеждат какво се случва в България и го дискутират с ЕК”, обясни Уручев.

По думите му продължава да се работи по “Южен поток”, но не толкова интензивно, колкото се е декларирало преди. Според евродепутата, докато не се изясни статутът на газопровода, е много рисковано да се правят нови инвестиции в него.

Пред Bulgaria On Air енергийният експерт Димитър Иванов заяви, че случващото се в момента е същото като това, което бившият украински президент Виктор Янукович е направил в Украйна преди шест месеца.

“Русия води една изключително агресивна политика към Източна Европа”, заяви Иванов. Според него Брюксел ще наложи тежки санкции и мерки срещу политиката на българския парламент, свързана с “Южен поток”.

По думите на енергийния експерт случващото се е национално предателство спрямо българския народ и противоречи на европейските правила.

“Ние сме длъжни не да изпълняваме слугинска роля на Русия, а да изпълняваме европейските си ангажименти”, категоричен е Иванов. Той твърди, че проектът “Южен поток” няма да бъде осъществен, въпреки желанието на много политици той да стане реалност.

“Тук става дума за политически избор - Европа или Русия”, заяви Иванов.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
6
 
! Отговори
93323 преди 10 години
ЕС ПРЕКРАСНО знае истинските мотиви за Южен поток! А те са, че отникъде другаде не ни доставят газ и че самите ЕС провалиха проекта НАБУКО! И че всякакви други доставки минават през Украйна, която е минно поле в момента. Същите ЕС от 15 години се почесват да дадат пари за интерконектори с Румъния, Турция, Сърбия и Гърция, макар че са длъжни според приетата ОТ ТЯХ самите енергийна програма на ЕС. Да не се правят на ощипани моми - след като дори и Англия доставя от Газпром, да не мрънкат излишно!
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Я ХОДИ СЕ СНИМАЙ С ИЗБОРА ЕВРОПА - РУСИЯ. СТАВА ДУМА ЗА КИНТИ, АКО ЩЕ ПАДАТ КИНТИ ТВЪРДО ДА. НЯМА ЛИ ДА СЕ СКРИЕТЕ ВСИЧКИ ВИЕ *** С ЕЛЕМЕНТАРНАТА ВИ ПРОПАГАНДА?
28
3
 
3
 
! Отговори
fripp преди 10 години
Ами айде де. Това е търговия все пак. Нека нашите да отстояват интересите ни. Пък туй за троянските коне е простотия. Все едно да наречем Финландия или Унгария по същия начин, щото ще строят руски реактори. Да не се заблуждаваме - никой не е примрял за нас. Родината е прекрасна и само ние сме тия, които можем да й дръпнем шалтера чрез некадърността и страхливостта на собствените политици.
27
5
 
6
 
! Отговори
Колев преди 10 години
Сега ще ни промият мозъците с"независимият" шистов газ,а като отровят Добруджа,ще ни продават ГМО.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АЙ стига договори на тъмно! Стига крадене, стига комисионни! ЕДин договор в енергетиката сключете с дългосрочен интерес на България бе ! Мамка в и комунисти. УМРЕТЕ! СЛед Овчаров сега отново искате да сключите изключително неизгоден договор с Русия, от който ние нищо няма да получим през годинитеВИСОКИ ТрААНЗИТЕНИ ЦЕНИ И НИКАКВИ ИНВЕСТИЦИИ ОТ СтРАНА НА БГ НЕ ТРЯБВА ДА ИМА В ТоЗИ ПРОЕКТ!!!!Мръсни комунисти, за комисионните и корупцията продавате държавата ПАК и ПАК и ПАК!
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чрез "Южен паток" траянските коне" се опитват да поКРИМчат България !
24
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аферата "Южен поток", е част от плана на Путин за дестабилизиране и ликвидиране на Украйна. Всички тук, които славят "бащицата" ***(к)ин, и се точат за келепирец от ЮП, си правят сметката без кръчмаря.Той очевидно си е наумил, да завладее южна и източна Украйна, след което, аферата ЮП става безпредметна.Тъпанарите администратори от ЕС, блеят баирите и пазейки моментните си интереси, не виждат по-далеч от носа си и не си дават сметка, че Путин ни води към Трета Световна Война !
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия комунисти пак готвят договор на тъмно както Овчаров направи за газта. България, НЕ трябва да дава и стотинка за изграждането на "Южен поток" и да получава всяка година пари от транзита - и то високи приходи! Това трябва, а не каквото се опитват да направят скапаните комунисти - за едните КОМИСИОННИ пак ще ни на*бат. А вие драги ми глупация гласувайте пак за ТЯХ и чакайте ГАЗТА да ви падне. Балона вече се спука, самоче тъпите избиратели на *** не го виждат. ОСТАВКА! ОСТАВКА!
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Сашо 9Трай коньо, за зелена трева ! За да печели България от транзитни такси за Южен поток, това би могло да стане най-рано, след около 30 години, ако все още има газ, ако той някому е нужен и ако изобщо я има България !
21
1
 
6
 
! Отговори
българин преди 10 години
До fripp:Нека нашето "правителство" да договори МНОГО ПО-НИСКА ЦЕНА НА ГАЗА с руснаците. СЕГА Е МОМЕНТЪТ. И САМО ТОГАВА ДА СЕ ПРАВИ "Южен поток". Пак нашето "правителсво" да се договори с ЕС - на база ДИВЕРСИФИКАЦИЯ на диставките. ИНАЧЕ - не ни трябва "Южен поток"! Главното е, ДА СЕ ДОГОВОРИ с путинците МНОГО ПО-НИСКА ЦЕНА НА ГАЗА. НИЕ ИМАХМЕ ТАКАВА ПО ДОГОВОР. Румен Овчаров, с благословията на Първанов и Станишев, се съгласи РУСНАЦИТЕ ДА ГО НАРУШАТ И ДА УДВОЯТ ЦЕНАТА, без никаква нужда.
20
2
 
12
 
! Отговори
fripp преди 10 години
Добре де, какво му беше лошото на Син Поток да минава през България. Сега оператора му е руско-италиански, можеше и ние да участваме. Тръбата заработи през 2003, договора с Турция е до 2025 и сигурно ще бъде удължен. Лошо ли беше да прибираме транзитни такси 22 години и да имаме сигурен източник на газ. Можеше да договорим и по-добра цена. Немците имат добра цена, защото участват в руските газови проекти. Само ние лапаме мухите.
19
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Егати ангажиментите,да не сме слугували на Русия тоя Иванов има ли си на идея че 80% от българския народ в истинския смисъл на думата слугува из Европейския съюз.И това се получи от такива експерчета и депутатчета като него които от даване на акъли на кой да не слугуваме превърнаха народа ни в най-бедния в Европа.
18
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе Европа позволи сума изключения но направиха северен поток, обаче видиш ли - за южен тръгнали да се правят на стриктни...
17
10
 
12
 
! Отговори
българин преди 10 години
Червени ***, готвите се да крадете и плюскате от "Южен поток", но нещо ЕС НЕ ДАВА! Че бюрократите в ЕС са *** - вярно е, НО, В СРАВНЕНИЕ С *** И НАГЛОСТТА НА Русия на ***, направо са ДУШИЦИ. А комунистическата банда БСП-ДПС-Атака, която сега командва в България, вместо да *** дирника на Путин и да се точат да крадат като за световно първенство, ДА ПРЕГОВАРЯТ с Русия за ПО-НИСКА ЦЕНА НА ГАЗА - оттам НА ПАРНОТО, ТОКА, ХРАНИТЕ. "Южен поток" - САМО ПРИ МНОГО ПО-НИСКА ЦЕНА НА ГАЗА.
16
8
 
10
 
! Отговори
Попа с картечницата преди 10 години
Истинските ни мотиви са че не искаме шеврон да ни изтровят със добив на шистов газ а зора на ЕС е точно това да се добива шистов газ в БГ и да го вземат на концесия чужди фирми и да си го копуват на безценица а ние да лапаме отровите.
15
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
стига с тия политически избори , трябва икономически избор , най-изгодно за нас , тия които се въртят из тв студията трябва да бъдат изритани и нае*бани , така е - руснаците си имат за президент Путин
14
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Истинските причини са рубладжиите в България, които продават българските интереси на Русия! Добре че е ЕС да защити европейските и едновременно българските интереси!Нека руснаците да строят Южен поток, но да пуснат конкуренция по него, а не да останат монополисти!
13
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Очевидно кутевчетата за захранени с нова порция рубли щом така рано дежурят.
12
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ШИСТОВИТЕ ЛОБИСТИ ИЗОБЩО НЕ МИСЛЯТ, ЧЕ СЪС СВОИТЕ НЕОБМИСЛЕНИ ПРИКАЗКИ САМО ЗАСИЛВАТ ЛЕВИТЕ В ЕВРОПА.
11
10
 
17
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Руснаците преследват,неистово само имперските си интереси.Те,Руснаците гледат на България като Зад Дунайска република,в която благодарение на алчни рублажии и не мислещи реално ***,могат да правят каквото си искат,а след това за всички беди да обвиняват ЕС.И докато,всички страни от югоизточна Европа,скачат неистово против намеренията на Руснаците,то ние Българите се правим на русофили,и защитаваме руските интереси в ЕС.ГЛУПАВО,ГЛУПАВО............................Българско.