Още умуват кога да изравнят възрастта за пенсия за мъже и жени

Чобанов: До средата на годината трябва да стане ясна пенсионната реформа
Обновена: 7 апр 2014 16:39 | 7 апр 2014 16:30,
82
Още умуват кога да изравнят възрастта за пенсия за мъже и жени

До средата на годината трябва да стане ясно как ще изглежда пенсионната реформа, обяви във Велико Търново министърът на финансите Петър Чобанов.

Той отбеляза, че предстои широко публично обсъждане, съвместно със синдикати и работодатели, през коя година може да бъде изравнено пенсионирането по възраст при мъжете и жените. 

Чобанов уточни, че хоризонтът за изпълнението на тази мярка остава след 2021 година.

Той припомни, че това е препоръка на Европейската комисия, която е валидна за всички страни в Европейския съюз, а не само за България.

„Европейските изисквания са важни за нас, но и българските граждани са важни", коментира Чобанов.

Целта ни е да няма стресови ситуации, като при приемането на предишната пенсионна реформа, когато много бързо се взеха решения за увеличаването на пенсионната възраст", уточни финансовият министър.

По-рано днес в. „Преса“ съобщи, че и мъжете, и жените от най-масовата, трета категория труд ще се пенсионират на 65-годишна възраст след 2021 г. Мярката е записана от финансовото министерство в актуализираната национална програма за реформи „Европа 2020“.

В момента жените излизат в пенсия на 60 г. и 8 месеца с 34 г. и 8 месеца стаж, а представителите на силния пол - на 63 г. и 8 месеца и 37 г. и 8 месеца стаж. Условията за пенсиониране бяха замразени за 2014 г. на нивото им от 2013 г.

След тазгодишната „ваканция“ се предвижда от 2015 г. те отново да започнат да растат, като крайната цел е през 2021 г. жените да се пенсионират на 63 г. с 37 г. стаж, а мъжете - на 65 г. и с 40 г. стаж.

Поставената от правителството на Пламен Орешарски цел означава, че повече затягане на условията за мъжете няма да има, а от 1 януари 2022 г. жените ще ги „догонят“.

Чобанов обяви още, че през следващата година за общините ще бъдат отделени допълнителни 100 млн. лв.

По думите му тези средства ще бъдат разпределени за изравнителната субсидия, в която е включена издръжката на общинските администрации, както и за субсидиране на капиталовите разходи, общинските пътища и снегопочистването.

Той уточни, че 20 млн. лв. от сумата ще бъде формирана от собствените приходи на общините, а останалите 80 млн. лв. - от държавния бюджет.

Според министър Чобанов предстои преразглеждане на критериите и методиката при формиране на средствата за субсидиране, като част от цялостната реформа за децентрализация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
2
 
! Отговори
бг преди 10 години
Да не умуват, а да изравнят възрастта за пенсия за мъже и жени и мъжете да се пенсионират на 60.
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Работодателите ан 40 ти казват, че си възрастен вече, а на 50-60 незнам, кой ще те вземе на работа.
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябва да вземем пример от другарката Цола Драгойчева която се напикаваше в служебната кола и пак се водеше на работа. Ами засрамете се на 65 и пенсия къде се намирате.
65
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Требе да се премахне пенсионирането изобщо. Какви са тия залъгалки. Умиргаш по време на работа и те копат нейде из нивите наоколо, понеже си вече непотребен.Немаме синдикати.Немаме си и народ.Затуй точно преди да пукнем, ще се сетим, че можело и иначе ама ще е късно.
64
1
 
4
 
! Отговори
план антиран преди 10 години
Затова са замразени заплатитеЗа да изхранваме кого ли неАйде всички на ТелкПосле се пишем мангалиИли обратното
63
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
абе хора,българи,всичкото ,дето сме го написали тук, е вярно и точно,ама дали тия,дето трябва да го прочетат, изобщо поглеждат тук??...Керванът си вървииии,кучетата си лаят.....Че ние сме само изпълнители,нашето мнение никой го не иска......
62
1
 
5
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
70,Много станаха за "пенсиониране" или да ги изпратим на продължителна почивка някъде като във Виетнам например.Но малко останахме и активните,на това и разчитат да си развяват ....
61
1
 
9
 
! Отговори
трагикомично преди 10 години
Значи нека обобщим :Аз като завърша висшето си образование на 24-5г , трябва нон-стоп да работя без прекъсване за да направя тези 40г стаж до 65г възраст за да мога да се пенсионирам със 100-150 евро пенсия ? Ама как още не сме се разбонтували на това ? Какво чакаме ? Отделно , че половината хора мрът като мухи до 65г и друго , че никой няма да иска 62 годишен/годишна да му работят. И аз да съм работодател и аз няма да искам да ми работи старец ,а по-добре да си гледа старините спокойно.Ужас.
60
2
 
4
 
! Отговори
ии преди 10 години
Каквото и да ви говорят мислете мислете!!!! Пенсионата ни система е пред рухване. В момента дупката се пълни от държавния бюджет. Сега замазват положението с вдигането на прага за пенсия ( просто отлагат проблема ) след 2 години като трябва да пенсионират 2 пъти повече хора на веднъж ще се овълчат. Какво правим след 5... 10 г. ?
59
1
 
6
 
! Отговори
Registriran преди 10 години
До Висшист Да точно това искат да кажат, а това дето не си разбрал, е че трябва да внасяш осигуровки, щото има много *** за ранене, а от скоро и "бежанци" дето също искат да лапат, и да са добре, иначе мога да заминат в уредените държави на запад.
58
1
 
13
 
! Отговори
турчин преди 10 години
Понеже политиците ни са гладни и населението намалява трябва да има повече работници да им осигурят заплатите. Ердоган има един девиз ,,вечно за народа - вечно да му служим". Нашите политици слугуват на себе си. Не трябва да има нарастване на възрастовата граница при жените. Това трябва да го разберат нашите политици. Питам се при възрастни родители и жена на над 58 год. трябва да работи и да се грижи за родителите си. Някой ще каже има социални домове но това при крайна нужда. Помислете и глас
57
1
 
18
 
! Отговори
Висшист преди 10 години
Искате да кажете, че трябва да работим докато умрем???
56
1
 
17
 
! Отговори
кака преди 10 години
политик срам има лиЗабравететия имат 3 усти и 6 задникаи все са гладни
55
1
 
23
 
! Отговори
Ади преди 10 години
Познавам една българка, изселила се в Турция заради "голямата екскурзия". Била е медицинска сестра, пенсионирала се е на 55 г. и сега взима пенсия, равна на около 1000 бг лева. Тук често се пише против Турция, но дали някой ще критикува тази възрастова граница за пенсия и размера на самата пенсия? И при нас беше така, жените се пенсионираха на 55 години. Нещата не вървят към добро...
54
1
 
9
 
! Отговори
кака преди 10 години
Що ми цъкате минуси,че съм с 1 детеслед 30г работа вече аз съм за гледанене деца да гледам
53
11
 
6
 
! Отговори
Равносметка преди 10 години
Колкото повече пенсионери,толкова повече гласуващи за БСП!
52
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С тази политика, да работиш до умирачка никой няма да има стимул да плаща вноски за пенсия. Вместо да вдигате годините на жените, премахнете ранното пенсиониране на военни и полиция, че здрави и прави щкембелии станаха пенсионери. А жени, убили се от работа, шетане у дома и гледане на деца, дом, болни родители, ще ги карате да работят до дупка! В Турция жените се пенсионират на 55 години с 20 години трудов стаж, засрамете се!!
51
2
 
10
 
! Отговори
кака преди 10 години
До Анонимендо 59вече си имам детепа след 30г стаж ми е късно за другопът на младите
50
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Како, ако имаш още време раждай деца че като остарееш ще се чувстваш сиротна
49
1
 
17
 
! Отговори
кака преди 10 години
До Анонименмдаимам 1 дете,не вземам помощиостана и да доживея 100г на раб си място))))бонус-катафалка