Може ли България да брани източната граница на НАТО?

Дойче веле за готовността ни за евентуални военни действия в Черно море
Обновена: 11 апр 2014 07:55 | 10 апр 2014 20:41, Елка Василева
440
Може ли България да брани източната граница на НАТО?
Фрегатата "Смели". Снимка: архив, Булфото

Дали агресивната политика на Москва представлява заплаха и за България? И дали, ако се наложи, България ще е в състояние да брани отрязъка от източната граница на НАТО, за който носи отговорност?

От 10 години насам България е член на НАТО и охранява 354 километра от източната граница на Алианса. От българското крайбрежие до Крим са едва няколкостотин километра, а руската флота и руските разузнавателни самолети оперират директно край българския черноморски шелф.

България е една от държавите, които по линия на НАТО са длъжни да контролират руската активност. В същото време обаче управляващите социалисти се опитват да извършат труден шпагат между ангажиментите към ЕС и НАТО и традиционното си русофилство. Българската общественост също е раздвоена между проруските нагласи, които имат дълбоки исторически и културни корени, и страховете, че страната може да пострада от евентуални военни действия в Черно море.

Още по темата

За участие в такъв конфликт България очевидно не е достатъчно подготвена. Генерал Съби Събев, който приключва военната си кариера като военен представител на България в Главната квартира на НАТО в Брюксел, казва, че военната трансформация в България се е изродила главно в съкращения на личен състав, на основни въоръжения и на структурни елементи, което вместо да генерира нови възможности, е довело до дегенерация на способностите на въоръжените сили. България не може да изпълни функциите си на гранична държава. Тези дефицити подкопават съществено доверието към страната, смята генералът.

С руски МиГ-ове срещу Русия?

В един доклад на Министерството на отбраната се казва, че патрулните кораби, които към момента са на въоръжение в българските ВМС, са разработени основно преди 1980 година, поради което отстъпват на съвременните тенденции за развитието на въоръжението и техниката. Фрегатата "Смели" е произведена през 1976 година, а корветите "Решителни" и "Бодри" са построени през 1983 година.

Бившият министър на отбраната о.р.генерал-лейтенант Аню Ангелов заяви за Дойче Веле, че докато тези кораби са в състояние до голяма степен да защитят морската граница на България, съвсем различно е положението с ВВС, които осигуряват защитата на въздушното пространство с „много голямо напрежение“ - далеч не всички руски изтребители МиГ-29 (по официални данни те са 15 на брой, от които летят едва половината) могат да бъдат използвани.

И други експерти по сигурността посочват, че част от самолетите са годни за използване само на хартия. А фактът, че българските ВВС и съоръженията за радарен контрол зависят от руските доставки на резервни части, може да се окаже в полза на Москва в случай на евентуален конфликт, коментират български медии.

Броят на полетите на руски разузнавателни самолети близо до българското крайбрежие се е увеличил драстично през последните месеци. Според източници в Министерството на отбраната именно това е причината, поради която българските МиГ-ове вече извършват между два и десет полета с цел да наблюдават руските машини и да им попречат при евентуален опит за нарушаване на въздушното пространство. Тази информация беше потвърдена от министъра на отбраната Ангел Найденов.

Експерти застъпват мнението, че руските самолети Илюшин-20, които се използват за радиотехническо разузнаване, имат за задача да наблюдават българските радарни установки. Според доц. д-р Тодор Тагарев, военен министър в служебното правителство, основният въпрос по охраната на въздушната граница е дали ПВО (противовъздушната отбрана) може да „види“ с радарите си потенциален нарушител на въздушното пространство и дали България е в състояние да изпълни натовската мисия „Еър полисинг“.

„След като България е членка на НАТО, ние не правим самостоятелни планове за отразяване на евентуална агресия от друга държава. В конкретния случай става въпрос да се поддържа дежурството на двойка изтребители и съответно да се осигурява подготовката на летателните екипажи, които могат да изпълняват тази мисия при различни условия“, заяви за Дойче Веле Тодор Тагарев.

Той е убеден, че няма трезво мислещ държавен ръководител, който би предприел агресивни военни действия срещу страна членка на НАТО, тъй като принципът в Алианса е, че при подобни агресивни действия всички членки действат съвместно по силата на член 5 от Вашингтонския договор за НАТО.

Без илюзии

По повод визитата на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен министърът на отбраната Ангел Найденов казва, че тази визита ще бъде важен и силен знак, особено в контекста на кризата между Русия и Украйна. Аню Ангелов посочва на свой ред, че в рамките на посещението на Расмусен трябва да бъдат поставени основните български проблеми, като например честото използване на дежурни изтребители заради полетите на руски разузнавателни самолети край въздушната граница над Черно море. Ангелов припомня, че българските МиГ-ове не могат да бъдат зареждани във въздуха, а това съществено ограничава възможностите им. Той призовава структурите, отговарящи за сигурността, да предприемат бързи действия:

"Хората, които трябва да мислят по този въпрос - имат се предвид членовете на правителствения Съвет по сигурността и на Консултативния съвет по национална сигурност, трябва наистина да си дадат сметка доколко е застрашена сигурността на България. На последното заседание на КСНС този въпрос въобще не е разглеждан", посочва Ангелов и продължава: "Ако наистина желаем да бъдем предвидим член на НАТО, от който се очаква да допринася за системата за колективна отбрана, следва в тази посока да се направи всичко възможно, защото обстановката не е никак лека. Нещо повече дори: тя все повече ще се утежнява. Със забавянето на икономическите санкции от ЕС и САЩ картината не изглежда никак добре. Още повече, че в Москва само един човек казва какво, кога и как да се направи. Ако този човек сметне, че трябва да се направи нещо повече от това, което се случи в Крим, никой не си прави илюзията, че вътре в Русия някой може да му попречи. От тази гледна точка може да се твърди, че опасността нараства. А евентуален конфликт в Европа би бил нещо ужасно", посочва Аню Ангелов.
 

(Дойче веле)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


440
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
2
 
6
 
! Отговори
На кого дължим ... преди 10 години
Кой е в основата на тези препирни относно Русия и НАТО?Смея да твърдя, че това са другарите от БСП / БКП /.Защо ли?Та то е ясно: БКП-комунисти, БСП-социалисти /наследници на комунистите / и едните и другите казват, че са много загрижени за благоденствието на българина.Но!!!Не е ли истина, че мафиотските структури се пръкнаха от БКП? Също и мнозинството партии.Та кои са най-богатите - 80 % са от БКП или БСП.Та те и майка си ще продадат, камо ли РУСИЯ.Прав съм, нали.
271
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
той бачкатора всичко дава,кво ги мислиш жена му и дъщеря му
270
4
 
2
 
! Отговори
до 351 преди 10 години
бачкаторе,трябва да приготвиш и жена си и дъщеря си ако имаш,шторо мужика като пийне и на жени посяга
269
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На всички влюбени в Русия, пояснявам: ЛЮБОВТА МЕЖДУ ДЪРЖАВИ Е ЧИСТ СЕКС, така, че нашите путинофили, ни поставят пак на грешната страна !
268
1
 
0
 
! Отговори
до 349 преди 10 години
по принцип е точно така,обаче на практика как го виждаш да стане.как Румъния и гърция ще се съюзят с нас като виждат че половината българи са русофили и половината са туркофили.за мен нещата са ясни.който иска да е в руската зона отсега да се заселва по морето.другите в турската.за общи работници все ще има някаква работа.тези които искат Европа трябва да хващат терминала
267
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
българските интереси са за слаба русия и слаба турция.само,че българите сме прости
266
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
344 е прав,защото руснаците купуват изключително по Черноморието а турците по другите места.също не съм чувал турци да купуват по нашто море,значи са си разпределили районите.единствения ни шанс е да изградим някаква обща отбрана заедно с Румъния и гърция.на нато не може да се разчита защото и турция е натовска.
265
1
 
4
 
! Отговори
КИРИЛ СОФИЙСКИ преди 10 години
ВЪПРОСА ,КОЙТО НОРМАЛНИТЕ ХОРА , НЕ ПРОМИТИТЕ МОЗЪЦИ СИ ЗАДАВАТ Е : ОТ КОГО ДА БРАНИ БЪЛГАРИЯ ТЕЗИ ГРАНИЦИ ? ОТ УКРАЙНЦИТЕ ,ОТ РУСНАЦИТЕ,ТУРЦИТЕ ИЛИ ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ? ВСИЧКИ ТЕЗИ СТРАНИ ИМАТ ПРИСЪСТВИЕ В РАЙОНА И СА ВОЙНСТВЕНО НАСТРОЕНИ. ВСИЧКИ ТЕЗИ СТРАНИ СА ВЪНШНИ ЗА ЕС . И КАТО КАКВО ЩЕ Е УЧАСТИЕТО НА ЕС В ТАЗИ ОТБРАНА ?!?!
264
0
 
5
 
! Отговори
73844 преди 10 години
Ние си имаме скрити оръжия. Имаме танкове - 2 на брой който се разхождат по морското дъно и могат да пуцат отдолу по корабите.Имаме дунавски комари нарочно нашмъркани с кораре които пр инужда заедно със тума *** можем предислоцираме по цялата ни морка граница (тумбата да ни ви изгражда малак - могат да покрият за няколко часа - дори Сахара). Има и други ама са тайни много!На онзи със саламите - да си ги яде сам или да ги даде на хер путлик.
263
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
те русия и турция вече са се разбрали за подялба на бг.русия си е харесала бг Черноморието,другото е за турция.двете държави имат 100 милиарда скокооборот помежду си и нямат никакво намерение да си развалят отношението заради някакви българи.другото по форума са брътвежи на наивници
262
3
 
8
 
! Отговори
bg преди 10 години
напълно съгласен с 339 и докато уж се борим с измисления от САЩ враг русия виж станали сме и ние турско. *** ще е българина ако пусне Натовски войски да нападат от тук русия ще покаже колко му е промито вече самосъзнанието и как не помни историята си.
261
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е каква вина имат НАТО при тази очевадна агресия на Русия спрямо една суверенна страна на която й отнеха огромни територии?!
260
2
 
9
 
! Отговори
er преди 10 години
Е вече е ясно ,че ние нямаме ресурс да браним границата и все повече хора виждат как в бъдеще време нашето натовско военно министерство ще има турски генерал и е логично щом сме в НАТО . Не знам дали сме руски троянски кон в НАТО но със сигурност сме Турско-Американски кон в ЕС и стига сте си затваряли очите за предстоящите събития и махнете розовите очила , време е да помислим в коя част на Бг. ще ни направят резерват със сигурност няма да е на Юг.
259
5
 
16
 
! Отговори
Запомни преди 10 години
Много хора тук казват не съм за Русия не съм за НАТО да си гледаме интересите. Добре ама как да ги гледаме след като имаме про НАТОвски правителства които са в същото време анти Български. Ти не може да унищожаваш една страна отвътре и да искаш хората да те обичат. Днес говорих с един Чех, човека ми описа абсолютно същата картинка както у нас, и хората са много недоволни. Запада убива нашите нации това е истината, всичко правено в Източна Европа е в тяхен интерес, Руснака си е друг човек това е.
258
2
 
25
 
! Отговори
Неутрален преди 10 години
Ако се реши в България да влязат натовски войски,бъдете сигурни,че тези натовски войски ще са от турската армия,понеже е най-близо.Какво означава това за нас,съдете сами.
257
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Българин 332Василев, ти ли си, бе?
256
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ГришатаMi kato si s "bratiata" rusi kufarite i kym rusia da jiveesh v blagodat xD
255
0
 
10
 
! Отговори
Продължение преди 10 години
От 333 - НеспециалистНезависимо дали ни харесва или не това е моето виждане по въпроса. Аз не съм привърженик нито на руската политика, нито на западната политика, когато ние нямаме изгода от едните или другите. Крайно време е да си гледаме и ние интереса.За мен Русия, САЩ и ЕС са огромни пазари, които нашите бизнесмени трябва да завладеят. Останалото са приказки. Нека да не чакаме поредния месия да ни "оправи", защото пак има кандидат. Мислете сега, за да не плачете пак после след изборите!!!
254
2
 
7
 
! Отговори
макето преди 10 години
"днес бг" ни готви за война алоооооооо намалете мако пропагандата оти ми се припи
253
1
 
15
 
! Отговори
Неспециалист преди 10 години
"Може ли България да брани източната граница на НАТО?"- Не! Нямаме необходимата военна техника и подготвени войници.А нека да си кажем истината в очите, независимо дали ни харесва или не:Другият фактор е т.н. любов към Русия от по-голямата част от българите. Ние ги възприемаме като братя - наша кръв, а новите ни съюзници единствено като интересчии. С такава нагласа няма как да бъдем добри "съюзници". И много партии в момента, които са срещу Русия ще го отнесат на изборите. Независимо