След нарушения: ЕК със забележки за ?400 млн. за BG

С европари искали да купуват яхти и джипове
Обновена: 16 апр 2014 17:05 | 16 апр 2014 16:12, Надежда Бочева
64
След нарушения: ЕК със забележки за ?400 млн. за BG
Снимка: архив Reuters

Заради обществени поръчки, при които са установени нарушения, Европейската комисия има забележки към разплащането на 396,1 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 г., стана ясно на пресконференция в агроминистерството.

Търговете са организирани както от общини с проекти по програмата, така и от фирми.

Експертите от Брюксел са критикували още авансовите плащания към общини с проекти, защото платените средства са били повече от сумите след проведени търгове.

Критики към България са отправени и заради проекти за развитие на туризма по селската програма, защото 180 кандидати са поискали да купуват луксозни яхти и джипове с европейските пари. Тези проекти са спрени, заяви зам.-министър Явор Гечев.

Първоначално агроминистерството е предложило по тези проекти да се отпускат само 47 хил. лева за превозно средство. Според експертите от ЕК обаче тези финансови средства няма да допринесат за реалното развитие на селските райони. Затова фонд „Земеделие“ ще откаже всички тези проекти, а на тяхно място ще бъдат класирани предложения без искания за превозни средства. На пресконференцията стана ясно, че вече са разплатени 60 стари проекта със заявени автомобили и яхти, но Гечев не посочи за какви суми става въпрос.

На този етап никой не може да каже, че ще има загуба на средства за селските райони, заяви Гечев. Той уточни, че разплатените вече от бюджета и впоследствие от Брюксел пари са обект на счетоводно уравняване на сметките.

Експерти от министерството разясниха, че забележките от Брюксел се основават на доклад на Deloitte за управлението на средствата за периода 15.10.2012 г. – 15.10.2013 г. В резултат на забележките България има два месеца за отговор по направените констатации в доклада. Подобни запитвания са отправени от Комисията и към Румъния, Белгия, Дания, Испания и Гърция.

Експертите от МЗХ обаче не са съгласни с констатациите на ЕК за проблеми с авансовите плащания към общините, също и със забележки за прехвърлени средства към Националния гаранционен фонд.

Гечев обаче призна, че и самото министерство е установило нарушения при обществените поръчки. Той даде за пример фирма, спечелила търг за общински обект, като дала 100-годишна гаранция. И още един пример – фирма, спечелила обществена поръчка единствено заради заявен кратък срок, който обаче не е спазен.

Зам.-министърът няколко пъти посочи, че установените слабости били резултат от работата на предишните управляващи. „Много лесно можем да кажем, че ГЕРБ са виновни. Това върши ли работа“, попита той.

За отстраняването на слабостите агроминистерството в момента работи по поредния екшън план.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: ПРСР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само толкова ли, бе.Големи манипулатори тези БСП и коалиция.Лъжат даже еврокомисията.Няма такъв опит в управленската практика.Ясно от кого е наследството, ама в другите държави се освободиха от него,а ние си го държим за разплод на "морала" и тържество на "катарзиса" за вечни времена.Успяха със скалъпената история в Костинброд да направят преврата и сега си лъжат и крадат на воля. Да я нямаше Европа, живот щяха да си живеят, но на бодлива крава Бог рога не дава. Бумерангът се завръща на изборите
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЧЕТА КОМЕНТАРИТЕ И СЕ ЧУДЯ. АМА ВИЕ НАИСТИНА ЛИ СТЕ ТОЛКОВА УМНИ ИЛИ СЕ ПРАВИТЕ НА ТАКИВА? ВИЕ ДА НЕ БИ ДА СИ МИСЛЕХТЕ ЧЕ КАТО ВИ ВКАРАТ В ЕВРЕЙСКИЯТ СОЮЗ ЩЕ ЗАБОГАТЕЕТЕ? НЕ ВИЕ НЯМА НИКОГА ДАЖЕ ДА ЖИВЕЕТЕ КАТО ХОРА. НОМЕРА НА КИТАЙКАТА БЕШЕ ОТ ВАШЕ ИМЕ ДА СЕ ПРИСВОЯВАТ ЕДНИ МИЛИОНИ КОИТО ВИЕ НИКОГА НЯМА ДА ЗНАЕТ ПРИ КОГО СА ОТИШЛИ. НО ИНАЧЕ МИЛИОНИТЕ СЕ ДАВАТ ОТ ЕВРОГЕЙЦИТЕ ОТ ТЕЗИ 900 МИЛИОНА КОИТО ПЛАЩАТЕ САМИТЕ ВИЕ ЗА ЧЛЕНСТВОТО СИ В ЕВРОГЕЙСКИЯТ. И ТАКА ДЕЦА КОЙ Е.АЛ Е.АЛ. КОЙТО НЕ Е ДА Е.
23
0
 
6
 
! Отговори
jane преди 10 години
Не мога да разбера кой и как одобрява тия проекти и тия плащания. По научните проекти, не можеш да си купиш и един стол ако това не е залегнало в проекта и не е минало оценка. Как така земеделските позволяват яхти и джипове, просто не ми е ясно. И не съм убедена, че проблемът е само при нас, защото ако нямаше възможност да се купуват такива неща, още българските чиновници щяха да санкционират нарушителите. Ама че смахната история са тия земеделски фондове.
22
0
 
2
 
! Отговори
акуд до 52 преди 10 години
е Й, предлагаш да търпя ли???? хм а аз се чудя защо сме още индианци като чета коментара ти
21
3
 
6
 
! Отговори
художника преди 10 години
..забележките от Брюксел се основават на доклад на Deloitte за управлението на средствата за периода 15.10.2012 г. 15.10.2013 г...--------------------------И КОЙ управлява през този период ? Айде посранчета, напънете си "мозъците" !Или пак ГЕРБ са виновни- по подразбиране, а ???
20
0
 
5
 
! Отговори
DUBLIN преди 10 години
Добре дошли в Корумпестан тази "държава" вони,ама вони отвсякъде.......
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До акудВсички през последните 25 години го правят. Добър ден.
18
4
 
15
 
! Отговори
акуд преди 10 години
дпс, бсп и атака съсипват България и ограбват Българските данъци..............
17
0
 
19
 
! Отговори
Елена преди 10 години
Е как да развивам селско стопанство без яхта, бе?!!!
16
2
 
7
 
! Отговори
BGto преди 10 години
Тия от ЕК са луди да дават пари на корумпиран ***, какъвто е българският
15
0
 
4
 
! Отговори
Ив преди 10 години
Да, да, ЕС е виновен за всичко нали? Щото наще крадат, ЕС са лоши.... пффф, само Сибир ви се върти в главите.
14
0
 
4
 
! Отговори
emigrant преди 10 години
Sram...goliam sram....!!!!
13
2
 
5
 
! Отговори
1_българин преди 10 години
Важното е ,че парите са платени от бюджета.... Сега се водят на хартия във фискалния резерв.....Лошото е ,че ЕК може да си проверява до 2 години дали да ги изплати. А Ореха ще има на книга голям фискален резерв , но няма да има парички в брой......
12
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
еййй кучета българскинали не искате в ЕС , ама потривате ръчички за еврамарш в Русия
11
0
 
14
 
! Отговори
Гацко преди 10 години
Депутатите в България са, като защитна стена между българския народ и средствата, които се отпускат от Европа. Ама, като грабнем по един чук...
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Голям праз че няма да бъдат платени пари на тарикати дето са си купили яхти и джипове и са се пробвали да ги пробутат по европрограми....
9
1
 
10
 
! Отговори
националист преди 10 години
На оръжие братя!!! Спасени няма. Свобода или смърт!!
8
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само герб! Оставка Орешарски!
7
0
 
22
 
! Отговори
селски бек преди 10 години
Трябва ми джип за раздрънканите селски пътища и една яхта в случай, че спука някоя язовирна стена!
6
0
 
9
 
! Отговори
Жеко преди 10 години
Ам, че ази иска да вземе една яхтичка да джитка богата клиентела по морето, къв ви е проблема?И да няма да ги возя до пристана с московеца, яка джипка ми требе също!!!Кво разбирате от "развитие на туризма' не мога ви разбера!?