НЕК няма да фалира, зарече се Стойнев

"Акцията на ГЕРБ в МИЕ беше показна, каня ги на разговор след изборите"
Обновена: 17 апр 2014 14:40 | 17 апр 2014 14:04,
18
НЕК няма да фалира, зарече се Стойнев
Драгомир Стойнев. Снимка: архив, БТА

Националната електрическа компания (НЕК) няма да фалира, беше категоричен енергийният министър Драгомир Стойнев на специален брифинг днес, на който представи обективното състояние на НЕК и предприетите мерки за стабилизиране на компанията.

Стойнев представи констатациите от проверка на Инспектората на Министерския съвет, започната през юли 2013 г. Проверен е периодът от началото на 2011 г. до лятото на миналата година. Според оценките държавната компания не е е управлявана добре и състоянието й се е влошило.

Загубите на НЕК към 31 януари 2011 г. са били в размер на 2,37 млрд. лева. През 2012 г. загубите се увеличават с 12,3% до 2,55 млрд. лева.

Още по темата
Бизнес програмата, предложена от ръководството на НЕК и одобрена от Българския енергиен холдинг, чиято цел е оздравяване на дружеството, всъщност е щяла да доведе до загуби от още 500 млн. лева за 2013 година и от 700 млн. лева за 2014 година, а не до подобряването на състоянието на дружеството, заяви Стойнев.

По думите му предишното правителство е намалявало планираните средства за инвестиции и ремонт и това допълнително повишава разходите, които трябва да се направят сега.

НЕК не е имала и изготвени механизми за приоритетни плащания по задълженията. „Те са плащали на когото си искат, когато си искат. Дали има корупционни практики не мога да кажа, но сега такъв механизъм съществува“, каза Стойнев.

Проверката е показала още, че в периода НЕК е изкупувала енергия от източници, които не са били въведени в експлоатация.

Изнесените данни бяха по повод исканията на депутати от ГЕРБ да получат актуална информация за състоянието на държавното дружество. Стойнев нарече тази акция показна и предизвикана от желанието на опозицията да влезе в дневния ред на обществото. Той беше категоричен, че след изборите ще покани представителите на опозицията, за да бъде търсен консенсус за енергетиката, „защото всички работим за България“.

Стойнев обясни, че преди изборите няма смисъл от такъв разговор, защото „опозицията ще иска да критикува и той няма да има успех“.

„Вървим в правилната посока за стабилизиране на енергетиката“, категоричен беше още енергийният министър. Според него има определено подобрение на финансовото състояние на компанията. Това ще се види, когато бъде публикуван официалният отчет на НЕК.

Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов допълни, че от началото на годината производството на електричество е нараснало с 6,72%, а износът на ток се увеличава със 72% спрямо началото на мандата на правителството.

Именно износът на електричество е една от мерките за стабилизиране на състоянието на НЕК, посочи и директорът на компанията Екатерина Истаткова. Въвеждането на балансирания пазар от 1 юни 2014 г. ще доведе и до компенсиране на част от разходите на компанията за ПАВЕЦ „Чаира“ (около 35 млн. лева) и ще донесе приходи от 100 млн. лева.

Истаткова уточни, че задълженията на НЕК към производителите на енергия към края на юни 2013 година са били 944 млн. лева. "Ако не бяха извършени прихващанията от ЕРП-тата, сега те щяха да бъдат 624 млн. лева", обясни тя.

Припомняме, че от началото на годината трите електроразпределителни дружества извършиха прихващания на задължения в размер на общо 347 млн. лева. В момента тече процедура за отнемане на лицензиите на ЧЕЗ, ЕVN и Енерго Про, защото държавната компания подаде жалба до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) с обяснението, че това прихващане влошава финансовото състояние на НЕК.

Днес Истаткова коментира, че в момента преговорите с ЧЕЗ продължават, а останалите две дружества не са започнали диалог за намиране на компромис в тази ситуация. "ЧЕЗ е една стъпка пред другите", допълни от своя страна енергийният министър Стойнев и призова и EVN, и Енерго Про също да започнат разговори за дължимите суми с държавната компания.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
nedkodd преди 10 години
Като стана министър пелтека беше слабичък и уплашен,но текнаха рублити и се угои като ежедневно продава нашата Родина на руснаците.ЗАЩО ЛИ ???
16
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
Това момченце най-безотговорно тика държавата към енергиина катастрофа. Естествено изпълнява поръчка на червената и етнически мафии.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мафията иска всичко до вземе от държавата и като го вземе става гражданска война Хитроо
14
0
 
9
 
! Отговори
Бай Добри преди 10 години
БДЖ също няма да фалира нали!? Нищо че има над 600 милиона дългове и почти цялата железопътна инфраструктура и влакове са за смяма......
13
1
 
7
 
! Отговори
bbb преди 10 години
Той и Орешаро каза 2008, че криза няма да има...
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Загубите на НЕК към 31 януари 2011 г. са били в размер на 2,37 млрд. лева. През 2012 г. загубите се увеличават с 12,3% до 2,55 млрд. лева. Е как става това не ми е ясно!?
11
4
 
12
 
! Отговори
Го4о преди 10 години
СтойнеФ е най-босия министър, който сме имали. С "южен поток" иска да ни НАБУТА В РОЛЯТА НА УКРАЙНА! Иска да избираме КОМУНИЗЪМ срещу ГАЗ! ОСТАВКА за СТОЙНЕФ ВЕДНАГА!
10
3
 
11
 
! Отговори
историк-анализатор преди 10 години
Мили ми прости и неграмотни другари. Никой не иска повече БКП-БСП-ДС на власт. Това е една от причините да се търси непрекъснато някоя нова партия да вземе властта. Въобще не си въобразявайте, че като плюете ГЕРБ и това ще ви помогне. ПРОСТО НАРОДА ВИ МРАЗИ. 70 години тормозите този народ с убийства, кражби на частни имоти, беззакония, отвличане на хора за пари и всякакви престъпления само и само терористите от БКП-БСП да са на власт. Е стига ви толкова.
9
2
 
8
 
! Отговори
?!?!?!? преди 10 години
Няма да фалира,колкото взе лицензите на ЕРП-тата ли ? ? ? Щото ако е толкова най-добре отивай да пасеш оФцете продажник измислен ! ! !
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стойнев да вземе бат Сали за експерт ,може да е закопал някъде малко ток и да го върне за да не фалира НЕК ,МЕК и т.н
7
1
 
7
 
! Отговори
?!? преди 10 години
Дай отчета, стига глупости. Празнодумстваш и словоблудстваш само.
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комуниста няма род и родина на него не му пука,че с помощта на БСП, ДПС провежда дебългаризация в Родопите и прави хората зависими и ги превръща в машини за гласуване.Да не забравяме че бащата на Станишев и БКП забраниха на хората в Пиринско да се наричат българи и искаха да ликвидират България и да я включат в СССР.Но вярвам,че има и честни комунисти,които е крайно време да потърсят сметка от крадливата и анти българска върхушка.
5
1
 
13
 
! Отговори
дам преди 10 години
Няма да фалира и аз съм сигурен само ще изтеглите няколко милиарда заеми за да закърпите нещата.Не може само последната година дълговете да са нараснали със стотици милиони , а той да вика няма страшно.Пелтека да каже и какво става с дадените 191 милиона за южен поток , след като ЕС каза , че отпада проекта.И за тях ли да не се притесняваме , разделихте ли си ги със Сергей и Местан
4
0
 
12
 
! Отговори
Путев преди 10 години
Ссстига ссссте ме питали бе, всссичко е наред. НЕК ппппечели, ввввервайте ми. Ссссамо о-о-откраднаха тръбите на южен поток, ама и тте не беха кой знае колко мммного.
3
0
 
13
 
! Отговори
лекар-пенсионер преди 10 години
И като какъв Сатанишев заповяда. Той е никакъв в Държавата. Или това е номера на Дилян Пеевски , прави се на луд и командва Държавата. Единствено съжалявам хората в нашата Родина. Тези *** от БКП-БСП-ДС ни командват 70 години и минималната пенсия е 80 евро. В Западна Европа и Гърция 800 евро. Какво да кажеш-*** народ слаба Държава.
2
2
 
21
 
! Отговори
дедо Йоцо гледа преди 10 години
Ама НЕК вече е фалирал бе комсомолец, благодарение и на теб, закривай го да не се мъчи
1
1
 
22
 
! Отговори
DDT преди 10 години
ШъШъ-шъ-што ли н-н-н-н-е ти вярвам!!!