Бъдещето на производителите на зеленчуци е кооперирането

Греков: Българското земеделие е по-силно от всякога
Обновена: 19 апр 2014 12:50 | 19 апр 2014 12:45,
72
Бъдещето на производителите на зеленчуци е кооперирането
Димитър Греков. Снимка: Булфото, архив

Бъдещето на българското зеленчукопроизводство е кооперирането. Този процес обаче е силно затруднен, защото в съзнанието на българите все още има историческа натовареност, породена от насилственото коопериране през 50-те година на миналия век.

„Всеки иска да си бъде ръководител и се притеснява да не бъде излъган”, коментира в ефира на ТВ7 земеделският министър Димитър Греков. Той посочи, че наченки на коопериране има през 2007 година, когато има регистрирани 16 кооперации на производители. Сега обаче те са само 3.

Обединението дава по-добър достъп до пазарите, по-ниски цени на пестициди и т.н. Анализ на Министерството на земеделието и храните показва, че именно липсата на коопериране е в основата на проблемите за производителите на зеленчуци. Затова и през новия програмен период ще има мярка, която да стимулира обединението на производители. Кандидатстването по нея ще бъде облекчено, допълни още Греков.

Нови мерки по европейските фондове ще има и за първична преработка на продукцията, така че да се даде добавена стойност на продукцията. Така българските производители ще станат по-конкурентоспособни и ще бъдат спрени фалитите, които наблюдаваме в последните години. "Фалират свинекомплекси, фалират зеленчукопроизводители", обясни още Греков.

За министъра в момента българското земеделие е по-силно от всякога и имаме добри пазарни позиции с челни честа по износ на есенници и пролетни култури. В последните години обаче се появява дисбаланс и производителите се насочват повече към машинното производство и се пренебрегва ръчният труд.

Тази причина през новия програмен период ще има специални мерки за премахване на дисбаланса и ще има повече средства за производителите на зеленчуци, овощарството и за животновъдството.

По отношение на отглеждането на зеленчуци има още една пазарна ниша, която може да се развива. България притежава отлични генетични материали и нашите сортове, попаднали в модерни лаборатории, могат да са в основата на селектирането на нови, модерни сортове, посочи още земеделският министър.

През последните месеци е ограничена и контрабандата на зеленчуци и храни от трети страни. Наети са допълнително 500 души, които осъществяват контрол по границите. Нелоялната конкуренция на вносните стоки също е сочена като проблем за земеделските производители у нас.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До АнонименСега в село има 4 крави ,50 овце,а яйчарин няма.По това ще разберете колко сме напреднали. ---------------По това разбирам само, че местото ти е на село, а не да се диш в панелката и да ръсиш мозък. *** по-добре изфърли киселото зейе и измий бидона за догодина.
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МРАВКАХаха :)) В края на 80-те нямаше кой да работи в селското стопанство и ни юркаха на бригади, за да не изгние реколтата. Та къде казваш си произвеждал домати, преди седесето да ти национализира нивите?
58
0
 
1
 
! Отговори
Petar преди 9 години
Toq kvi gluposti govori?Kvo zemedeliq BE DQDO TI IZIB6TO ZNAE6 LI KADE SE NAMIRA6?
57
2
 
3
 
! Отговори
МРАВКА преди 9 години
ДО 87Г. НИЕ СИ ИМАХМЕ СЕЛСКО СТОПАНСТВО И СИ ЯДЕХМЕ КАЧЕСТВЕНИ ХРАНИ.БЛАГОДАРЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ И ДОЛНИ ПРЕСТЪПНИЦИ КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ ПОСЛЕДНИТЕ 24 Г. ВСИЧКО ЩО ИМАХМЕ БЕ УНИЩОЖЕНО. ТОВА СТАНА ПОД ДИКТАТА НА Е.С. И НАШИТЕ ПРОДАЖНИЦИ И ЗАСПАЛИЯТ РОБСКИ НАРОД. СЕГА СА НЕОБХОДИМИ ПОНЕ 30Г. УПОРИТ ТРУД ПОД РЪКОВОДСТВОТО НА ЕДНО НАЦИОНАЛНО ОДГОВОРНО И ПАТРИОТИЧНО ПРАВИТЕЛСТВО ЗА ДА ИДЕМ НА НИВОТО НА 87Г.ВСИЧКО ДРУГО Е ЛЪЖА И ИЗМАМА.
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сидеров е един от най гнусните национални предатели - под прикритие. Незабелязано само от ***.Които за съжаление не са малко
55
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 9 години
*** ,като лъжеш и ръсиш глупости, вярваш ли си?
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато *** могат безнаказано да опоскат всяка нива и рекетьорите да дерибействат, земеделие няма да има. Защо ли властта не разглежда и този вариант?
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 59То и по времето на Хан Крум на крадците са им режели ръцете, ама сега на мръсните комунисти като гледам им стоят. На тях (и на такива като теб) и главите им трябва да се отрежат. Защото окрадоха държавата, на гърба на бедния и отруден простоват българин (като споменатите от теб люде). Тук искам да направя разлика между *** и простоват (който се нуждае от малко, добродушен и отруден човечец).
52
2
 
6
 
! Отговори
АЙ! преди 9 години
Българско земеделие??? Голям смях! Няма такова животно поне от 20 години.
51
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По време на бай Тошо в наше село имаше 800 частни овце и 4000 в ТКЗС ,120 частни крави и 1000 в ТКЗС.През ден минаваше яйчарина и по една каруца пълнеше .Сега в село има 4 крави ,50 овце,а яйчарин няма.По това ще разберете колко сме напреднали.
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комуниустите оставиха хората гладни за да си продадат земята на безценица.Последва създаване на феодали -крупни земевладелци,които с Мерцедес S kласа влизат в полето.Сега за байно няма субсидии и машини.Греков препоръчва мотика и кооператив.С една дума няма да има зеленчукопроизводство и дребно животновъдство.ОСТАВКА.
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Води ни партио любима,към свойте светли върхове".Демагозите от БСП пак ни обещават -идват избори.
48
1
 
9
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Създаването на кооперации в България е безнадеждна работа!Всякакво доверие е безвъзвратно загубено!Освен това демографския колапс и *** на селата правят невъзможно всяко сдружаване на дребни собственици.Останаха и процъфтяват само едри производители на зърно и някои технически култури,защото не им трябва много работна ръка.Ако се възстанови зеленчуко-производството,то ще е от чужди фирми,които ще си доведат и работници.
47
1
 
2
 
! Отговори
До 40: преди 9 години
Даже не можеш и да четеш нормално! Написал съм множественото число, защото визирам и ръководството и напътствията едновременно, а това са си две неща, които НЯМА как да са в единствено число! Това, че не си седесар, очевидно не те прави по-умен! Апропо - пред *** трябва да има запетая, защото е обръщение, но това явно също не ти е понятно... та какво предлагаше за образованието ми, ***?! Мене поне "комунистите" ме научиха да пиша правилно!
46
3
 
3
 
! Отговори
ТКЗС преди 9 години
ТКЗС му е майката. Да строим комунизма нов! Я всичкото кеч да ходи да копа на полето, че да има за наште управляващи какво да лапат. Какво ми се поврътвате по разни форуми.
45
2
 
5
 
! Отговори
гай баньо преди 9 години
До АТАКИСТМомче *** да си чистиш Хатаглистите и не пиши глупости!Едрите земевладелци не се нуждаят от коопериране.От коопериране се нуждаят малките.Това за което пишеш няма нищо общо с кооперирането а представлява съвсем друг вид взаимоотношения.
44
1
 
3
 
! Отговори
www преди 9 години
***....
43
1
 
2
 
! Отговори
иликтуратъ преди 9 години
К'ви пестициде БРЕ? нали сичкото ни е "еко/био". При липса на промишленост да се "ръгаш" при обикновенните храни (при многото конкуренция), едва ли е най-добрата идея...."коопериране"???? Ами при липсата на "достъп"(административни ограничения за контрол на парата/кинтите) до "пазар"-ът (доколкото го има при тези ниски доходи), к'во си мислиш???? Че щеима "ръст" на баламите? Е, има ръст на продажбите на "черно", от което пИчелят всички други освен производителят. Не Ли?
42
0
 
6
 
! Отговори
Бен Гън преди 9 години
Зеленчукопроизводители от всички страни- кооперирайте се!
41
1
 
16
 
! Отговори
до 30 преди 9 години
Другарю анонимен 30.Социализма го разтуриха социалистите поради несполучлив експеримент."Преврата" си го спретнаха социалистите Луканов и сие, като свалиха Тошо,след което започна великото разграбване на народа и държавата от превратаджиите-комунисти и комсомолци.А що се отнася до СДС,ДПС и другите партии,водачите им бяха стъкмени от ДС.