Няма война с Народното събрание, твърда е Попова

Вицепрезидентът зове да няма тяснопартиен дебат за евровота
28
Няма война с Народното събрание, твърда е Попова
Маргарита Попова. Снимка: БТА

Да не се допуска тяснопартиен разговор по време на кампанията за изборите за евродепутати, призова вицепрезидентът Маргарита Попова, която участва в кръгла маса, посветена на проблемите и решенията за националната идентичност и патриотичното възпитание.

По думите й раздробеността на партийно-политическата система е предпоставка именно за фокусиране върху партийни проблеми в рамките на кампанията.

Попова заяви, че няма война между Президентството и Народното събрание заради наскоро върнатите закони. Вицепрезидентът призова да бъдат по-прецизно формулирани аргументите, с които държавният глава налага вето върху закони.

Попове апелира и за „непосредствено“ отношение между президентската институция и парламента, за повече разговори и предварителни обсъждания.

Вицепрезидентът заяви, че се срамува от скандала с „кражбата“ на лични данни. „Ситуацията с ЕГН-та, с документацията, с тази обърканост, която точно сега преди европейските избори ще занимава цялото ни общество, освен че ме натъжава, аз мъничко се и срамувам“, каза тя.

Попова предупреди за опасността от появата на „спасители“ и „самозвани лидери“ при липса на достатъчно устойчиви основи на национална идентичност.

Тя подчерта, че държавността изисква ежедневни усилия и е споделена грижа и отговорност на гражданите, политиците и държавниците. „Освен структури и лидери, които трябва да носят отговорност, държавността представлява и нещо, което през последните години забравихме - сътрудничество и взаимен контрол между институциите“, каза още тя.

Вицепрезидентът отново очерта дефицита на лидерство и на доверие към институциите като изтъкна, че един от начините да бъде преодолян, е патриотичното възпитание на младите българи.

„Бъдещето е на многополюсния свят, затова е важно днес да посочваме тези проблеми. Трябва да мислим повече за нацията и за децата си, отколкото за политическо противопоставяне и за изпълнението на лични цели“, апелира Маргарита Попова.  

Пред участниците във форума вицепрезидентът изрази притеснение, че седем години след членството на България в ЕС понятия като "добро" и "справедливо" изглеждат "все по-безплътни“. По думите й някои от политиките на Съюза създават негативни прецеденти за страни като България.

Такива са отлаганото присъединяване на страната ни към Шенгенското пространство без граничен контрол, Икономическият и валутен съюз и въпросите на миграцията. „Това са три възлови въпроса, около които се изграждат „концентрични кръгове“ в ЕС. Европейската идея обаче е нещо друго - солидарност и хуманизъм, а не изграждане на "концентрични кръгове", заяви Маргарита Попова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Стефанов преди 10 години
Колкото и да се прави Попова на надпартийна, отдалеч й личи, че защитава интереса на ГЕРБ, но малко по-умно от Чехльото.
26
0
 
2
 
! Отговори
Емил преди 10 години
И тази да подава оставка.
25
0
 
2
 
! Отговори
Nachev преди 10 години
Като слушам изказванията и на Попова и на Плевнелиев, започва да се разбира защо президентската институция няма никакво доверие. Тези хора не са за там.
24
0
 
2
 
! Отговори
Уво преди 10 години
Плевньо трябва да напуска поста.
23
0
 
2
 
! Отговори
Тодор Тодоров преди 10 години
Колкото и да критикува Попова своя шеф, на него няма да му дойде акъл, защото слуша Боко.
22
0
 
2
 
! Отговори
Vladimir преди 10 години
Щом вицето на президента е против неговите действия, смятайте докъде сме я докарали.
21
0
 
2
 
! Отговори
Горанов преди 10 години
И Попова, и Плевнелиев да подават оставка незабавно.
20
1
 
3
 
! Отговори
Цеци преди 10 години
Поредното изказване на човек на ГЕРБ целящо само да вдигне рейтинга на умиращата партия на Бойко. Няма да им се получи обаче
19
0
 
2
 
! Отговори
Марин преди 10 години
Надявам се скоро и Попова и Роско да си подадат оставките, защото са срам за президентската институция и за политиката.
18
0
 
3
 
! Отговори
Бошето преди 10 години
Предполагам и Попова, както и " началника " й Плевнелиев говори от името на Бойко и ГЕРБ и служи на тях, а не на народа
17
0
 
4
 
! Отговори
Весо преди 10 години
Срам ме е, че подобен човек ни е вицепрезидент. Това е може би единствения човек, който е по-неподходящ за поста от самия ни президент
16
0
 
2
 
! Отговори
Пламен преди 10 години
Попова е единствения човек, който може да се сравнява с Плевнелиев по безличие и подмазвачество.
15
0
 
2
 
! Отговори
Стоян преди 10 години
Аз губя все повече доверие във президентската институция, като гледам какви хора бяха поставени от ГЕРБ за президент и вицепрезидент
14
4
 
3
 
! Отговори
анастасия преди 10 години
За аргументите при налагането на вето е права. Плевнелиев да си вземе забележка.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дори и тя се подиграва и гаври на *** хахаха
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевньо е марионетка на Боко, а тази поне има някакво достойнство.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази баба и онзи инфантилен *** Росен Гафа незабавно да си подават оставките, некадърни са!
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И тази е некадърна, но все пак е една идея по-запозната с нещата от онзи неадекватен тип Росен.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Че как ще има, всичките сте филиали на една партия майка, която отглеждаше години наред майко продавци. Само големия брат си сменихте.
8
3
 
10
 
! Отговори
Простосмъртен преди 10 години
Г-жо Попова,Достойнството ми ме предпазва от пристрастяване към политически партии и ме държи далеч от ГЕРБ. Вие станахте вицепрезидент, аз - не лош експерт. Към Вас изпитвам искрено уважение и почит, но избягвайте, доколкото Ви е възможно, декларации от вида "Няма война между Президентството и Народното събрание". Та нима сержант Плевнелиев прави нещо друго, освен открито да препятства дейността на Народното събрание и Правителството "Орешарски"?